Eesti nimekaim naistearst avab Jõhvis kliiniku

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gyne kliiniku vastuvõtuajad sobivad tööl käivatele inimestele: argipäeviti pääseb arsti juurde kella 20ni ja laupäeviti kella 16ni.
Gyne kliiniku vastuvõtuajad sobivad tööl käivatele inimestele: argipäeviti pääseb arsti juurde kella 20ni ja laupäeviti kella 16ni. Foto: Peeter Lilleväli

Viljatusraviga kuulsaks saanud Andrei Sõritsa, kes peab Tartus Elite, Tähe ja Gyne erakliinikut, kinnitas, et poleks omal initsiatiivil Ida-Virumaale laienenud, ent tegi seda siinsete kolleegide kutsel.

Miks siseneb Ida-Virumaa meditsiiniärisse mees, kes on kehavälise viljastamise pioneer kogu Baltikumis, kelle abiga sündis Eestis 1995. aastal esimene katseklaasibeebi ja kes on praeguseks panustanud tuhandete katseklaasilaste ilmale aitamisse? Kelle kohta Eesti Ekspress mullu kirjutas, et majanduslikus mõttes on tegemist Eesti edukaima arstiga, kes ainuüksi 2011. aastal võttis välja 100 000 eurot dividende ja kelle ettevõtte käive oli 4,5 miljonit eurot.

Andrei Sõritsa möönis, et äri käib suurtes linnades ehk Eesti mõistes Tallinnas ja Tartus ning see puudutab ka erameditsiini.

"Arvestades Ida-Virumaa majanduslikku mahajäämust pole siit suurt tulu oodata, aga ots otsaga võiks kokku tulla. Vaatame paar aastat, kuidas läheb ja kas see kliinik on elujõuline, sest kindlasti ei taha jääda peale maksma," rääkis ta Põhjarannikule.

Sõritsa sõnul on kliiniku avamine Jõhvis asjade kokkulangevuse tulemus, sest tema pereettevõttel, kus on ametis ka abikaasa, tütar, poeg ja pojanaine, polnud plaani Tartust väljapoole liikuda.

"Oleme varem teinud koostööd näiteks Tallinna keskhaigla ja Kaunase kliinikuga, aga see etapp on meie jaoks läbitud. Me ei taha maailma vallutada, vaid osutada Tartus kvaliteetset arstiabi. On keeruline kontrollida ja tagada kvaliteeti mujal," ütles tohter.

Eelkõige arst, mitte ärimees

Sõritsa lisas, et on ärimehed, kes on laia haardega ja panevad püsti rahvusvahelisi ärisid, aga tema on eelkõige arst. "Äriga tegelemine võtab väga palju aega, mina tahan teha rohkem arstitööd. Sellepärast polnud mul praegu plaanis tegevust laiendada."

Tartlase jaoks sai otsustavaks, et Ida-Virumaa kohalik arst Olga Iljuhhina pöördus ise tema poole ideega teha koostööd. "Võib mõelda, et see on imelik käik ning milleks oma raha ja energiat kulutada, aga meditsiinis on olulised isiksused ja tahtmine."

Sõritsa märkis, et hindab kõrgelt arstide endi initsiatiivikust, sest erameditsiin on oma olemuselt personaalne, kus inimest ei ravi mitte süsteem, vaid konkreetne arst. "Erameditsiini eelis ongi see, et saan valida arsti, tean, et tema vastutab, tal on minu jaoks rohkem aega ja võin talle isiklikult helistada, mitte ei satu registratuuri."

Günekoloogiline erakliinik nimega Gyne Kliinik Jõhvi Naistearstid alustab tööd 1. juulil aadressil Jaama 32 perearstikeskuse ja OÜ Corrigo naabruses; viimases toimub samuti naistearstide vastuvõtt.

Töötab ka laupäeviti 

Esialgu ootavad Gyne kliinikus patsiente kolm naistearsti: 27aastase tööstaažiga doktorid Olga Iljuhhina ja Vladimir Iljuhhin ning 43aastase töökogemusega doktor Inna Favorskaja. Kabinet on avatud esmaspäevast laupäevani: tööpäeviti õhtul kella 20ni ja laupäeviti kella 16ni. Kohapeal on võimalik teha ultraheliuuringuid ja võtta kõik vajalikud analüüsid.

Sõritsa märkis, et Ida-Virumaa elanikele, kes on praegu tema Tartu kliinikutes arvel, muutub arsti juures käimine oluliselt mugavamaks ja odavamaks. Eriti neile, kes soovivad sünnitada Elite kliinikus ja võivad end Jõhvis arvele võtta, või lastetutele paaridele, kes kavatsevad läbida kehalise viljastamise protseduuri.

"Tahame Jõhvi arstid niimoodi välja koolitada, et nad saavad patsiente kehaväliseks viljastamiseks kohapeal ette valmistada. See välistab tühjad sõidud Tartu vahel," selgitas Sõritsa.

Jõhvi naistearstide vastuvõtu hinnakiri tuleb võrreldes Elite kliinikuga tagasihoidlik. Esmane konsultatsioon maksab 5 eurot nagu ka Ida-Viru keskhaiglas, analüüsid on patsiendile tasuta.

Kord nädalas on plaanis ka mõne Tartu naistearsti vastuvõtt. "Et toetada kohalikku praksist ning tekitada kohapeal uus standard ja konkurents. Erameditsiini ongi vaja selleks, et tekitada ka riiklikus süsteemis soovi midagi muuta ja paremaks teha. Jõhvis praegu reaalne konkurents puudub ja selle tekkimine on ainult positiivne," leidis arstist ärimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles