Narva saadikud tõstsid kolmandiku võrra oma palka

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnavolikogus toimunud hääletusel ei olnud opositsiooni vastuhäältel seegi kord kaalu ja uuest aastast kallineb 31 saadiku ülalpidamine ligi kolmandiku võrra.
Narva linnavolikogus toimunud hääletusel ei olnud opositsiooni vastuhäältel seegi kord kaalu ja uuest aastast kallineb 31 saadiku ülalpidamine ligi kolmandiku võrra. Foto: Ilja Smirnov

Narva linnavolikogu uue koosseisu liikmed tõstsid neljapäeval kolmandiku võrra oma tasusid, sidudes need alampalga määraga, mille puhul on teada, et see tõuseb järgnevatel aastatel. 

28. novembril vastu võetud määruse kohaselt ei ole Narva linnavolikogu liikme igakuine tasu alates  2014. aasta jaanuarist fikseeritud summa, vaid moodustab 80 protsenti Eesti alampalgast eelnenud aastal. Teisisõnu hakatakse igale saadikule uuel aastal maksma 256 eurot kuus, mis on 34 protsenti rohkem, kui ta praegu saab (190 eurot).

Narva linnavolikogu komisjonide esimehed, keda on praegu kümme, hakkavad jaanuarist saama alampalga suurust tasu ehk 320 eurot. Nende teenistus kasvab koguni 52 protsendi võrra.

Palgatõus saab osaks Narva volikogu esimehele ja linnapeale. Kui seni oli Narva tippjuhtide palganumber 2717 eurot, siis nüüdsest tõuseb see 3000 euroni.

Narva linnavolikogu kantseleist öeldi, et 31 saadiku ülalpidamiskulud moodustavad 2013. aastal 118 041 eurot, 2014. aastal tõuseb see summa aga  150 768 euroni.

Et  2014. aastal kerkib alampalk 355 euroni, siis toob see Narva saadikutele 2015. aastal automaatselt kaasa 11 protsendise palgatõusu.

Ebaväärikas otsus

Juba enne sääraste määruste vastuvõtmist olid Narva ametiühingud kategooriliselt nende vastu. Üks nende juhtidest - kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu esimees Vladislav Ponjatovski - leiab, et enne tuleva aasta linnaeelarve vastuvõtmist poleks tohtinud linnajuhtide töötasude tõstmine jutukski tulla.

"Lahendada oma probleeme praegu on linnaelanike suhtes lihtsalt taktitundetu. See, mida nad tegid, on täielik sigadus," kommenteeris ta siis, kui otsused olid juba vastu võetud.

Ponjatovski arvab, et Narva linnavalitsus käitus selles küsimuses nagu jonnakas laps: "Olen ainult mina ja kogu maailm keerleb minu ümber."

Ametiühingud kavatsevad ka edaspidi sellise poliitika vastu võidelda. "Kätte jõuab jõulurahu, seepärast me detsembris midagi korraldama ei hakka. Pärast aga arutame ja langetame otsuse, mida teha," lisas Ponjatovski.

Uus tulija kohalikus poliitikas, opositsiooni esindaja ja Tartu Ülikooli Narva kolledži direktor Katri Raik ütles, et oli saadikute töötasude küsimuse säärase lahenduse üle imestunud: "Minu arvates oli volikogus paljudel häbi selle pärast, mida nad teevad," märkis ta.

Küüniline avameelsus

"Saate ise aru, enne valimisi ei võta keegi selliseid otsuseid vastu," ütles Põhjarannikule antud kommentaaris ausalt Narva linnavolikogu esimees Tarmo Tammiste, rääkides sellest, et kõrgemate juhtide tasude tõstmist on sel aastal ennegi arutatud.

Seejuures ei osanud ta selgitada, miks on aluseks võetud töötasu alampalk, mille kinnitab Eesti valitsus ja mis ei sõltu kohalikest omavalitsustest: "Nii otsustati…," oli Tammiste napisõnaline.

Saadikukorpuse ülalpidamiskulude kasvu enam kui 30 000 euro võrras hindas  Tammiste tagasihoidlikuks: "Võrreldes sellega, milline on meie linnaeelarve, ei mõjuta see summa küll linna heaolu," arvas ta. "Ma saan aru, et see otsus on ebapopulaarne, kuid selliseid otsuseid on võetud vastu kõigis Eesti omavalitsustes, kohe kui valimised läbi said."

Narva linnavolikogu kantseleist öeldi ka, et saadikutasu kantakse üle ainult üks kord esitatud isikliku avalduse alusel. Seekord kõik sellist paberit ei kirjutanud. Narva linnavolikogu eelmise koosseisu üks liige aga ei saanud üldse sentigi, kuna saatis kõik neli aastat talle määratud raha otsejoones pühakoja juures olevale vaestemajale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles