Narva kindlus otsib pargile odavamat ehitajat

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindluse värav Narva linnuse pargis.
Kindluse värav Narva linnuse pargis. Foto: Ilja Smirnov

Narva linn kuulutas teistkordselt välja konkursi ja otsib ehitajat Narva kindluse esise linnusepargi rekonstrueerimiseks. Kõik tööd peavad valmima poolteise aasta pärast.

Esimene riigihanke konkurss lõppes mais tulemusteta, sest ehitajate pakkumised ületasid Narva linnamuuseumi eurofinantseerimise fikseeritud võimalusi kahekordselt.

Kordushanke jaoks muudeti tingimusi. Muuseumi esindaja Anastassia Sokolova sõnul jäeti algsest töödemahust välja laste mänguväljak ja pargi välispiire ning lubati mõnede odavamate materjalide kasutamist. Lisaks lihtsustati töövõtukandidaatide kvalifikatsiooninõudeid.

Uute pakkumistega tutvub konkursikomisjon 26. oktoobril pakkumistähtaja lõppedes.

Koostöös Ivangorodiga

Projekt puudutab tegelikult kaht kindlust ja seda viiakse ellu koostöös Venemaa-poolsete kolleegidega Ivangorodist. Konkreetselt on partnerid Narva linnaarengu- ja majandusamet, kes on juhtiv partner, Ivangorodi administratsioon ja Narva linnamuuseum.

Narva linnusepargis näeb projekt ette haljastustöid, juurdesõiduteede ja pargiteede ehitamist, valgustuse rajamist, viitade ja infostendide püstitamist. Ehitajad peavad elu sisse puhuma vanale purskkaevule. Narva muuseumi direktori Andres Toode varasemate kinnituste kohaselt taastatakse esialgsel kujul ka pargis asuv monument Nõukogude armee sõduritele.

Teisel pool piiri ehitatakse Ivangorodi kindluse juures juurdesõidutee ja luuakse samuti turismi soodustav infrastruktuur, sealhulgas parklad, WC-d, trepid ja valgustus.

Lisaks ehitamisele ja heakorrastusele töötavad partnerid ka ühise audiotuuri loomise kallal. Samuti töötatakse kahe kindluse jaoks välja ühtset reklaamistrateegiat.

Piiriülese koostöö projekt "Unikaalse Eesti ja Vene kindluste ansambli kui ühtse turismitoote arendamine. 2. etapp - Est-Rus Fort Tour-2" seab eesmärgiks parandada Narva ja Ivangorodi kindluste ansambli ligipääsetavust ja tõsta juurdepääsude atraktiivsust ning turismiinfo kvaliteeti. Projekti tähtaeg on 15. aprill 2014.

Projekti eelarve on 1 824 564,85 eurot. Leping Eesti, Läti ja Venemaa piiriülese koostöö programmi 90% finantseerimise kohta sõlmiti 15. detsembril 2011, 10% on partnerite omafinantseeringu kohustus.

Ehitajatel kasvab isu

Tänavuste riigihangete häda on, et ehitustööd kallinevad, mis sunnib projekteerijaid ja hangete korraldajaid muutma tööde mahtusid, otsima lisaraha ja viima läbi korduvaid riigihankeid. Kõik need asjaolud pikendavad projekti kestust. Ida-Virumaal on selle probleemiga kokku puutunud Jõhvi promenaadi ja Narva-Jõesuu rannaala projektid, mitu Narva suurprojekti lisaks linnusepargi rekonstrueerimisele ning palju väiksemaid ja vähemtuntud algatusi.

Narva linnaarengu- ja majandusameti projektiosakonna juhataja Anne Veevo sõnul nimetab ametlik statistika ehitusteenuse aastaseks hinnatõusuks vaid viis protsenti.

"Tegelik elu aga näitab, et ehitajad on viimase aastaga hinna väga kõrgele kruvinud," ütleb Veevo. "Arvan, et põhjus on üheaegsete projektide rohkus. Firmadel on tellimusi külluses ja nad on hakanud oma kasumimarginaali korrutama mitte kahe, vaid neljaga. Nüüd, aasta lõpu poole, hakkavad ehitajatel tellimused saastekvootide raha eest lõpule jõudma ja võib-olla siis nende isu pisut raugeb," oletas Anne Veevo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles