Kohtla-Nõmme volikogu kukutas vallavanema ametist

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Arendada pooleli olevat ja mõelda tulevikule," lubas Riho Kangur vallavolikogule ja saalis olnud vallarahvale.
"Arendada pooleli olevat ja mõelda tulevikule," lubas Riho Kangur vallavolikogule ja saalis olnud vallarahvale. Foto: Matti Kämärä

Kohtla-Nõmme vallavolikogu umbusaldas eile viie poolthäälega kümme aastat vallavanema ametis olnud Illart Jooli ning valis tema asemele Riho Kanguri.

Veel enne, kui volikogu istung ametlikult alata jõudis, teatasid mitu volikogu liiget, et nad on viimastel päevadel saanud korduvalt ähvardavaid telefonikõnesid.

"Meesterahva hääl ütles, et kui ma hääletan umbusaldamise poolt, lastakse mulle kuul pähe ja et selle eest on makstud head raha," rääkis Olesja Ojamäe, et sellise kõne sai ta kolm päeva jutti.

Samasuguseid helistamisi pidi mitel päeva taluma mõni teinegi volikogu liige. Ojamäe sõnul algatas politsei tema avalduse alusel asja kohta kriminaalmenetluse.

Anonüümkirjad postkastides

Volikogu liige Ain Luuk küsis, kelle algatusel jõudis pärast volikogu eelmist istungit vallaelanike postkastidesse vallavolikogu liikmete pöördumine, mida võib nimetada anonüümkirjaks, sest sellele pole keegi alla kirjutanud.

"Ma ei saa aru, mis volikogu see on, kes saadab anonüükirju; kooli direktorina ei aktsepteeri ma mitte kunagi, et selliseid kirju viivad laiali kooliõpilased," ütles ta.

Volikogu esimees Mait Rooden kinnitas, et tema pole seda kirja saatnud, ent möönis, et pöördumises avaldatud seisukohti võib käsitleda volikogu seisukohtadena.

Istungi hakul anti volikogule üle 141 Illart Jooli toetava vallaelaniku allkirjad. Volikogu liige Sirje Sillat märkis, et ta ei ole kindel, kas alla kirjutanud inimesed teadsid, millele nad alla kirjutasid. Tema sõnul olevat mitu inimest pärast allkirja andmist talle helistanud ja nende jutust tuli välja, et nad ei olnud tegelikult asjast aru saanud.

Umbusaldamist ei põhjendatud

Vallavanema umbusaldamine läks kiiresti: põhjendusi ei esitatud, küsimusi ei olnud ja umbusaldamist pooldasid needsamad viis saadikud, kes selle poolteist kuud tagasi algatasid.

"See ei ole ühe päeva otsus, see on pikaajaline otsus," ütles volikogu liige Marje Vist. "On probleeme, mida inimesed ei tea, mida teab ainult volikogu."

Kuna umbusalduse avaldamise otsuse eelnõu oli puudulikult sõnastatud, kulus tükk aega sealsete vastuolude likvideerimiseks ja osa punktide täpsustamiseks, muu hulgas otsustamiseks, kas ja kui palju maksta umbusaldatud vallavanemale hüvitist.  Hüvitise suuruseks kinnitati lõpuks kahe kuu palk ja raha selleks eraldatakse reservfondist.

Järgmisena kinnitati vallavanema asendajaks kuni uue vallavalitsuse kinnitamiseni praegune abivallavanem Jaak Rooden.

Uuel juhil napilt kogemusi

Vähemalt osale volikogu liikmetest üllatusena esitas Mait Rooden vallavanema kandidaadiks Riho Kanguri, keda vallas teatakse kui endist Kohtla-Nõmme lastekodu juhatajat ning kes viimati töötas Narva-Jõesuu SOS lasteküla juhatajana.

Koalitsioonile ootamatult esitas oma kandidaadi ka opositsioon - abivallavanem Jaak Roodeni.

Kandidaatide tutvustamisvoor kippus vägisi laadaks muutuma. Kuigi valla põhimäärus näeb ette, et küsimusi võivad kandidaadile esitada üksnes volikogu liikmed, osutusid peamisteks küsijateks istungit kuulama tulnud vallaelanikud ning tõstatatud teemade poolest meenutas volikogu istung selles järgus pigem saadkute kohtumist valijatega.

Riho Kangur ütles oma prioriteediks pooleli olevate projektide jätkamise ning lubas tegutseda selle nimel, et vald oleks rahva jaoks ja saavutataks üksmeel.

Kangur tunnistas, et omavalitsustööga on tal väga põgus kokkupuude aastast 1997, kui ta haigestnud volikogu liiget veidi aega asendas. "Sisulist kogemust mul ei ole," tunnistas ta.

Kohtla-Nõmmel kümme aastat abivallavanem olnud Jaak Roodeni ettekujutus valla arengust ja võimalustest lähikuudel oli küll märksa konkreetsem, ent volikogu otsust see ei kõigutanud:  viie poolthäälega osutus vallavanemaks valituks Riho Kangur.

Uue vallavalitsuse koosseisu kinnitab volikogu järgmisel istungil; sealtmaalt jääb kohalike omavalitsuste valimisteni vähem kui pool aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles