Otsustus ja vastutus

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Ida politseiprefekt Aldis Alus teatas eile oma tagasiastumisest, meenusid meile mitmed Ida-Virumaal tegutsenud prefektid: kunagine Narva prefekt Rein Laid, kes lahkus kriminaalsüüdistusega, Ida-Viru politseiprefekt Helmut Paabo, kelle tegevusi uuris kriminaalmenetlusega kapo, ent kes siiski õigeks jäi. Prefekt Einar Suimets, kes ametliku versiooni järgi lahkus ise, ent tegelikult avaldati talle Tallinnast selleks survet ametialaste probleemide tõttu. Viimane prefekt enne Aldis Alust oli Aivar Otsalt, kes pidi samuti lahkuma kriminaalsüüdistuse tõttu ning kes hiljem mitmetes kuritegudes süüdi mõisteti.

Kas Aldis Alus mahub siia ritta? Selles pole küsimust, et prefekt talitas valesti, kui kevadel soovitas politseipeadirektor Raivo Küüdil kedagi ebaseaduslike kiirustrahvide tõttu mitte karistada. Alus tunnistas nüüd ka ise, et käitus toona valesti.

Veel eile hommikul, enne seda kui Kohtla-Järve kultuurikeskuses toimus Ida prefektuuri töötajate politseipäevale pühendatud pidulik  aktus, oli õhk ootusest paks. Kõik teadsid, et prefekt ei pääse oma kõnes sellest üle ega ümber. Kuid kas saal ootas prefektilt teadet tema tagasiastumisest? Ehk keegi aimaski, ent tegelikult oli Alusel vähe alternatiive, arvestades, missuguse pöörde olukord oli võtnud.

Prefekti otsus oli ainuõige, sest prefektuuri ja kogu politsei maine oli sattunud suure löögi alla ja Alusel oli selles oma osa. Nüüd jääb vaid küsimus, kas vastutuse võtab ka politsei peadirektor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles