Kihlveopettuse süüdistusega endised Transi mängijad lähevad kohtu alla

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
39aastasel Maksim Gruznovil on selja taga silmapaistev jalgpallurikarjäär: ta on Eesti meistriliiga läbi aegade suurima väravakütina löönud üle 300 värava. Nüüd tuleb tal aga astuda kohtu ette süüdistatuna kihlveopettustes.
39aastasel Maksim Gruznovil on selja taga silmapaistev jalgpallurikarjäär: ta on Eesti meistriliiga läbi aegade suurima väravakütina löönud üle 300 värava. Nüüd tuleb tal aga astuda kohtu ette süüdistatuna kihlveopettustes. Foto: Matti Kämärä

Riigiprokuratuur saatis pärast enam kui aasta aega kestnud uurimistööd kohtu ette 11 meest, keda süüdistatakse jalgpallivõistluste kokkuleppemängude korraldamises ja kihlveopettuses.

Süüdistuse kohaselt moodustasid mehed kuritegeliku ühenduse, mis teenis ajavahemikus 2011. aasta juunist kuni 2012. aasta novembrini kelmustega tulu üle 108 000 euro.

Uurimise käigus tehti kindlaks 17 kokkuleppemängu. Neist 12 olid Eesti meistriliiga kohtumised, kolm euroliiga mängud, üks Eesti karikafinaal ja lisaks käib kriminaalasjast läbi ka üks kahe Leedu meeskonna omavaheline kohtumine. Enamikus neist mängudest oli üheks osapooleks Ida-Virumaa viimaste aastakümnete edukaim pallimänguvõistkond Narva Trans.

Ka kohtu alla saadetud meeste seas on enamik endise Narva Transi mängijad, teiste seas ka ründaja Maksim Gruznov, kes on  Eesti meistrivõistluste suurim väravalööja läbi aegade.

Süüaluste seas ka Golova

Süüdistuse järgi toimus kelmuse skeem selliselt, et jalgpalliklubide meeskondadest otsiti isikud, kes oleksid raha eest valmis tagama soovitud tulemused. Kihlveokontorites panuseid tegevad isikud andsid ülesande kindlate tulemustega jalgpallimängude läbiviimiseks ja ülesanne vahendati jalgpalliklubides mängivatele jalgpalluritele.

11 kohtu alla saadetud mehe seas on jalgpallurite kõrval ka Ida-Virumaa endine tuntud allilmategelane Valeri Mihhailov alias Golova.

Riigiprokuratuuri avalike suhete osakonna juhataja Katrin Lunt ei nõustunud eile täpsustama, milline oli Mihhailovi roll. "Praegu süüdistakse kõiki 11 meest ühtemoodi kuritegelikku ühendusse kuulumises ja kelmuste toimepanemises," ütles Lunt, lisades, et see, kes nendest olid ettevõtmise organiseerijad ja kes vaid käsutäitjad, peaks välja tulema kohtuistungi käigus.

Samas märkis Lunt, et ükski süüdistatav ei ole praegu süüd omaks võtnud.

Mängukeeld juba kehtib

Eesti Jalgpalli Liit tuvastas tänavu märtsis tehtud distsiplinaarotsusega, et kihlveopettustes võisid osaleda Maksim Gruznov, Vitali Gussev, Erik Grigorjev, Aleksandr Kulik, Aleksandr Tarassenkov, Sergei Leontovitš, Deniss Jõgiste ja Anton Sereda ning määras neile esialgu kuni järgmise aasta 1. märtsini kehtiva jalgpallis tegutsemise keelu.

Gruznov, Gussev, Grigorjev, Kulik ja Leontovitš mängisid 2012. aastal Narva Transis, Jõgiste mängis 2012. aastal Tallinna Kalevis ja Tarassenkov Kiviõli Tamme Autos. Mitmed neist on varem kuulunud ka Sillamäe Kalevisse.

Eesti Jalgpalli Liidu pressiesindaja Mihkel Uibolehe sõnul on positiivne, et uurimine toimub küllaltki kiiresti. "Kohus hindab nende meeste süüd kriminaalsest aspektist. Jalgpalliliit on hinnanud nende tegevust ausa mängu põhimõtetest lähtuvalt ja määras neile ajutise tegevuskeelu, mis võib pikeneda olenevalt kohtus ilmnevatest asjaoludest," ütles Uiboleht.

Peen mäng

Ta lisas, et üldjoontes toimis pettuste skeem sarnaselt muu maailma praktikaga, kus pettust juhivad kuritegelikud jõud, kes kaasavad inimesi, kel on jalgpalluritega usaldusväärne suhe. Nemad omakorda mõjutavad tegevmängijaid ebaausale teele sageli summa eest, mis ei pruugi olla suurem kui nende kahe kuu palk.

Tähelepanuväärne on, et 2012. aastal rääkisid Narva Transi treenerid mängujärgsetes kommentaarides sageli, et meeskonnal on raskusi palli väravasse saamisega. Näiteks 2012. aasta maikuus rääkis tollane Transi peatreener Aleksei Jagudin Põhjarannikule, et viimastes mängudes on loodud küllaga väravavõimalusi. Ent niihästi Gruznov kui ka Gussev pole leidnud endas väravaküti oskusi, et need olukorrad ära kasutada.

Mihkel Uibolehe sõnul ei pöörata kokkuleppemänge soovitud suunas sel moel, mis peaks ilmtingimata publikule silma hakkama. Kihlveokontorites tehakse panuseid kõikvõimalikele arvudele, näiteks sellelegi, kas ühes mängus lüüakse alla või üle viie värava. "Kurioossed ja silmatorkavad juhtumid leiavad aset siis, kui mänguaeg hakkab otsa saama, aga kokkulepitud tulemust mingil põhjusel ei tule," rääkis Uiboleht. Ta tõi näite Eesti liiga mängudest, kus petturitega kaasa mänginud jalgpallurid pidid laskma endale lüüa kindla hulga väravaid, aga vaatamata sellele, et kaitsjad sisuliselt seisma jäid, ei suutnud vastane ikkagi kuidagi palli väravasse saada.

Uibolehe sõnul on käimasolev kriminaalmenetlus muutnud Eesti jalgpalli varasemast palju ausamaks. "On kinnitust leidnud, et pettureid on võimalik tabada ja nende tegevus ei ole karistamatu. Lõppenud hooajal oli kihlveopettuse kahtlusega mänge kõvasti vähem kui varem ja tänu sellele olid Eesti meistrivõistlused ka põnevamad, tasavägisemad ja ausamad," ütles ta.

Burdakov ootab tõehetke

Jalgpalliliidu pressiesindaja kinnitas, et praegu teadaoleva info põhjal ei ole Narva Transi juhtkond pettustega seotud ja seetõttu ei ole ka põhjust karistada klubi.

Narva Transi eestvedaja ja president Nikolai Burdakov sõnas, et ootab suure huviga kohtuprotsessi. "Minu käsutuses ei ole praegu tõendeid, mis võimaldaksid üht või teist mängijat süüdistada. Kuid paistab, et asi on tõsine ja prokuratuuril on sellised tõendid olemas, kui asi juba kohtusse läheb," sõnas ta.

Burdakov ütles, et kui süüdistused kinnitust leiavad, siis ei saa ta kohtupingis olevatesse oma meeskonna endistesse mängijatesse suhtuda enam kui inimestesse. "See oleks kahetusväärse altvedamise ilmsikstulek, mis teeks väga kurvaks. Eriti arvestades, kuipalju on teised inimesed panustanud nii oma aega kui raha jalgpalli arendamisse," sõnas Burdakov.

Mängud, mille lõpptulemus oli süüdistuse kohaselt eelnevalt kokku lepitud

Eesti jalgpalli meistriliiga mängud

* 12. juuli 2011 Sillamäe Kalev - Narva Trans 2:5

* 27. september 2011 Ajax Lasnamäe - Narva Trans 0:12

* 27. september 2011 Sillamäe Kalev - Tallinna Flora 0:6

* 22. oktoober 2011 Narva Trans - Levadia Tallinn 0:2 * 29. oktoober 2011 Tallinna Flora - Narva Trans 1:1 * 20. märts 2012 Tallinna Kalev - Narva Trans 0:0 *  7. aprill 2012 Nõmme Kalju - Narva Trans 4:1 * 19. mai 2012 Narva Trans - Nõmme Kalju 1:2 * 2. juuni 2012 Narva Trans - Tammeka Tartu 2:0 * 9. juuni 2012 Narva Trans - Tallinna Kalev 5:1 * 16. juuni 2012 Tallinna Kalev - Nõmme Kalju 0:5 * 23. juuli 2012 Tallinna Kalev - Levadia Tallinn 0:6 * 27. september 2011 Sillamäe Kalev - Tallinna Flora 0:6 Euroopa liiga mängud

* 30. juuni 2011 Narva Trans - FK Rabotnicki (Makedoonia) 1:4

* 7. juuli  2011 FK Rabotnicki (Makedoonia) - Narva Trans 3:0 * 5. juuli 2012 Narva Trans - Inter Baku 0:5Eesti jalgpalli karikafinaal

* 26. mai 2012 Narva Trans - Levadia Tallinn 0:3.

Leedus toimunud mäng

* 15. oktoober 2011 FK Kruoja Pakruojis - FBK Kaunas 0:4

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles