Suusatuur toob Pannjärvele maailma tippsuusatajad

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti üks paremaid suusasprintereid Peeter Kümmel on hoolitsenud selle eest, et tänavu esimest korda toimuval Eesti suusatuuril osaleks ka arvukalt maailmakuulsaid suusatajaid. Kes nendest Pannjärvel jõuavad, peaks selguma järgmise nädala alguses.
Eesti üks paremaid suusasprintereid Peeter Kümmel on hoolitsenud selle eest, et tänavu esimest korda toimuval Eesti suusatuuril osaleks ka arvukalt maailmakuulsaid suusatajaid. Kes nendest Pannjärvel jõuavad, peaks selguma järgmise nädala alguses. Foto: SCANPIX

Tänavu esimest korda korraldatav Eesti suusatuur algab järgmisel reedel Pannjärvel sprindivõistlusega, kuhu oodatakse Eesti paremiku kõrval osalema ka mitmeid maailma tippsuusatajaid.

15.-18. märtsini toimuv Eesti suusatuur koosneb viiest etapist, mille hulka kuuluvad ka sellised distantsid, mida tiitlivõistlustel ei sõideta. Tuur algab Ida-Virumaal Pannjärvel niinimetatud "väljalangemissõiduga". Sellises formaadis suusavõistlusi peetakse väga harva.

Viimane langeb välja

400 meetri pikkusel ringil, mille start ja finiš on Alutaguse puhke- ja spordikeskuse staadionil, käib võistlus selle peale, et mitte jääda ühegi ringi lõpuks viimaseks. Kes viimast kohta vältida ei suuda, langeb konkurentsist välja. Lõpuks jääb rajale kaks suusatajat, kes selgitavad omavahel võitja.

Eesti üks edukamaid suusasprintereid Peeter Kümmel rääkis eile Vikeraadios, et väljalangemissõidu puhul on oluline oskus säästa jõudu, aga grupis tuleb niimoodi hakkama saada, et ei jääks ühegi ringi lõpuks viimaseks, samas tuleb vältida ka kukkumist.

Eesti suusatuuri projektijuht Indrek Valge ütles Põhjarannikule, et väljalangemissõit peaks olema publiku jaoks väga atraktiivne ala. "Lühikesel ringil, kus on ka üks suurem tõus, kihutatakse kõva hooga, ja arvata võib, et suuremas grupis ei õnnestu vältida rüselemist ja kukkumistki. Võitjaks osutub üldjuhul see suusataja, kes oskab valida selleks sõiduks kõige ratsionaalsema taktika," sõnas Valge.

Pärast Pannjärve võistlust suunduvad suusatuuril osalejad laupäeval Tartusse, kus kesklinnas kaubamaja ees selgub kõige kiirem lumelaual kihutaja nii lühikesel maal nagu 100 meetrit. Pühapäeval sõidetakse hommikul Järvamaal Valgehobusemäel Jaak Mae auhinnavõistlustel 10 km klassikat ja õhtul juba Pärnu linnatänavatel paarissprinti. Tuuri võitja selgub esmaspäeval Pärnumaal Jõulumäel, kus sinnamaani võistlustel teenitud boonussekundite põhjal lastakse osalejad rajale viitstardist.

Oodata on suurvõistluste medalivõitjaid

Peeter Kümmel, kes on ka ise üks selle suusatuuri korraldaja ja tegelnud eelkõige just maailma nimekate suusatajate kutsumisega sellele võistlusele, nimetas eilses raadiointervjuus eelseisvat võistlussarja hooaja lõpu sportlikuks meelelahutuseks. "Selle sekka tuleb ka tibake "verd",  mida sportlased ikka armastavad ja publik näha tahab," sõnas ta.

Kümmeli sõnul on ta tänavuse hooaja jooksul Eesti suusatuuri tutvustanud paljudele headele sõpradele maailmas. "Mitmed on olnud  ideest vaimustuses ja tahaksid tulla. Aga spordis on palju asjaolusid, millest mööda ei pääse. Peab olema terve ning arvestama samal ajal oma maal toimuvate võistluste ja treenerite soovidega," sõnas ta.

Peeter Kümmeli sõnul on nende seas, kes on avaldanud soovi Eesti suusatuurile tulla näiteks sellised suusatuusad nagu  Ole Vigen Hattestad ja Oystein Pettersen Norrast ning Nikolai Morilov Venemaalt. Pettersen on Vancouveri olümpiavõitja, Hattestad  kahekordne maailmameister, Morilov olümpiapronks ning maailmameistrivõistluste hõbe- ja pronksmedali omanik.

Indrek Valgel on oodatud osalejate nimekirjas lisaks veel üle kümne rahvusvaheliselt tuntud suusataja. "Kui paljud nendest siia lõpuks jõuavad, selgub lõplikult järgmise nädala algul. Aga eeldatavasti on osalejate seas kuue riigi sportlased," ütles Valge, kelle sõnul on stardis ka Eesti paremik - Peeter Kümmel, Kein Einaste, Timo Simonlatser, Siim Sellis ja loodetavasti ka äsjalõppenud maailmameistrivõistlustel 7. koha pälvinud Aivar Rehemaa.

Põnev võistlus publikule

Pannjärve võistluse läbiviimisel osaleva Alutaguse suusaklubi eestvedaja Robert Peetsi sõnul ei tohiks võistluse läbiviimisega suuri probleeme tekkida. "Peame kogu 400meetrise raja aedadega piirama, sest võistlus toimub suurtel kiirustel ja peame tagama, et keegi juhuslikult rajale ette ei satuks," ütles ta.

Kuna võistlust kavatseb  otsepildis internetis üle kanda ka TipikasTV, tuleb Peetsi sõnul paigaldada rajale lisavalgustust. "Kohaliku publiku jaoks peaks aga tegu olema väga haarava ja põneva võistlusega. Sellise suurusjärgu tähti pole siinkandis varem võistlenud. Samas peaks võistluse ebatavaline formaat andma võimaluse heade kohtade pärast kodurajal heidelda ka Ida-Virumaa parematele suusatajatele," sõnas Peets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles