Argumentideta võimupööre

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohtla-Nõmme kauaaegse vallavanema Illart Jooli ametist tagandamises ei ole iseenesest midagi eriskummalist. Demokraatliku korra puhul on volikogudel alati võimalik  vallavanemale või linnapeale hundipass pihku pista.

Ei loe isegi see, et mahavõtjad kõik kokku on viimastel valimistel saanud kohalikelt valijatelt  märksa lahjema toetuse kui vallavanem üksi. Illart Jool näiteks kogus 2009. aastal toimunud valimistel Kohtla-Nõmmel 152 häält ehk ligemale kolmandik valimaskäinutest hääletas tema poolt. Jool vedas muu hulgas oma häältega volikogusse ka neid saadikuid, kes nüüd ta enda vallavanema kohalt minema puksisid. Mõni  neist sai 12, teine 9 häält. Aga reeglid ei keela seda.

Märksa suurem probleem on, et sellise võimupöörde puhul ei käida avalikkusele välja sisulisi ja põhjendatud argumente, miks on vallajuhi vahetus vajalik. "Eks igaühel ole oma arvamus ja põhjused, miks ta seda tegi," kommenteeris üks umbusaldamise eestvedajaid vallavolikogu esimees Mait Rooden veebruari alguses ebamääraselt ja ega eilne volikogu istungki oluliselt rohkem selgust toonud.

Ammugi ei olnud umbusaldajatel välja pakkuda konkreetset tegevuskava, mida uus võimuliit kavatseb Kohtla-Nõmmel korda saata.

Volikogu liikmed peaksid mõistma, et kohalik võim on tähtis osa riigist, aga mitte koht, kus klaarida  omavahelisi suhteid. Olulisi otsuseid ja muudatusi on kindlasti vaja avalikkusele selgitada. Eriti siis, kui võimuohjad haaravad inimesed, kel on niivõrd kõhn valijatelt saadud toetus.

Praegune kidakeelsus paneb pigem arvama, et üks seltskond üritab enne sügisel toimuvaid järgmisi valimisi kohaliku võimu tüüri juures ajada kiiresti korda mõned isiklikud, aga mitte niivõrd Kohtla-Nõmme valla asjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles