Direktor näitas seaduse täitmist nõudnud õpetajatele kollast kaarti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Minu hinnangul jätkame eksides ja õnnestudes ehk teisisõnu jätkame õppides meie kooli inimeste teekonda väärtuspõhise juhtimise suunas igal kooli tasandil," ütles Tiit Salvan. Kas keegi saab aru, mida ta sellega mõtles?
"Minu hinnangul jätkame eksides ja õnnestudes ehk teisisõnu jätkame õppides meie kooli inimeste teekonda väärtuspõhise juhtimise suunas igal kooli tasandil," ütles Tiit Salvan. Kas keegi saab aru, mida ta sellega mõtles? Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi gümnaasiumi direktor karistas õppe- ja töökorralduse puudujääkidele koolis tähelepanu juhtinud õpetajaid kirjaliku hoiatusega.

Tänavu Jõhvi gümnaasiumi juhtima asunud Tiit Salvan näitas esimest kollast kaarti juba õppeaasta esimesel kuul, väljastades käskkirjaga hoiatuse õpetajale, kes oli kooli siselistis kasutanud võimalust rääkida avalikult probleemidest, mis koolis valitsesid: õppekava oli kinnitamata, töölepingu lisad õpetajatega sõlmimata ning segadus perioodiõppega seotud pedagoogide töökoormuse arvestamisega lahendamata.

Selle tagajärjel oli gümnasistidel päevi, kus nad pääsesid koju koti peale juba pärast neljandat tundi - nagu mudilased -, sest tunniplaani järgi polnud neile rohkem tarkust ette nähtud.

Õpetajaid tabas aga palgapäeval rabandus, sest nii mõnigi neist sai töötasu asemel eksliku teatise, et on kooli ees hoopis võlglane ning peab oma tööle peale maksma.

Teise hoiatuse lõi uus direktor lauale poolteist kuud hiljem - õpetajale, kes seadis kahtluse alla temaga sõlmitud tähtajalise töölepingu seaduslikkuse.

Selle probleemiga heauskselt direktori poole pöördunud õpetajale tehti hoopis ettepanek tööleping vastastikusel kokkuleppel lõpetada ehk siis sisuliselt näidati ust.

Pärast eelmise direktori skandaalset lahkumist Tiit Salvaniga käed löönud Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar märkis uuele juhile õnnistust andes, et tunneb Salvanit juba ammu ning usaldab teda täielikult. "Aga see on ainult minu usaldus, õpetajate ja õpilaste tunnustuse peab ta ise välja teenima," märkis ta toona.

Selle asemel lahvatasid koolis konfliktid ning tüliõunad pandi veerema.

Ministeeriumi seisukoht

Tööinspektsiooni juristiga konsulteerinud õpetaja sai inspektsiooni vahendusel oma järelepärimisele vastuse haridus- ja teadusministeeriumi õigusosakonna juristilt Sirje Soolt, kes, juhtumi läbi vaadanud, kinnitas, et leping, mille tõttu töötaja kaotas osa puhkuserahast, on tõepoolest seadusega vastuolus ning töötajaga tulnuks sõlmida tähtajatu leping.

Kooli juhtkonda ministeeriumi seisukohast teavitanud õpetaja kutsuti mõne aja pärast välja.

Tähtajatu lepingu asemel ulatas direktor õpetajale käskkirja hoiatusega.

Õpetajate seas koostati samal ajal vallavalitsusele adresseeritud kirja, kus märgiti, et vaatamata korduvale pöördumisele kooli juhtkonna poole, pole lahendusi ei õppekava ega töötasudega tekkinud probleemidele leitud.

Kirjas juhitakse vallavalitsuse tähelepanu sellele, et kooli juhtkond on eksinud nii põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse kui töölepingu seaduse vastu, ning tuntakse muret demokraatia pärast Jõhvi gümnaasiumis, kus õppe- ja töökorralduses valitsevatele puudustele osutanud õpetajad on saanud käskkirjaga hoiatuse.

Möödunud teisipäeval leidis koolis aset koosolek, kus osales ka vallavalitsuse hariduse ja noorsootöö nõunik Katrin Tamme, kes asus tekkinud olukorda lahendama.

Hoiatused tühistatakse

Kas vallavalitsus peab sellist olukorda oma allasutuses normaalseks, kus seaduse täitmist ning sellest tulenevat töökorraldust nõudvad töötajad saavad hoiatuse osalisteks?

"Ma pean normaalseks õigeaegset probleemide lahendamist ja viisakat omavahelist suhtlemist," vastab Tamme, pidades kirjalike hoiatuste tegemist direktori poolt liigseks sammuks.  "Kirjalik hoiatus on äärmine abinõu, mitte esmane. Vestlusest direktori ja õpetajatega saab järeldada, et selles olukorras oleks piisanud omavahelisest vestlusest ja järelduste tegemisest probleemide lahendamisel."

Konfliktide lahvatamise põhjuseks peabki Tamme seda, et juhtkond oli probleemide lahendamisega venitanud. "Kuid praeguse seisu järgi võib tõdeda, et nende lahendamine on hoo sisse saanud," nendib tähtajad ette andnud Tamme lootusrikkalt, et Jõhvi gümnaasiumis valitseb peagi usalduslik õhkkond.

Kas sama lootusrikas on ka direktor? Millise järelduse on tema juhtumist teinud?

"Minu järeldus on, et konfliktid on õppimise koht mulle ja minu juhitavale Jõhvi gümnaasiumile," vastab Salvan. "Olen veendunud, et konfliktide lahendamine annab edaspidiseks võimaluse koostööks. Olen ka teadlik, et kirjalik hoiatus üksi ei lahenda konflikti ja võib olla ka seda suurendav. Minu hinnangul jätkame eksides ja õnnestudes ehk teisisõnu jätkame õppides meie kooli inimeste teekonda väärtuspõhise juhtimise suunas igal kooli tasandil."

Katrin Tamme: "Direktori sõnul tühistab ta mõlemad hoiatused."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles