Karjääriabi vajavad ka töötavad inimesed

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjääriõppekursustel osalenud said edasiseks teejuhiks brošüüri "Tegutse ja töömaailm avaneb sulle!", mis sisaldab nii eesti- kui venekeelset infot ning kulub ära neile, kes soovivad oma tööelu muuta.
Karjääriõppekursustel osalenud said edasiseks teejuhiks brošüüri "Tegutse ja töömaailm avaneb sulle!", mis sisaldab nii eesti- kui venekeelset infot ning kulub ära neile, kes soovivad oma tööelu muuta. Foto: Matti Kämärä

Tööl käivad inimesed saavad end töömaailma muutuste ja nõudmistega kursis hoida karjääriõppekursuste, töötukassa karjääriinfotubade ning veebilehe www.rajaleidja.ee kaudu.

"Ka töötav inimene peaks oskama analüüsida ennast ja tööturul toimuvat, sest homme võib-olla ei ole enam tööd või tekib soov töökohta vahetada," nentis integratsiooni ja migratsiooni sihtasutuse Meie Inimesed (MISA) elukestva õppe üksuse juht Eduard Odinets.

Ta lisas, et karjääriinfo ja -teenused on kehvemini kättesaadavad ebapiisava eesti keele oskusega inimestele, mistõttu üritati seda lünka täita ja pakuti ligemale 100 000 euro suuruse eelarvega projekti raames karjääriõppekursuseid just sellele elanike rühmale.

"Projekti eesmärk oli suurendada ebapiisava eesti keele oskuse ja madala haridustasemega töötavate inimeste konkurentsivõimet tööturul. Loodan, et koolitus aitas tajuda, mis toimub töömaailmas," rääkis Odinets, lisades, et nõukogude ajal keskhariduse saanud inimesed pole õppinud ei CVd koostama ega tööintervjuuks valmistuma.

Ainult vabatahtlikele

30tunnistele karjääriõppekursustele pääses 132 inimest, neist ligi 90 idavirulast. Vastava koolituse läbis ka 13 karjäärinõustajat. Ida-Virumaal toimusid kursused Jõhvis, Kohtla-Järvel, Sillamäel ja Narvas.

"Töötukassas on karjääriinfotoad olemas ja mõeldud kõigile, aga töötav inimene ju ei tule selle peale, et töötukassasse pöörduda. See ongi meie elu paradoks, et kui kõik on hästi, siis me ei uuri muid võimalusi. Loodan, et kursustel osalenud said kogemuse, et mugavus on küll hea, aga vahel peaks oma mugavustsoonist lahkuma," ütles Odinets.

Kohtla-Järve grupis osalenud Natalja Jänes tõi karjääriõppekursuste puhul välja asjaolu, et need olid tasuta, mis on meie regioonis suur boonus. Samuti tulid sinna ainult need inimesed, kes seda ise soovisid ja olid valmis töö kõrvalt puhkepäevadel õppimisele pühenduma.

"Veendusin veel kord, et motivatsioon on igasuguse arengu liikumapanev jõud ja kui on motivatsioon, võib liigutada mägesid. Kuulun nende inimeste hulka, kes õpivad kogu elu. Õppimine on minu jaoks elustiil, mõnel aastal läbin isegi kaheksa kursust," rääkis Jänes.

Tõlgitakse vene keelde

Odinetsi sõnul on karjääriõppe projekti puhul oluline see, et kuigi kursused on praeguseks lõppenud, valmisid õppematerjalid, mida karjäärinõustajad üle Eesti saavad ka edaspidi kasutada just venekeelsete inimeste konsulteerimisel. Samuti tõlgitakse vene keelde enamik tekste, mida leiab karjääriabi veebilehelt www.rajaleidja.ee.

Töötukassa nõustamisteenuste teenusejuht Lana Randaru rõhutas, et 2009. aastast avatud karjääriinfotubadesse on oodatud kõik huvilised. Ida-Virumaal on karjääriinfotoad avatud töötukassa Narva ja Jõhvi büroos. Sealt saab infot tööotsimise kohta ning nõu ja tuge tööalaste valikute tegemisel. "Oleme mõelnud ka töötavatele inimestele, sest vahel tekib soov töökohta vahetada ja see ei pea juhtuma ainult töötuks jäädes," märkis Randaru.

Karjääriinfotoas saab tutvuda kandideerimisdokumentide näidiste ning erinevate õppimis- ja välismaal töötamise võimalustega. Küsimuste tekkimisel on abiks karjääriinfo spetsialistid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles