Narva aktivist pääses riigikohtus osaliselt kelmusesüüst

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halida Agapova (Mavljanova) nimi oli Eestis hästi tuntud 1998. aastast järgmise kümnendi keskpaigani, mil ta juhtis Narvas integratsiooni ühiskondlikku algatuskeskust.
Halida Agapova (Mavljanova) nimi oli Eestis hästi tuntud 1998. aastast järgmise kümnendi keskpaigani, mil ta juhtis Narvas integratsiooni ühiskondlikku algatuskeskust. Foto: PÕHJARANNIKU ARHIIV

Riigikohus vabastas Narva tuntud ühiskonnategelase, sealse integratsiooni algatuskeskuse endise juhi Halida Mavljanova talle esitatud kahest kelmusesüüdistusest ühes, kuna selle menetlusaeg oli veninud kaheksa aasta pikkuseks.

Juba 2007. aastal süüdistas Viru ringkonnaprokuratuur varem Agapova perekonnanime kandnud  Mavljanovat kelmuses. Kohtueelne uurimine leidis, et Halida oli küll alates 2003. aasta veebruarist autotranspordi instituudi Raiment esindaja Narvas, kuid tal ei olnud volitusi võtta tudengitelt tasu.

Kogus õppemaksu oma MTÜ arvele

Sellest hoolimata lasi ta õppemaksu maksta sulas talle kätte või kanda see  tema enda MTÜ Integratsiooni Ühiskondlik Algatuskeskus arvele. Instituudi rektori poolt politseile tehtud avalduse järgi omastanud Agapova sel moel 2004. aasta kevadeks 317 177 krooni.

Kriminaalasja teise episoodi puhul vahendas sama naine välismaale tööleminejaid. 2006. aasta suvel esitles ta seitsmele kannatanule end agentuuri esindajana või noorteprojektidega töötava Inglise firma presidendina. Lubades neile ametlikku püsivat tööd Inglismaal, võttis ta vastu 150 naelsterlingit (umbes 180 eurot), kuid inimesed jäid lubatud tööta.

Viru maakohus tunnistas Mavljanova detsembris 2011 süüdi kelmuses ja mõistis talle kaks aastat tingimisi vanglakaristust kolmeaastase katseajaga. Ta pidi korvama hagejale tekitatud kahjud ja ka menetluskulud, mis kokku ulatusid üle 20 000 euro.

Mõistlik menetlusaeg sai läbi

Riigikohus jättis jõusse ringkonnakohtu otsuse ja ka tingimisi määratud karistuse välismaale töölevahendamise episoodis. Ent instituudi Raiment tudengitel korjatud raha osas otsus tühistati.

Riigikohus märkis kriitiliselt, et see keskmise raskusastmega kriminaalasi oli menetluses ligi kaheksa aastat. Kriminaalasi saadeti kahel korral tagasi esimese astme kohtusse, kuid nagu märgib riigikohus, tuleks see veel nüüdki menetlusnormide rikkumise tõttu ringkonnakohtusse tagasi saata.

Kriminaalsüüst vabanemisele vaatamata peab Mavljanova tsiviilkorras korvama instituudile Raiment tekitatud materiaalse kahju.  Mavljanova enda kaitsele kulunud summa - umbes 2000 eurot - jääb aga Eesti riigi hüvitada.

Eitas süüdistusi

Türkmenistani päritolu Halida Agapova sai  Eestis laiemalt tuntuks alates 1998. aastast, mil ta juhtis Narvas integratsiooni ühiskondlikku algatuskeskust. 2006. aastal  sulges ta selle MTÜ, sõitis Inglismaale ning tegeles Londonis projektipõhise tööga. Viimasel aastatel on ta teadaolevalt elanud Rootsis ja Saksamaal.

Varem on Mavljanova Põhjarannikule öelnud, et ei tunnista oma süüd, ja väitis, et instituudi Raiment Narva filiaali polnud formaalselt üldse olemas: "Arvestades instituudi juhtkonna lubadusi filiaal registreerida ja võtta selle virtuaalasutuse loomises ja talitluses osalenud inimesed tööle, ei soovinud ma kaotada aega ja püüdsin võimalikult kiiresti luua õppeasutust integratsioonikeskuse baasil. Leiti ruumid, palgati õpetajad, osteti õppevahendid, võeti õppima arvestatav hulk tudengeid," on ta varem kinnitanud, lisades, et rektor hakkas temalt raha nõudma, mis oli juba kulutatud instituudi esinduse sisustamiseks.

Inglismaale töölevahendamise kelmuseepisoodi peab Mavljanova aga valesüüdistuseks. Kannatanuteks olid tema sõnul hoopis politsei töötajad ning abiprokurör, kes sattus hiljem ka ise uurimise alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles