Kas Ansipi lahkumine võtaks pinged maha?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kristiina Ojulandi väljaheitmisega ei ole kauaaegse valitsuspartei Reformierakonna sisekriis sugugi läbi.

Kuigi erakonna juhtfiguurid eesotsas peaminister Andrus Ansipiga püüavad jätta avalikkusele muljet, et tegu oli hääletamispettustega, millega tegeles vaid käputäis moraalituid parteisõdureid ning see ei mõjutanud juhatuse valimise tulemusi, ei taha seda uskuda ka mitmed tuntud reformierakondlased.

On tähelepanuväärne, et ka Reformierakonna rajaja ja selle "vapiloom" enne Ansipit, praegune Euroopa Komisjoni transpordivolinik Siim Kallas, on seda meelt, et erakonna usaldusväärsuse taastamiseks tuleks juhatuse valimised uuesti läbi viia.

Ansip on jällegi trotsi täis ja annab mõista, et kui valimised peaksid minema kordamisele, ei tasu temaga erakonna juhi kohal arvestada. Iseküsimus, kas ta parteijuhi kohast loobudes enam peaministrinagi jätkaks.

Ansipi erruminek võiks anda praegu üha enam sügavamasse tupikseisu suunduvale valitsusliidule uue hapnikuballooni. Peaministri "skalp" oleks piisavalt tugev ohverdus ka avalikkuse jaoks, kes on viimase aasta jooksul muutunud valitsusliidu suhtes aina rahulolematumaks. Ansipil oleks praegu sobiv hetk väärikalt öelda, et astun tagasi selleks, et teised saaks minna edasi.

Riigi seisukohast on tähtis, et ajal, mil järgmiste riigikogu valimisteni on veel ligemale kaks aastat ja häälte püüdmiseks pole vaja teha populistlike otsuseid, saaks valitsus keskenduda tõsisele tööle ega peaks kulutama energiat lõputute sisekriiside lahendamisele ja rünnakute tõrjumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles