Golova võib jälle vangi minna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri (Golova) Mihhailov (mütsiga) saabus küll esmaspäeval tema üle peetavale kohtuprotsessile, kuid juba teisipäeval teatas enda haigestumisest.
Valeri (Golova) Mihhailov (mütsiga) saabus küll esmaspäeval tema üle peetavale kohtuprotsessile, kuid juba teisipäeval teatas enda haigestumisest. Foto: Peeter Lilleväli

Üks 1990ndate Ida-Virumaa verise sügise peategelasi, hüüdnime Golova all tuntud Valeri Mihhailov (46) võib taas vanglasse sattuda, sest prokurör ei lepi tema tingimisi vangistusega.

Seda lugu on prokuratuur millegipärast hoidnud pingsalt salajas, kuigi avalikkuse huvi selle vastu peaks olema märkimisväärne, sest kõrvuti istusid kohtupinki 1990ndatel enne Satšukkide bandet Ida-Virumaa allilma valitsenud Mihhailov ning samal ajal kapo uurijana karjääri alustanud mees, kes palus oma nime enne kohtu otsust mitte avalikustada.

Prokuratuur kidakeelne

Kui Põhjarannik küsis eelmisel aastal selle kriminaalasja asjaolusid, teatas prokuratuur, et uurimise huvides nad seda infot ei väljasta. Ka sel nädalal, kui kohtuprotsess katkes juba siis, kui oli vaevalt alata jõudnud, ei soovinud prokuratuur midagi põhjalikumalt rääkida. Sellekohase päringu peale teatas prokuratuuri pressiesindaja, et Mihhailovit süüdistatakse kahes ähvardamises ning kihutamises politseiametniku ähvardamisele, mis väidetavalt leidsid aset 2009. aastal, samuti politseiniku löömises, politseiametnike ähvardamises ja solvamises 2011. aastal.

Endine kapolane sai aga süüdistuse ähvardamises justkui Mihhailovi õhutusel. Ekskapolase puhul on aga Põhjarannikule teadaolevalt suur tõenäosus, et prokurör loobub süüdistusest. 

Sel esmaspäeval alanud protsessil esitas Mihhailov kohe istungi algul taotluse, et kohtunik saadaks saalist välja ajakirjanikud, väites, et ta pole huvitatud avalikust tähelepanust. "Las kirjutavad kriminaalkurjategijatest," sõnas tapmiste ja muude kuritegude eest 1990ndatel 15 aastaks vangi mõistetud mees. 

Kohus ei leidnud siiski alust kellegi eemaldamiseks kohtusaalist, sest põhiseadusest tulenevalt on Eesti Vabariigis kohtuistungid avalikud. Vaevalt jõudis kohus ära kuulata taotlused ja teha esimese vaheaja, kui vanemprokurör Ene Timmi ning Mihhailovi ja tema kaitsja vahel tekkinud vestlus hakkas tüürima kokkuleppe poole. Prokurör teatas, et kui Mihhailov loodab tingimisi vangistust, siis pole mõtet mingist kokkuleppest rääkida. Viimane on võimalik vaid siis, kui Golova reaalselt kinni läheb.

Seaduse järgi tähendab kokkuleppemenetlus seda, et prokurör, süüdistatav ja tema kaitsja lepivad kokku karistuse määras, mis on tavapärasest väiksem, kohtunik kinnitab selle ning kogu pikk kohtupidamine jääb ära.

Kokkulepe: aasta ja neli kuud vanglat 

Esmaspäeval kohtusaali ukse taga fuajees toimunud läbirääkimised kestsid umbes pool tundi ning kohtusaali kostnud häälte põhjal võis aru saada, et käib kõva kauplemine. 

Saali naastes poetas prokurör üle õla Mihhailovi ja tema kaitsja suunas: "Poolteist aastat."

Seejärel teatasid nii kaitsja kui prokurör kohtule, et taotlevad vaheaega, kuna protsess tüürib kokkuleppe suunas. Eile hommikul pididki pooled kokkuleppe kinnitama, ent Mihhailov jäi tulemata. Mehe kaitsja, vandeadvokaat Sergei Politšev teatas, et tema kaitsealuse tervis halvenes eelmisel õhtul, pärast seda kui prokuröriga oli põhimõtteline kokkulepe saavutatud. Põhjaranniku andmetel pidi Mihhailov selle kohaselt minema üheks aastaks ja neljaks kuuks vangi. Politševi sõnul tõusis Mihhailovil vererõhk ning ka südame kardiogramm näitas kehva pilti. Advokaadi sõnul langes Mihailov pärast kokkulepet stressi ning tal hakkas halb. Politšev esitas ka kiirabist ja perearstilt saadud tõendid, ent kohtu arvates oli puudu siiski peamine: tõend selle kohta, et Mihhailov ei saa tervise tõttu kohtuistungist osa võtta.

Prokurör Ene Timmi ütles, et mõningates situatsioonides võib inimesel tõepoolest vererõhk tõusta, kuid see on tablettide abil võimalik kontrolli alla saada ning kaheks nädalaks protsessi edasilükkamine ei tule kõne alla. "Mul on tekkinud kahtlus, et Mihhailov hoiab kohtupidamisest kõrvale," sõnas ta ja andis mõista, et kui mees kavatseb asja teadlikult venitada, loobub prokurör kokkuleppest ning Mihhailov võidakse vahi alla võtta.

Kohtunik palus seepeale advokaadil veel kord Mihhailovile helistada ja üle küsida, kas ta saab kokkuleppe sõlmimiseks ja kinnitamiseks, mis kestab veerand tundi, kohtusse ilmuda. Politševi teatel ütles Mihhailov talle, et sel nädalal ta kohtusse ilmuda ei saa ning ta loobub ka kokkuleppest.

Protsessi jätkumine on praegu plaanitud 22. jaanuarile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles