Kaks Narva linnavolikogu liiget jõudsid kohtupinki

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fjodor Ovsjannikov (52) - ettevõtja ja keskerakondlik poliitik - on hetkel Narva võimukoridorides mõjukamaid inimesi, kes kontrollib linna raha ja ehitustellimuste jaotamist.
Fjodor Ovsjannikov (52) - ettevõtja ja keskerakondlik poliitik - on hetkel Narva võimukoridorides mõjukamaid inimesi, kes kontrollib linna raha ja ehitustellimuste jaotamist. Foto: Ilja Smirnov

Viru maakohus võttis menetlusse kriminaalasja kahe Narva linnavolikogu liikme ja kolme ettevõtja süüdistuses ning määras eelistungi aja novembri algusse. Paljastatud on munitsipaaltellimuste kuritegelik jaotussüsteem, näiteks linna haiglas, lasteaedades ja koolides.

Kaitsepolitsei ja prokuratuur lõpetasid kohtueelse uurimise kriminaalasjas, milles süüdistatavad on keskerakondlasest Narva linnavolikogu liige ja Narva mastaabis suurärimees Fjodor Ovsjannikov, endine Narva aselinnapea ja volikogu liige Andrei Filippov - samuti keskerakondlane - ning veel kolm ehitusärimeest: Sergei Hamitski, Viktor Belsner ja Aleksandr Arsentjev.

Uurimine algas 2010. aasta sügisel. Linna rahandusasjade ja ehitusvaldkonnaga seotud Ovsjannikovi peetakse kriminaalse skeemi keskseks tegelaseks.

"Narva linnas on üldteada asjaolu, et Fjodor Ovsjannikov oli isik, kes kontrollis munitsipaaltellimustega seotud ehitusturgu," ütleb Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk. "Ta suutis mõjutada eri linnaametnike otsuseid ja karjääri. Ta võis vajadusel korraldada talle ebasobivate inimeste vallandamise ja sundida sel moel linnavalitsuse töötajaid tegema endale meelepäraseid otsuseid ning täitma tema korraldusi."

Protsendid linna tellimuste pealt

Süüdistajad rõhutavad, et Ovsjannikov on linnavolikogu liige, kes on varem juhtinud volikogu finantskomisjoni ja kuulunud linnavalitsuse hankekomisjoni koosseisu.

"Süüdistuse kohaselt kasutas Ovsjannikov ära oma mõjuvõimu Narva linnas, tegutsedes ühiselt ja kooskõlastatult ettevõtja Gennadi Fanforaga aastatel 2008-2011. Ta lõi Narvas olukorra, kus ehitusettevõtted said Narva linnavalitsuse pakutavaid ja linna raha arvelt teostatavaid ehitus- või remonttöid ainult tingimusel, kui ettevõtjad tasusid tema või Fanfora nõudmisel viimastele eri varjatud viisidel 10% Narva linnavalitsusega sõlmitud töövõtulepingute maksumusest - nn otkati," kirjeldab Luuk.

Uurimises leiti, et meelepäraste firmade konkursivõit tagati ebaseaduslike konkurentsi kahjustavate kokkulepetega või hanketingimustega manipuleerides. Otkati summad kasseeris sisse Fanfora: osa andis Ovsjannikovile, osa jättis endale. Lisaks on mõjuka ärimehest poliitiku süüdistuses veel üks episood.

"2010. a vajas üks Narva linnas tegutsev osaühing linna finantseeringut, et realiseerida Euroopa sotsiaalfondi rahadest finantseeritavad projektid," kirjeldab Luuk. "Kui osaühingu liikmed pöördusid Ovsjannikovi poole, et saada linna finantseering, teatas ta, et projektid hakkavad liikuma ja vajalik raha leitakse, kui nemad maksavad temale teatud rahasumma. Osaühingu liikmed keeldusid sellisest pakkumisest."

Aselinnapea oli samuti mestis

Ovsjannikovi ja Fanfora valitsev positsioon Narva ehitusturul ei meeldinud ehitusvaldkonna ettevõtjatele. Üks neist hakkas otsima linnavalitsuses kontaktisikut, kelle abiga võiks temagi linnalt tellimusi saada.

"2010. aasta oktoobri lõpus ja novembri alguses leppis üks ettevõtja kokku Narva abilinnapea Andrei Filippoviga, et ta teeb viimase lähedase korteris remondi olulise allahindlusega, vastutasuks selle eest, et tema nimetatud ettevõtted saaksid edaspidi Narva linna korraldatavate hankemenetluste raames tellitavad avariitööd endale ilma konkursita. Samuti lepiti kokku, et Andrei saab vajaduse korral ettevõtja vahendusel muid soodustusi," jätkas Luuk ja täpsustas, et lubatud remont tehti korteris sama aasta novembris-detsembris.

Ovjannikovi, Filippovi ja teiste mahukas kriminaaltoimikus on kokku viis süüdistatavat, kes peavad paari kuu pärast või pisut hiljem samuti süüpingis istuma. Ovsjannikovi hoiti eelmisel aastal uurimise huvides seadusega lubatud kuus kuud vahi all, misjärel ta kahtlustatavana uuesti ehitusärisse ja linnavalitsusse naasis. Filippov veetis kambris 11 päeva ja enam aselinnapea ametisse ei naasnud, ainult taastas peatselt saadikumandaadi.

Kaks on juba otsuse saanud

Mahukas kriminaalasjas olid varem veel kaks Ovsjannikoviga seotud kahtlustatavat: juba korduvalt nimetatud Gennadi Fanfora ja Mihhail Plaksin. Nende osavõtt kriminaalsest tegevusest eraldati suurest kriminaalasjast, sest mõlemad nõustusid kiirema kokkuleppemenetlusega ja nende jaoks on kohus juba peaaegu möödas.

Ehitusettevõtte Apest Grupp juhi Fanfora mõistis Viru maakohus käesoleva aasta juunikuus süüdi konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises ja mõjuvõimuga kauplemise katses. Tema rahaline karistus oli kokku 5018 eurot. Kohus võttis arvesse Fanfora eeluurimisvangistuses veedetud 63 päeva ja vähendas summat 2580 euroni. Kuritegelikul teel omandatud vara konfiskeerimise asemel mõistis kohus süüdlaselt välja 9269 eurot ja jättis tema kanda ka menetluskulud.

Mihhail Plaksini süüdistust arutas Viru maakohtu Narva kohus eile. Ka Plaksini süüdistus puudutab ebaausat konkurentsi. Kokkuleppemenetluses nõudis prokurör Plaksinile karistuseks viis kuud vabadusekaotust tingimisi kolmeaastase katseajaga. Otsus avalikustatakse nädala pärast. Plaksin on praeguseks lahkunud Ovsjannikovile kuuluva OÜ NIK Group juhatuse liikme kohalt.

Narva linnapeale esitatud küsimusele, kas ta peab võimalikuks, et ka praegu võidakse linnas toime panna kuritegusid seoses hangetega, jättis linnapea Põhjarannikule vastamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles