PPA ei tea, palju trahvide tühistamine maksma läheb

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirusemõõtmine.
Kiirusemõõtmine. Foto: Matti Kämärä

Ida prefektuur hakkas täna ühendust võtma inimestega, kes möödunud aastal taatlemata kiirusmõõtjaga tuvastatud kiiruseületamise eest trahvi said ning politsei on valmis tegema kõik kohtutoimingud, et ebaseaduslikud trahvid tühistataks. Kui palju see politsei- ja piirivalveametile maksma läheb, ei oska amet praegu öelda.

«Tagasimaksmisele kuuluv summa selgub siis, kui on ülevaade inimestest, kes [trahvi] tühistamist soovivad,» ütles PPA pressiesindaja Tuuli Annama Postimehele.

Väljamõistetud trahvid tagastatakse inimestele riigieelarvesse läinud trahviraha arvelt. Kui trahvi väljanõudmiseks on tööd teinud ka kohtutäiturid, siis need tasud hüvitatakse PPA eelarvest, kus on kohtutäituri tasudega seotud eraldi eelarverida ekslikult sundtäitmisele saadetud nõuete hüvitamiseks.

«Kuna kõik rikkumised ning järgnenud karistused ei ole ühetaolised, siis võib protsessi käik iga üksiku juhtumi osas veidi erineda, kuid üldjoontes on see paika pandud. Kindel põhimõte on, et protsess oleks inimeste suhtes võimalikult vähe koormav ja kiire,» ütles Annama.

Küll aga kinnitas Annama, et kiiruseületamise ulatus rehabiliteerimise protsessis rolli ei mängi ja erisusi kaasa ei too.

Nii näiteks oli taatlemata kiirusmõõtjaga trahvitute seas üks juhtum, kus kiiruseületamine oli vähemalt 60 km/h. 17 korral oli kiirust ületatud 40-60 km/h.

Neist 180 trahviotsusest on kohtus vaidlustatud viis, kuid mitte seoses mõõteseadmega.

Ida prefektuur alustab taatlemata seadme aluse karistatud 180 inimesega ühendust võtmist tänasest. «Esmalt selgitatakse telefonitsi välja, kas nad soovivad teha kohtule kaebust väärteokaristuse tühistamiseks,»

Kui inimene seda soovib, valmistab politsei ise ette kõik kohtule esitatavad materjalid, kuid inimene peab kaebuse allkirjastama. Seda saab teha kas digiallkirjaga või paberkandjal ning politsei on valmis soovi korral ka kaebuse inimesele allkirjastamiseks ise kohale viima või saatma posti teel.

«Kohtule esitatavas avalduses palume kaebetähtaja ennistamist ja väärteootsuse tühistamist osas, mis oli määratud kiiruse ületamise eest. Materjalid edastab kohtusse politsei. Inimesele positiivse kohtuotsuse korral tuleb esitada taotlus ja pangakonto andmed trahviraha tagastamiseks. Selle avalduse valmistab  samuti ette politsei ja inimesel tuleb see vaid allkirjastada. Kui trahvile lisandusid ka täituritasud, siis tagastatakse ka need,» kirjeldas Annama.

PPA sisekontroll tuvastas tänavu märtsis, et Ida prefektuuri liiklustalituses kasutas politsei möödunud aasta 13. augustist kuni 21. detsembrini taatlemata kiirusmõõtjat ning kaalusid ja trahvis selle tulemuste põhjal kokku 180 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles