Reedel sõidavad Pannjärvel olümpiahõbe ja MMi pronks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslane Roddy Darragon on startijatest üks tuntumaid.
Prantslane Roddy Darragon on startijatest üks tuntumaid. Foto: Erakogu

Reedel Ida-Virumaalt Pannjärvelt startiva esmakordselt korraldatava Eesti suusatuuri kõige tuntumad osalejad on prantslane Roddy Darragon ja tšehh Dušan Kozišek.

Suusatuuri peakorraldaja Indrek Valge avalikustas eile kaheksa välismaa suusataja nimed, kes reedel algavas võistlussarja osalevad.

Olümpiahõbe ja MMi pronks

Teiste seas on nimekirjas prantslane Roddy Darragon, kes võitis 2006. aastal Torino olümpiamängudel individuaalsprindis hõbemedali.

Pannjärvel peaks nägema reedel suuskadel kihutamas ka Dušan Kozišekki, kes võitis nii 2005. kui 2007. aasta maailmameistrivõistlustel sprinditeates pronksmedali.

Tänavune hooaeg pole aga kummagi suusamehe jaoks edukas olnud. Mõlemal on olnud tegu, et pääseda maailma karikasarja etappidel eelsõidust edasi. Maailmameistrivõistlustel Val di Fiemmes näitas Kozišek individuaalspirndis alles 65. aega. Paarissprindis suutis ta küll aidata Tšehhi koondisel poolfinaalist edasi pääseda ja saavutada finaalis kaheksanda koha.

Indrek Valge hinnangul peaks aga praegu päris heas vormis olema soomlane Kalle Lassila, kes jõudis ka eile Norras sõidetud sprindi eelsõidust 25. ajaga edasi. Veerandfinaali pääses Lassila ka tänavustel maailmameistrivõistlustel, kuid pidi kokkuvõttes leppima 28. kohaga.

Soomlastel on olnud põhjust palju loota ka Martti Jylhält, kes võitis 2007. aastal juunioride maailmameistrivõistlustel kuld- ja hõbemedali. Soome suusakoondise endise peatreeneri Reijo Jylhä poeg on küll tulnud 11 korda Soome meistriks, kuid rahvusvahelises konkurentsis pole 25aastasel suusatajal seni õnnestunud suurt läbilööki veel teha. Ent viimased võistlused näitavad, et ta on tipule lähedale jõudnud. Läinud nädalavahetusel toimunud Lahti maailmakarika etapil pälvis ta selle hooaja oma parima ehk 18. koha.

Indrek Valge sõnul lisandub osalejate hulka veel üks või kaks tuntud Norra suusatajat. Nende seas ei ole kahjuks kahekordset maailmameistrit Ola Vigen Hattestadi ega Vancouveri olümpiavõitjat Oystin Petterseni, keda Valge veel nädal tagasi lootis tuuril võistlemas näha. Küll aga võib siia jõuda kolmel korral maailmakarika etapi võitnud ja ka sel hooajal mitmel korral finaali pääsenud Anders Glöersen.

Eesti paremad kohal

Indrek Valge sõnul on stardis kogu Eesti paremik peale Aivar Rehemaa, kes teeb laupäeval kaasa Holmenkollenis sõidetaval 50 km distantsil. "Usun, et tuleb põnev võistlus, kus ka Eesti suusatajad kindlasti paremate kohtade pärast heitlevad. Publiku jaoks peaks aga harva toimuv väljalangemissõit pakkuma põneva elamuse. Võitmiseks peab olema hea taktik, aga samas peab suutma ka õigel ajal teravalt rünnata ja võidelda grupis hea positsiooni eest," rääkis Valge.

Tema sõnul on sel aastal Eesti suusatuuril kavas vaid meeste võistlus. "Naiste võistlust seekord ei ole. Oleksime võinud küll kutsuda siia välismaa sõitjaid, aga sel pole erilist mõtet, kui meil Eestis tipptasemel suusatamisega tegelevaid naisi niivõrd vähe on," sõnas ta.

Võistlejad ööbivad pärast võistlust Pannjärvel Alutaguse puhke- ja spordikeskuses ning suunduvad laupäeval Tartusse, kus kaubamaja ees tänaval peetakse suusatuuri teine etapp ja selgitatakse parim suusaspordi seisukohalt ultralühikesel maal - 100 meetri võidusõidus. Viiest etapist koosnev Eesti suusatuur lõpeb esmaspäeval Pärnumaal Jõulumäel. Suusatuuri auhinnafond on 5000 eurot.

Eesti tippsuusatajaid näeb Pannjärvel aga võistlemas taas kuu lõpus, mil seal on kavas selgitada Eesti meistrid maratonidisantsidel. Mehed sõidavad 50 ja naised 30 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles