Keskkonnanõuetega kimpus olnud keemiatööstus on puudusi likvideerinud

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aastal ehitama hakatud mahutipark, mis praeguseks järk-järgult kasutusse võetakse, vähendab keemiaettevõtte mõju loodusele.
2011. aastal ehitama hakatud mahutipark, mis praeguseks järk-järgult kasutusse võetakse, vähendab keemiaettevõtte mõju loodusele. Foto: Matti Kämärä

Kiviõli Keemiatööstus, kes 2011. aastal sai koos keskkonna kompleksloaga kaasa terve hulga nõudeid ja ettekirjutusi ning tunnistas, et nende likvideerimine käib neile nii kiiresti üle jõu, on teinud uuendusi, mis muudavad olukorra paremaks, kuid peab tegema keskkonna heaks veel investeeringuid. 

"Keemiaettevõte on nagu Tallinna linn, mis kunagi valmis ei saa ja kus uuendusi tuleb teha pidevalt," tõdes keskkonnaameti Viru regiooni juhataja Jaak Jürgenson, et on punkte, kus on nende 2011. aastal esitatud nõudeid täidetud ning olukord on mõneti paremaks muutunud, kuid on veel terve hulk asju, mida nad Kiviõli Keemiatööstuselt nõuavad. Juunikuust hakkas kehtima ettevõtte uus keskkonna kompleksluba.

Olukord on muutunud paremaks

"Ettevõttel on valmiv mahutipark. Olukord soojuselektrijaama suitsugaasidega on muutunud kuigivõrd paremaks ja mõnel määral on tehtud tehnoloogilisi uuendusi tahkes soojuskandjas ehk siis osa käivitamisel tekkivaid suitsugaase suunatakse gaasigeneraatorisse, kus neid töödeldakse," loetles Jürgenson punkte, kus muudatusi on tehtud ning olukord paremaks muutunud.

Ehkki mõned muudatused on tehtud, leiab ta, et ettevõttel on teha veel küll ning kui nad tahavad töödega edaspidi jätkata, siis tuleks investeerida eelkõige mitte metalli, vaid just kasutada uusi administratiivseid meetmeid, rakendada kõikvõimalikku automaatikat, mis kasvatab töökindlust ning avariikindlust.

MTÜ Saastevaba Kiviõli juhi Svetlana Heino sõnul pole ta põhjalikult süvenenud uue kompleksloa sisusse ning tehtud uuendustesse ja investeeringutesse. Küll lubab ta seda teha 18. juunil toimuvaks ümarlauaks, kus keskkonnaga seotud investeeringud on päevakorral. Samasugune ümarlaud toimus ka 2012. aastal, kui selgusid keskkonnauuringute keskuse välisõhu kvaliteedi uuringu tulemused, mis kinnitasid, et õhukvaliteedis on mitmeid rikkumisi, millele tähelepanu peaks pöörama, ning keskkonnaeksperdid võrdlesid Kiviõli Keemiatööstust 19. sajandi Inglismaa tehasega, mis ajab välja just samasugust musta suitsu.

"Visuaalsel vaatlusel võib ju öelda, et olukord on muutunud paremaks," tunnistab Heino, et korstnatest tulev suits on muutunud heledamaks, kuid samas on tahke soojuskandja käivitamisel siiski näha kollast rebasesaba, mis viitab, et väävlipüüdmisega pole kõik korras. "Kuna territoorium on kinnine, siis saan ma teha ainult neid järeldusi, mida ma silmaga näen ja ninaga tunnen. Kindlasti on pärast ümarlauda selgus suurem," kinnitas ta.

Likvideeritakse 21 välisõhu saasteallikat

Kiviõli Keemiatööstuse keskkonnadirektori Alar Kalamehe sõnul on nad võrreldes 2011. aastal väljastatud ja praegu kehtiva kompleksloaga täitnud suure osa neile määratud kohustusi ning täitmata on mõned üksikud, mille tegemiseks on veel aega. Töö käib ja need täidetakse loas sätestatud tingimuste ja tähtaegade alusel.

Viimasel aastal on suuremad tööd toonaste tingimuste täitmisega olnud soojuselektrijaama katelde rekonstrueerimine, ümberehitamine ja passistamine. Tahke soojuskandja (TSK) seadme suitsugaaside puhastusseadme paigaldamine tahkete osade püüdmiseks, mille efektiivsus vähemalt paigaldaja ja tootja poolt on üle 99 protsenti. "Lisaks uue korstna ehitus TSK-5000 seadmele, uue õlilao ehitamine, kus mahutid ja laadimissüsteemid on varustatud aurude rekuperatsiooniseadmega. Lähiaja suurimaks investeeringuks on uue tehnoloogilise mahutipargi väljaehitamine, mis on varustatud  aurude rekuperatsiooniseadmega," loetles Kalamees.

Kalamehe sõnul võetakse uut mahutiparki järk-järgult kasutusele ning kui arvestada tehtud töid ja uuendusi, siis kaob 21 välisõhu saasteallikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles