Volikogu liikmeid tappa ähvardanut pole veel leitud

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volikogu eelmisel istungil istusid kõrvuti kolm vallavanemat: selsamal istungil ametisse valitud Riho Kangur (vasakult), värskelt umbusaldatud Illart Jool ja uue vallavanema kinnitamiseni kohusetäitjaks määratud Jaak Rooden.
Volikogu eelmisel istungil istusid kõrvuti kolm vallavanemat: selsamal istungil ametisse valitud Riho Kangur (vasakult), värskelt umbusaldatud Illart Jool ja uue vallavanema kinnitamiseni kohusetäitjaks määratud Jaak Rooden. Foto: Matti Kämärä

Uurimine pole seni veel välja selgitanud, kes kaks nädalat tagasi Kohtla-Nõmme vallavolikogu liikmetele helistas ja neid tappa ähvardas.

Telefoninumber, millelt volikogu liikmetele tapmisähvardused tehti, oli teada juba kaks nädalat tagasi, kui juhtunu kohta kriminaalmenetlus algatati. Kuni eilseni püsis lootus, et kui mitte helistaja, siis vähemalt selle telefoni omanik on kindlaks tehtud ning uurimise huvides seda fakti lihtsalt ei avalikustata. Eile tunnistas aga Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Kristiina Erte, et telefoni omanikku ega helistajat seni veel selgunud ei ole.

"Ma ei arva, et kaks nädalat oleks liiga pikk aeg - kui helistatakse kõnekaartidega, on telefoni omanikku raskem kindlaks teha," ütles ta. "Võimalik on see ikka, aga võtab rohkem aega. Võin kinnitada, et selle väljaselgitamisega tegeldakse väga tõsiselt ja mingit infot juba on."

Erte sõnul on praeguseks üle kuulatud kaks kannatanut. "Kriminaalasjas tuleb kannatanuid ilmselt juurde, sest ähvardusi tehti päris mitmele inimesele. Teistega on esialgu küll vesteldud, aga ametlikult ametlikult üle kuulatud veel mitte, sest uut infot sellest praegu ei lisanduks."

Erte ütles, et tapmisähvardusi tuleb uurida kord-kaks kuus ja üldjuhul õnnestub ähvardaja isik kindlaks teha.

"Ma arvan, et kõnealune juhtum saab aprillikuu jooksul lahendatud, vähemalt politsei poolt," märkis ta, et paari nädala pärast võiks prokuratuuril olla avalikkusele uut infot anda.

Uued umbusaldamised õhus

Algselt 9. aprilliks kavandatud Kohtla-Nõmme vallavolikogu järgmine istung lükkub edasi, sest kõiki materjale polevat veel koos ja osa komisjone ei ole veel kokku saanud.

Pärast seda, kui volikogu eelmisel istungil vallavanem Illart Jooli umbusaldas, misjärel valla valimiskomisjon taastas Jooli volitused vallavolikogu liikmena, muutus  umbusaldamise algatanud koalitsioon opositsiooniks. Kuidas hakkab töö kulgema muutunud jõujoontega volikogus, ei söanda kumbki osapool ennustada.

"Me ei ole järgmiseks istungiks veel mingeid konkreetseid plaane teinud - ootame ära, et istungi päevakord teatavaks tehakse, seejärel saame kokku ja arutame," ütles uude koalitsiooni kuuluv Koit Rooden.

Eelmisel istungil vallavanemaks valitud Riho Kanguri võimalikust umbusaldamisest on tema sõnul küll isekeskis juttu olnud, aga otsustatud veel midagi ei ole.

"Kõigepealt peab vallavanem ametisse astuma - ta on küll valitud, aga mitte veel kinnitatud," ütles Koit Rooden. "Kui osutub tõeks jutt, et vallavalitsusest lastakse töötajad lahti ja tuuakse väljastpoolt inimesed asemele, siis seda me küll õigeks ei pea."

Vallavolikogu esimees Mait Rooden ei soovinud jutte vallavalitsuse töötajate väljavahetamisest kommenteerida.

Vallavanema kohuseid täitev Jaak Rooden ütles, et pole selliseid jutte kuulnud ja pidas neid pigem segaduse külvamiseks.

"Mulle kinnitas Riho Kangur küll, et ta ei hakka siin mingit luuda mängima. Aga ta on ju tellitud vallavanem, kellele on pandud konkreetsed ülesanded, nii et välistada seda ei saa."

Riho Kangur ise ütles, et tal pole vähimatki kavatsust vallaametnikke välja vahetada.

"Jätkame ikka samas koosseisus, vallavalitsuses on kogemustega ja oma tööd tundvad ametnikud," ütles ta, et eelistab pigem vana töötajaga ühele lainele saada kui hakata uut koolitama, samal ajal ise koolitamist vajades.

Haldusreformi oleks vaja

Mait Rooden ütles end arvestavat võimalusega, et ka teda võidakse hakata umbusaldama. "Tuleb, mis tuleb. Kui ma oma arust teen õiget asja - mitte võimuiha pärast, vaid et vallas asju paremaks teha -, siis teistmoodi ma toimida ei saa. Minu suguvõsa on Kohtla-Nõmmega väga ammu ja tihedalt seotud, ma tahaksin, et see koht säiliks ja areneks; mul on ajalooline taak kanda."

Mait Roodeni sõnul oleks Kohtla-Nõmmele hädasti vaja haldusreformi. Ettepaneku Kohtla vallaga ühineda tegi ta juba kümme aastat tagasi, paraku pole selle mõttega kusagile edasi liigutud.

"Volikogu ei ole enam väga teovõimeline, juba enne Jooli umbusaldamist jooksid asjad kinni," tõdes ta, et kadunud koostöövõime on hakanud väikevalla arengut pidurdama.

Koit Roodeni sõnul pole volikogu esimehe umbusaldamine seni jutuks olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles