Jõhvi juubelipidustused jäävad nelja seina vahele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paari aasta eest linnarahva lahkest laulust osa saanud Jõhvi vapiloom jääb juubelipidustustest kõrvale.
Paari aasta eest linnarahva lahkest laulust osa saanud Jõhvi vapiloom jääb juubelipidustustest kõrvale. Foto: Matti Kämärä

Viie aasta eest linna juubelit keskväljakul Eesti popartistide kontserdiga tähistanud Jõhvi panustab seekord oma taidlejatele.

2008. aastal, kui Jõhvi sai 70, korraldati keskväljakul rahvapidu, kus lasti hea maitsta kringlil ning elati kaasa Tanel Padari, Marju Läniku ja ansambel Kukerpillide esinemisele. Kahetunnine kontsertetendus tipnes Jõhvi vallavanema Tauno Võhmari jalakeerutamisega rahvatantsurühma Gevi ridades.

Tänavused juubeliüritused suruvad publiku nelja seina vahele, sest üldrahvalikku pidu ei toimu.

"Teha iga kord ühtemoodi - see pole huvitav. Igal juubelil peab olema siiski oma nägu. Pealegi on mai algus selline aeg, kus ilma peale ei saa kunagi kindel olla, sest täitsa vabalt võib veel lundki sadada," põhjendas juubeliürituste peakorraldaja, Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse direktor Anne Uttendorf.

Suutäiest magusast ei jää linnarahvas ilma aga ka seekord.

80 kilo torti

3. mai õhtul toimub kontserdimajas sünnipäevakontsert, kus võetakse vastu väliskülaliste õnnitlusi, kus esinevad kohalikud rahvakultuurikollektiivid ning kus peetakse meeles tublisid linnakodanikke. "Kui on sünnipäev, siis peab olema muidugi ka sünnipäevatort," nentis Uttendorf, kelle sõnul pakutakse pärast kontserti kõigile pidupäevamaiust, mida tellitakse 80 kg.

Sellele üritusele saadetakse välja kutsed, kuid kontserdile pääseb ka priipääsmega, mis on alates eilsest saadaval Jõhvi kontserdimaja kassast."Pääsmed - neid on 500 - välistavad olukorra, kus inimesi tuleb rohkem, kui saali mahub," selgitas juubelipidustuste peakorraldaja.

3. mai päeval leiab aset Jõhvi ajalugu tutvustava näituse avamine ning haridusteemaline seminar, kus lahatakse selles valdkonnas toimuvaid ümberkorraldusi ning nendega seotud väljakutseid Jõhvis. "Ega linna juubel pea ilmtingimata ainult pidu ja pillerkaart tähendama," märkis Uttendorf. "Pealegi on hariduse teema riigigümnaasiumi rajamise tõttu Jõhvis väga aktuaalne."

Seminarile on palutud ka TÜ professor Marju Lauristin, kes kõneleb teemal "Uus paradigma 21. sajandi koolis", ning soome päritolu estofiil Pertti Pyhtilä, kes räägib e-kirjaoskuse arendamisest tänapäeva koolis.

1000 osalejaga tantsupidu

4. mail toimub Jõhvi spordihallis Jõhvi esimene tantsupidu. "Selle mõtte saime Rakverest, kus korraldatakse spordihallis nii tantsupidusid kui eakate päevi," tõi Uttendorf näiteid naabermaakonnast.

Tantsupeole on oodata üle maakonna rohkem kui tuhandet tantsijat ning paarikümmend rahvapillimängijat. Peo üldjuht on 2009. aasta üldtantsupeo meeliülendavaks "Mereks" lavastanud Ülo Luht. "Seekordne kuumarekord sünnib Jõhvi spordihallis!" lubas ta aasta alguses, kui Tammiku rahvamajas proovidega algust tehti.

Publiku poolele mahub tantsupidu kaema 700 inimest, kel tuleb lunastada 2 eurot maksev pääse. Uttendorf ei pelga, et tasuline sissepääs ning ilusa ilma korral algavad aiatööd võivad jätta selle suurte ettevalmistustega kulgeva ürituse pealtvaatajateta. "Üks pealtvaataja ühe tantsija kohta - rohkem ei mahukski," märkis ta.

Juubeli puhul on Jõhvi välja kuulutanud ka mitu konkurssi. Meenekonkursi tulemused selguvad juba sel pühapäeval käsitöölaadal "Viru nikerdaja". Kahe nädala pärast kuulutatakse maakonna amatöörfilmide festivalil "Laterna Magica" välja parim Jõhvi-teemaline film. Novembris tõmmatakse joon alla Jõhvi esimesele fotokonkursile.

Kui linnapildis annavad Jõhvi juubelist esialgu märku vaid plakatid, siis ilmade soojenedes peaksid sinna Uttendorfi sõnul ilmuma ka lilleamplid. "Midagi suurejoonelist paraku teha ei saa, kuna linnast saab sel suvel ehitustanner. See-eest on linn 80. aastapäeva juubeliks palju kaunim."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles