Järeleaitamise asemel eestvedamine

Siim Kiisler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli
Foto: Peeter Lilleväli

Hea kohaliku volikogu vastne liige! Kõigepealt tahan ma teid õnnitleda - valituks osutumine on juba saavutus omaette. See on saavutus ja teisalt ka väga suur vastutus eelkõige nende inimeste ees, kes on oma hääle teile andnud.

Inimesed on oma valikud teinud ja nüüd seisavad teil omakorda ees rasked valikud. Ühelt poolt see, kellega koos oma kodukanti järgmised neli aastat juhtida, sellest on lehtedes juba alates esmaspäeva esimestest tundidest palju juttu olnud. Aga sellest veel palju tähtsamad on küsimused, kuidas juhtida ja mida õnnestub ära teha.

Mul on teile kaks soovitust. Esiteks, et teie peamine aur koalitsioonide moodustamisel ja omavalitsuse järgmise nelja aasta arengu kavandamisel ei läheks järeleaitamisele. Just järeleaitamisega oleme me viimased kümme aastat Eesti riigis suures osas tegelnud.

Praegusele valitsusele on seda ka ette heidetud. Sajad korda tehtud koolimajad ja lasteaiad, ehitatud sillad ja teed, uued rahvamajad ja linnasüdamed on see, kuhu on läinud väga palju aega, energiat ja raha. Suuresti on see olnud 1990ndate väga keerulistel aegadel tekkinud investeeringuaugu täitmine tagantjärele.

Ma ei ole nõus kriitikaga, et see on olnud vale valik - see on pigem olnud sundvalik ja riigi moraalne kohustus. Seda lihtsalt pidi tegema, sest veel kümmekond aastat tagasi oli väga suur osa neist objektidest ikka väga näruses seisus. See oli auvõlg inimeste ees ja üldiselt on see nüüdseks tasutud.

Kui sõita mööda Eestimaad ringi, siis on näha, et areng on olnud väga kiire. Jah, raha on alati puudu ja soovid on alati suuremad kui võimalused, aga nii see peabki olema, see viib elu edasi ja sunnib pingutama. Kõigil omavalitsustel on raha vähe. Ka ei tea ma ühtegi riigiasutust, kes vastupidist saaks väita. Ja kui vaadata inimese või perekonna tasemel - ikka on puudu. Suures plaanis peavad aga isegi kõige tulisemad kriitikud ja pessimistid nõustuma, et kümne aastaga on meil elu kõvasti edasi läinud.

Koolimajad on korda tehtud, lasteaiad ka, vallamajadele on uued katused ja värske värvikiht peale saanud. Head volinikud - kuidas nüüd edasi? Kindlasti leiab veel üht-teist, kus tuleks tegelda järeleaitamisega. Ja tulebki, sest kultuurimaja põranda vahetus on väikeses kohas oluline teema. Aga te olete ilmselt nõus, et sellest ei sõltu teie kodupaiga tulevik. Hea põranda pärast ei tule ükski inimene sinna elama ja vaevalt, et keegi pisut kehvema tantsupõranda pärast lahkub.

Võib muidugi öelda, et kohaliku võimu peamine ülesanne ongi otsustada, milline tee järgmisena korda teha, aga ma loodan, et te tahate mõelda lennukamalt. Järeleaitamine peab asenduma eestvedamisega.

Kui piirkonna peamiseks probleemiks on vähenev rahvastik, siis tuleb teil väga selgelt läbi mõelda, kas sellisel kujul jätkamine on võimalik ja mis oleks sel juhul need tegevused, millega muuta oma kodupaik elamissõbralikumaks. Eelkõige taandub see küsimus töökohtadele, mille abil suurendada meie perede rikkust. Mis on piirkonnas see majandusharu, millel on potentsiaali ja konkurentsieelis võrreldes naabritega? Kuidas saab linna- või vallavõim selle arendamisele kaasa aidata? Kui inimestel on tasuv töö, millega peret toita, ei meelita neid mujale isegi tasuta ühistranspordiga.

Vähemalt sama oluline on omavalitsuste struktuuride ja teenuste pakkumise ratsionaalne ülevaatamine. Teil ja teie kaaslastel volikogus peab olema julgust ja tahet teha ka raskeid otsuseid. Millise struktuuriga koolivõrku piirkonnas tegelikult vaja on? Kas teil jätkub raha ka selle ülalpidamiseks? Neid ja samalaadseid küsimusi tuleb esitada omavalitsuse kõigi peamiste tegevusvaldkondade kohta.

Minu teine soov teile oleks, et te mõtleks omavalitsuse tulevikule. Üsna pea saadame omavalitsusreformi seaduse eelnõu teistele ministeeriumidele kooskõlastamiseks ning selle plaani järgi tuleb just teil teha järgmisel aastal see valik, milliste naabritega oma jõud ühendada.

Vaadake ja mõelge, kuidas inimesed käivad ja liiguvad ning mis on nende soovid ja mis on tõelised valupunktid. Kui pere tahab last panna naabervalla muusikakooli, kas siis on ainus lahendus paluda neil ka elukoht sinna registreerida, et ei peaks oma eelarvest kulusid hüvitama, või on hoopis targem mõelda jõudude ühendamisele?

Neid küsimusi küsides ja vastuseid otsides proovige lähtuda mitte ainult oma unistustest, vaid ka reaalsetest oludest ja sellest, milliseid valikuid on kohalikud inimesed oma elu korraldades teinud.

Tarku ja põhjendatud otsuseid oskavad ka valijad hinnata. Ühte saan ma teile juba praegu lubada - oma volikogu liikmena lähete te kindlasti ajalukku. Suure tõenäosusega valiti see volikogu, kuhu te kuulute, sellisel kujul viimast korda.

Ma soovin ja loodan, et te lähete oma kodukoha ajalukku just positiivsete ja edumeelsete eestvedajatena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles