Karmide meeste mängus kaitses väravat 14aastane tüdruk

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harukordne ja ajalooline juhtum - 14aastane koolitüdruk osales Eesti meeste jäähoki meistriliiga mängus.
Harukordne ja ajalooline juhtum - 14aastane koolitüdruk osales Eesti meeste jäähoki meistriliiga mängus. Foto: Matti Kämärä

Eesti jäähoki meistriliigas kaitses laupäeval Kohtla-Järve jäähallis toimunud mängus Viru Sputniku väravat viimasel kolmandikul 14aastane koolitüdruk Delen Schüle. Hoolimata sellest, et koduvõistkond jäi pealinna Panter-Purikatele alla 1:16, tunnustasid fännid püstijalu vaprat tüdrukut, kes karmide meeste mängus mitmeid suurepäraseid tõrjeid tegi.  

14aastase Kohtla-Järve neiu Delen Schüle jaoks juhtus sattumine Eesti tugevaima meesteliiga mängu täiesti ootamatult. Sellest, et tal tuleb sellisel ägedal võitlustandril väravat kaitsta, sai Delen teada alles paar tundi enne mängu.

"Treener Sergei Konõšev helistas ja ütles, et teine väravavaht jäi haigeks ja mina pean teda asendama," jutustas Delen. "Algul pisut kohkusin, kuid kogusin end ja äraütlemine ei tulnud mõttessegi. Pärast tuli vaid soov jääle pääseda. Ema polnud samuti vastu, vaid hoopis ütles, et usub minusse. Muidugi olin nõus, oli ju vaja meeskond hädast välja aidata."

15 minutit vihisevate litrite vahel 

Mitmeid aastaid hokit mänginud Delen on varem kaitsnud nii Viru Sputniku naiste kui poiste võistkondade väravat. Kuid et minna oma kehaga tõrjuma viskeid meestemängus, kus litter lendab vahel nagu püssist lastud kuul, on hoopis midagi muud.

Delen pääses väljakule viimasel kolmandikul, mil Viru Sputnik oli juba kaotusseisus 1:11. Viimase 15 minuti jooksul õnnestus mitmetest nimekatest mängijatest koosneval pealinna klubil litter Deleni selja taha toimetada vaid viiel korral. Seejuures ei lasknud Panter-Purikad asjaolust, et väravat kaitseb tütarlaps, end oma mängus häirida. Rünnati sama tuliselt nagu ennegi.  Muuseas, esimesena saatis litri Deleni väravasse selle sajandi Eesti üks tuntumaid hokimehi Olle Sildre, kes on tegev ka treenerina ja kommenteerinud teles hokimatše.

Sergei Konõševi hinnangul sai neiu oma ülesandega suurepäraselt hakkama, eriti kui mõelda tema vanusele.

"Delen oli ainus, keda mul üldse oli sellele mänguks teiseks väravavahiks kutsuda," kommenteeris treener. "Ta pingutas väga ja suutis tõrjuda mitu tugevat viset. Muidugi on tal ka kogemusi: ta käib meie klubis juba 7-8 aastat, aga seni on võistelnud vaid B- ja C-klassis, mänginud naiste võistkonnas, meestega tuli tal mängida esimest korda. Kahtlemata oli tal raske ja vastutusrikas ülesanne ja meie - treenerid ja meeskonnaliikmed - olime tema pärast ärevil, aga ta oli tubli, pidas need ristsed auga vastu."

Sergei Konõšev lisas, et sel hooajal said Viru Sputniku täiskasvanute koosseisus lahinguristsed veel kaks noort: Alan Saar (sünd 1998) ja Igor Maljutin (1996). Vanuse poolest oleks neil meestemängus, kus nendest suuremad ja võimsamad vastased teevad ka hulganisti jõuvõtteid,  osaleda veel varavõitu, ent kuna mängijatest on puudus, pakuti neile võimalust. Treener on nendega samuti rahul, peamine on see, et noored said hea kogemuse.

Ei kaotanud pead

Mängust rääkides tunnistas Delen, et algul ta närveeris tugevasti, aga kui tal õnnestus tõrjuda esimene vastase visatud litter, siis rahunes ja hinge jäi ainus suur soov - edasi mängida.

"Hiljem ma isegi ei mõelnud enam sellest, kes on väljakul ja kellele peab vastu seisma.  Püüdsin ainult keskenduda värava kaitsmisele," selgitas neiu. "Isegi siis, kui esimene värav löödi, otsustasin endamisi, et ei pööra sellele tähelepanu, ei lase pettumust ligi ega kaota pead. Mängu järel ütles treener, et ma ei muretseks meeskonna kaotuse pärast, sest tema arvates tegin ma selles mängus kõik, mis suutsin."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles