Vanglast vabanenud pedofiil sõbrunes salaja Narva lastega

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Hansar
Meelis Hansar Foto: Politsei

Politsei pidas kinni Tallinnas ja Räpinas ammu tuntud sugukõlvatusele ahvatleja ja vägistaja Meelis Hansari, kes vabanes vanglast ning teeb nüüd samalaadseid tegusid  Kirde-Eestis Narvas. Politsei otsib Meelis Hansari toimepandud uute seksuaalkuritegude võimalikke tunnistajaid ja ohvreid.

Politsei ja prokuratuur annavad juhtunu kohta väga vähe infot. Ametlik teade kahtlusaluse vahi alla võtmise kohta levis alles eile, kui ühe ohvri pere lähisugulane võttis ühendust Põhjarannikuga, millega võttis õiguskaitseorganitelt võimaluse fakte kauem maha vaikida.

Seejärel reageeris operatiivselt politsei- ja piirivalveameti Ida prefektuuri pressiesindaja Olja Kivistik. Ta kinnitas, et septembri lõpus pidasid kriminaalpolitseinikud Narvas kinni mehe, keda kahtlustatakse taas laste vastu suunatud raskete seksuaalkuritegude toimepanemises, ning praegu viibib ta vahi all.

"Kuna politseil on alust arvata, et mees võis samalaadseid tegusid ka varem korda saata, palutakse võimalike teiste süütegude pealtnägijatel/kannatanutel võtta ühendust Ida prefektuuri lastekaitsetalitusega telefonil 357 6079," kirjutas Kivistik

Kriminaaluurimist juhtivast prokuratuurist öeldi, et üksikasju ei saa nad praegu uurimise huvides avaldada.

Toimetusega ühendust võtnud Svetlana, 8aastase kannatanu Anja sugulane (mõlemad nimed muudetud) selgitas kohe, et suur õnnetus jõuti ära hoida: "Ta ei vägistanud teda, kuid uurija sõnul valmistas mees ta sel määral ette, et kui see ka oleks juhtunud, poleks tüdruk tundnud."

Kandis karistust

Vahistatuks osutus tuntud kurjategijal Meelis Hansar (38). 2004. aasta suvel karistati teda kaheksa aasta pikkuse vangistusega pedofiilia, sugukõlvatuste, alaealise korduva vägistamise ja lapse seksuaalse ahvatlemise eest. ERRi teatel  pani Hansar kuriteod toime aastatel 1997-2004 ning tema kuritegudes olid kannatanuteks 8-13-aastased poisid. 2012. aastal vabanes ta vanglast ning teeb taas samalaadseid tegusid, sedakorda Narvas.

Ida politseiprefektuur ei ole teada andnud, kui palju uusi ohvreid Hansari arvel on. Svetlanale on teada, et peale Anja sattus samal moel pedofiili võrku veel üks 8aastane laps, naabripoiss.

Kõik see leidis aset suure linna südames. Meelis elas Kreenholmi prospektil asuvas majas, kus üüris korterit. "Aga ta oli niivõrd silmapaistmatu, et keegi naabritest ei teadnudki üldse, et ta olemas on," märkis Svetlana.

Naisele teadaolevalt toimusid peaaegu kõik Meelise kohtumised nende Anjaga sel ajal, kui tüdruk pidi olema Anatoli Pljuško heade tegude keskuses - Narvas hästi teada mittetulundusasutuses. Sinna viisid vanemad ta tööl viibimise ajaks. Ja alles uurimise ajal said nad teada, et Hansar viis Anja keskusest minema ning tõi tagasi selleks ajaks, kui vanemad talle järele tulid. Asutuses ei aimanud seda keegi, või siis vaikiti vastutustundetult.

Sõber Milen

Lähikonna lapsed kutsusid oma täiskasvanud sõpra Mileniks, ta sõitis peaagu alati jalgrattaga ning oli valmis väikseid sõpru sõidutama. Täiskasvanute meenutuste kohaselt nägi see mees tänaval välja igati adekvaatse, meeldiva, tavalise inimesena, kes rääkis vene keelt aktsendiga. Vaid tema pilk on sügav, keskendunud, läbitungiv…

Vanemad on väga mures, et kui Milen (Meelis) poleks ühes juhuvestluses end ise reetnud, siis oleksid tema tegelikud suhted lastega naaberkorteris ehk siiani olnud "saladuseks", nagu ta ise tahtis.  Asi aga oli nii, et Anja ema kohtas kord linnas Milenit jalgarattal. Too alustas ise vestlust ning tunnistas ühekorraga, et naise tütar meeldib talle nii väga, et ta tahab temaga abielluda.

Vanemad lõid häirekella ja pöördusid politseisse. Seal näidati neile võimaliku kahtlusaluse portreed, kelles tunti ära naabrist peigmees.

"Uurijatele rääkis Anja seda, mida ükski tema lähedane isegi ei aimanud. Selgus, et Meelis käis tal keskuses järel, viis enda juurde külla, andis süüa, koos vaadati telerit, mees tegi talle selja- ja pepumassaaži, viis hiina restorani. Ja rääkis üha Anjale, et need on meie saladused," rääkis Svetlana vanematele avanenud õudusest.

Kord aga lubas ta Anjale šokolaadi ja viis tüdruku Narva jäähalli juurde, mis kõiki lähedasi hiljem iseäranis ehmatas: just sealt leiti 2012. aasta märtsis Varja Ivanova surnukeha…

Prokuratuurist öeldi Põhjarannikule, et tolle mõrvaga nad praegust kahtlusalust ei seosta.

Rohkem tähelepanu naabritele!

Anja loo avalikustanud Svetlana selgitas, miks ta nii toimis ning miks nõudis, et ka politsei niisuguste faktide varjamise lõpetaks.

"Täiskasvanud peaksid olema tähelepanelikumad nii laste kui ka üksteise ja oma naabrite vastu. Meelisele üüris ju selle korteri perenaine, kes teadis tema kuritegelikust minevikust, kuid arvas, et see inimene on lihtsalt kunagi eksinud." Svetlana on veendunud, et uue naabri ilmumist ei oleks tohtinud tähelepanuta jätta, eriti kui tema kohta on midagi halba teada.

Lõpetuseks tasub märkida, et Anjale, kuivõrd võib praegu tema lähedaste sõnade põhjal otsustada, ei tekitatud mingisuguseid füüsilisi traumasid, võimalike psüühiliste negatiivsete tagajärgedega tegeleb psühholoog. Samas konstateerib Svetlana, et Meelisest lastega suhtlemise ajal nende sõber  - "vaat et pühak". Meie ülesanne on naiivsetele mudilastele selgeks teha, et nii spetsiifiline ja vanemate eest salajas hoitud sõprus ei saa normaalne sõprus olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles