Uut e-arvet ja pikka kontonumbrit karta ei tasu

Katrin Talihärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX

Eesti liitumine ühtse euromaksete piirkonna SEPAga toob alates järgmise aasta veebruarist inimestele kaasa kaks tajutavat muutust. Esiteks asendatakse otsekorraldused automaatselt e-arve ja e-arvel põhineva püsimaksega ning teiseks tuleb harjuda senisest pikema kontonumbriga.

Pangad ja suur osa ettevõtteid on muutusteks valmistumas. Meil kõigil tasub olla vaid tähelepanelik ning jälgida muudatusi selgitavaid juhiseid, mida leiame oma elektroonilistest või tavapostkastidest.

2014. aasta veebruaris lõppeb Eestis senisel kujul otsekorraldusteenuse kasutamine. Edaspidi on arvete automaatne tasumine võimalik e-arve alusel.

E-arvel põhinev makseteenus on otsekorraldusest moodsam ja mugavam teenus, mida kasutavad näiteks ka soomlased. Kui seni saatis energia- või telefonifirma arve inimesele ja maksenõude panka, siis edaspidi saadab ettevõte panka e-arve. Klient saab soovi korral internetipangas e-arve üle vaadata, makse tasumine toimub aga automaatselt.

Inimesele ei muutu tegelikult palju - kui ettevõtted uuele teenusele üle lähevad, muutuvad otsekorralduse maksed e-arve püsimakseteks, ilma et peaksite selleks eraldi midagi tegema. Soovi korral võib edaspidi arveid aga ka ükshaaval endale sobival ajal maksta.

Esimesed e-arved võivad teie e-postkastidesse jõuda juba septembris, kuna ettevõtted lähevad uuele teenusele üle sammhaaval. E-arvele ülemineku täpse aja ja lisainfo teatab kliendile iga teenust pakkuv ettevõte ise.

Kui aga praegune otsekorraldusteenuse kasutaja ettevõte e-arveid kasutama ei hakka, saate sellest hiljemalt järgmise aasta algul teada oma pangalt. Siis tuleb teenusepakkujaga kokku leppida, kuidas arvete tasumine edaspidi toimuma hakkab.

Siiski ei tasu selle pärast väga muretseda - kõik suuremad otsekorralduste abil arveldavad ettevõtted on praeguseks asunud e-arvele üleminekuks valmistuma. Probleem võib tekkida mõne väiksema ettevõtte või korteriühistuga, ent needki leiavad ajapikku kindlasti lahenduse.

Kõik e-arved on edaspidi kliendile nähtavad internetipangas. Kliendid, kes internetipanka ei kasuta, saavad arveid edasi tavapärasel moel, aga otsekorraldustest saavad pangas siiski e-arve püsimaksed ning tasumise pärast muret tundma ei pea. Uute teenusepakkujate e-arveid saab automaatsele maksmisele vormistada peale internetipanga ka pangakontorites.

2014. aasta veebruaris muutuvad ka kontonumbrid - läheme üle rahvusvahelisele IBAN-kontonumbrile. See on vajalik, et saaksime kogu euroalas makseid ühtmoodi teha, sest makse saaja andmed on kõigis riikides samamoodi esitatud.

Ka siin ei pea me ise midagi tegema - kontonumbrid püsikorraldustel ja määratud maksetel muudetakse rahvusvahelisele kujule automaatselt. Pangakliendil tuleb vaid harjuda senisest pikema, muu hulgas riigikoodi EE sisaldava kontonumbriga.

Pangad pakuvad ka pärast 1. veebruari ajutiselt võimalust algatada makseid vana kontonumbriga ja asendavad maksetel vanad kontonumbrid uutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles