Kuhu jäi kooli alguse kook?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli
Foto: Peeter Lilleväli

Kooliaasta algus on kahtlemata meeliülendav ning miks mitte kasutada ka sel perioodil tervitust "Head uut aastat!". Paljude jaoks ju algab või jätkub õpinguperiood ning osalised selles oleme kaudselt kõik. Ka liikluses muutub kooliaasta algusega palju - suvekodudest naasevad linnapilti paljud koolilapsed ning lapsi kooli-lasteaeda sõidutavad lapsevanemad tõstavad oluliselt liikluskoormust.

Traditsiooniliselt oli politsei septembri esimesel nädalal koos vabatahtlike ja abipolitseinikega ülekäiguradade juures turvalist kooliteed tagamas. Eelnevalt hoiatas politsei sõidukijuhte vastutustundetu käitumise eest, et rikkumise suurust ja iseloomu arvestades taotletakse neile karistuseks aresti.

Kahjuks ei jõudnud hoiatus kohale vähemalt 17 inimesele, kellest 12 olid joobes ja viis ületasid oluliselt lubatud piirkiirust. Kohus, kuulanud ära politsei- ja rikkujapoolsed seisukohad, mõistis karistuseks aresti kaheksale, rahatrahvi viiele ning neli juhti peavad teatud ajaperioodiks loovutama juhtimisõiguse.

Siinkohal ei taha ma arutleda karistustest üldiselt ega nende suurusest. Karistus kuulub iga õiguskorra juurde ja seda on eelkõige vaja inimeste sotsiaalse kooselu vormi püsimiseks. Riik peab hoolitsema selle eest, et rahuldada ühiskonna arusaama õiglusest ja õigusest.

Küsimusele, milline karistusliik täidaks kõikide ootusi, olles samas küllalt range, preventiivne ja õpetlik karistatavate jaoks, on vastust otsitud iidsetest aegadest saati. Mind paneb mõtisklema pigem muu: mis on sellise normivastase käitumise taga? Usun, et kõigi nende seitsmeteistkümne juhi perekonnas või lähiringkonnas on koolilapsi, keda just tema lapsevanema, sugulase või lihtsalt virumaalasena ohtu seadis. Võib-olla on see liiga karm ja ründav eeldus, aga olgem ausad, need on faktid. Mõelgem - 17 juhist 12 olid sel päeval joobes.

Vaatamata asjaolule, et vaid kaheksat juhti karistati arestiga, pidid kohtuotsust oodates kõik need 17 juhti kaks ööpäeva arestimajas viibima. Millise signaali andis see lapsele, kes soovis kooli algust tähistada pereringis tordi või koogiga?

Kardan, et need emotsioonid ei olnud positiivsed ega mõistetavad. Vanemate eeskujul on suur roll lapse kujunemisel täiskasvanuks ning kogu käitumise kujunemisel. Tahan siiralt loota, et nende liiklusrikkujate käitumine on õpetliku ja ennetava iseloomuga ning mitte eeskuju loov. Selle viimase osas on meil kõigil võimalus palju panustada ning siinkohal kutsun kõiki üles õpetama ja kasvatama oma võsukesi turvaliselt liiklema. Näitame ise eeskuju ega tolereeri vastutustundetut ning riskeerivat käitumist liikluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles