Loogiline kaksiklinn

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Jõhvi linnaõigused 23. augustil 1991 taastati, oli see kaks aastat väldanud võitluse tulemus. Seda võib võrrelda samal ajal toimunud Eesti iseseisvusliikumisega. Sest ei tahtnud ju toonane Kohtla-Järve linnavõim midagi kuulda Jõhvi eraldumispüüdlustest, mis algasid kodanikuliikumise raames ja mille toetuseks koguti toona 1000 allkirja.

Pärast seda, kui Jõhvi jälle iseseisvaks linnaks sai, võeti suund muutuda piirkondlikuks keskuseks, kuhu riik koondaks oma asutused ning kus eraettevõtluse toel areneks kiirelt ka kaubandus- ja teenindussfäär.

Kas oleks Jõhvil sellega seoses võinud midagi paremini või halvemini õnnestuda, on keeruline öelda. Aga näiteks algselt Jõhvi arengut iroonilise põlgusega jälginud Rakvere avastas ühtäkki jahmatusega, et kogu Virumaa on jõhvistatud. Siis aga oli juba hilja hädakisa tõsta.

Nüüd on arengud Jõhvis jõudnud niikaugele, et ega enam palju arenguruumi pole. Piirangu seab väike elanikkond ning sellest tulenevalt väike eelarve. See teeb raskeks ka arengud, mis ühe regionaalkeskuse väärikaks edasiliikumiseks vajalikud.

Pole raha, et remontida tänavaid ja korrastada linnapilti, soovid on oluliselt suuremad kui võimalused.

Mõttest Ahtmega liitumise üle on räägitud juba palju aastaid. Peamine takistus on olnud poliitiline. Ja põhjendus: Ahtmega liitudes tuleks siin võimule sama seltskond, kes Kohtla-Järvel, kus arengud on pidurdunud ning lokkab korruptsioon. Ehk olidki toona need kartused põhjendatud ning vähemalt jõhvilased ise harjusid oma linna Kohtla-Järvest paremaks ja edukamaks pidama.

Ent uus aeg esitab uusi väljakutseid. Jõhvi on võrreldes teiste piirkonnakeskustega (Tallinn, Tartu, Pärnu) kääbus. Ahtmega liitumine lubaks tõusta Pärnuga võrreldavaks omavalitsuseks. Ja see oleks ka oluliselt loogilisem, sest nagunii on Jõhvist ja Ahtmest ammu saanud kaksikud, kes mitmeski mõttes teineteiseta hakkama ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles