Kohtla-Nõmmel tuleb taas võimuvahetus

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22. märtsil valis Kohtla-Nõmme volikogu Riho Kanguri vallavanemaks, kuid siiani ei ole ta ametisse asunud, sest tal pole õnnestunud moodustada vallavalitsust. 
22. märtsil valis Kohtla-Nõmme volikogu Riho Kanguri vallavanemaks, kuid siiani ei ole ta ametisse asunud, sest tal pole õnnestunud moodustada vallavalitsust. Foto: Matti Kämärä

22. märtsil Kohtla-Nõmme vallavanemaks valitud Riho Kanguril ei õnnestu suure tõenäosusega päevagi selles ametis olla, sest esmaspäeval hakatakse taas uut vallajuhti valima.

Jõudude vahekord Kohtla-Nõmme 9-liikmelises volikogus muutus hoobilt pärast seda, kui eelmine vallavanem Illart Jool naasis pärast talle umbusalduse avaldamist volikogusse. Kui varem oli Jooli umbusaldajatel napp häälte ülekaal 5:4, siis nüüd pöördus see vastupidiseks. Vähemusse on jäänud need saadikud, kes Jooli maha võtsid ja Riho Kanguri vallavanemaks valisid. 

Pole vallavalitsust moodustanud

Viis volikogu liiget, kelle seas on peale Jooli ka Ain Luuk, Eha Saariste, Ruth Kerov ja Koit Rooden, esitasidki esmaspäeval toimuvale istungile eelnõu, millega soovitakse tunnistada kehtetuks 22. märtsi otsus, millega Kangur vallavanemaks kinnitati.

Kangurile heidetakse ette, et ta ei suutnud kuu jooksul esitada vallavalitsuse liikmete koosseisu. "Kangur on küll valitud vallavanemaks, kuid ei oma volitusi tööle asumiseks," märgivad viis saadikut volikogu liikmetele tehtud pöördumises. 

Nad väidavad, et tekkinud olukorras on häiritud nii vallavalitsuse tegevus kui käimasolevad ehitustööd Kohtla kaevanduspargis-muuseumis, kuna vallavanema ajutisel asendajal abivallavanemal Jaak Roodenil ei ole piisavaid volitusi kõigi küsimuste lahendamiseks.

Riho Kanguri sõnul ei ole ta siiski vallavanemana tööle asumise plaani nurka heitnud ja esitas sel nädalal vallavalitsuse liikme kandidaatideks Ida-Viru endise maavanema ja praegu ehituses tegutseva Märt Maritsa ning rasketehnika hoolduse ja remondiga tegeleva firma Baltem osakonnajuhataja Toomas Halliksaare.

"Olin tõepoolest vahepeal kahevahel, kas olen üleüldse vallavanema ametist huvitatud, aga mida rohkem ma Kohtla-Nõmmel toimuvasse süvenen, seda enam see tahtmine kasvab," sõnas Kangur, kes kritiseeris sel nädalal Põhjarannikus ilmunud arvamusloos teravalt Kohtla-Nõmmel viimastel aastatel kujunenud valitsemispraktikat. 

Samas pidas Kangur tõenäoliseks, et arvestades volikogus kujunenud jõudude vahekorda, ei pruugi ta piisavat toetust enam saada. 

Ohus ka volikogu esimehe koht

Ain Luugi sõnul pidid volikogus enamuses olevad saadikud arutama oma edasist tegevuskava eile õhtul.  "Oleme seda meelt, et Kanguri pakutud vallavalitsust me ei toeta. Kohtla-Nõmme asjade üle otsustamisega peaksid tegelema kohalikud inimesed. Näib, et selline vallavalitsus oleks puhtformaalne, mille tagant paistavad hoopis teiste inimeste kõrvad," sõnas ta.

Volikogus enamust omavad saadikud valivad Luugi sõnul kõigi eelduste kohaselt vallavanemaks Jaak Roodeni. "See on kõige reaalsem variant. Ta on abivallavanemana vallas toimuvaga hästi kursis ega vaja sisseelamiseks aega. Praegu on tähtis, et saaksime pooleliolevate asjadega sujuvalt edasi minna. Sügisel tulevad valimised ja siis saavad kohalikud inimesed otsustada, keda nad soovivad edaspidi valla juhtimises näha," ütles ta.

Peale uue vallavanema võib Kohtla-Nõmme saada ka uue volikogu esimehe. Praegu sel kohal oleva Mait Roodeni tool kõigub, sest ka tema asus Jooli umbusaldajate ja Kanguri pooldajate leeri. "Ma ei tea praegu, kas mind hakatakse umbusaldama või mitte, aga olen arvestanud, et see võib iga hetk sündida," sõnas Rooden.

Ain Luugi sõnul on tema seda meelt, et Rooden tuleks välja vahetada, sest ta on vastutav selle eest, et vallavalitsuse tegevus on mitme kuu jooksul olnud häiritud. Kohtla põhikooli direktorina töötav  Luuk ise astus volikogu juhi kohalt tagasi mullu märtsis, kui tema vastu oli esitatud umbusaldusavaldus. "Ma ise enam volikogu etteotsa minna ei taha, aga Illart [Jool] oleks kindlasti hea kandidaat," sõnas ta.

22. märtsi istungi eel said mitmed volikogu liikmed telefoni teel anonüümseid tapmisähvardusi. Prokuratuuri teatel ei ole nende kõnede tegijat siiani  õnnestunud kindlaks teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles