Heategu ja "heategu"

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jõuluaeg on juba traditsiooniliselt selline periood, kus tavapärasest rohkem korraldatakse kõiksugu heategevusüritusi ja -kampaaniaid. Eks sellel on oma ajaloolised põhjused. Ajalooliselt olla jõuluvana eellaseks kristliku kiriku pühak Püha Nikolaus, kes ise oli suur heategija. Ta oli neitsite, meremeeste, vangide, kaupmeeste, pagarite ja laste kaitsja, kes jagas neile jõuluajal kingitusi.

Iseenesest on ju tore, kui jõuluajal inimesed ja ettevõtted on altid tavapärasest rohkem aitama, annetama neile, kes abi vajavad.

Kahjuks kiputakse mõnikord heategevuse sildi all tegema ettevõttele hoopis odavat reklaami või inimesi eksitama. Ja eks tekitab ikka küsimusi küll, kui pank, kes muul ajal külma kõhuga tõstab kodudest välja peresid, kes ei jaksa laenu maksta, tuleb jõulude eel välja ühe või teise harda kampaaniaga laste toetuseks.

Tänavusel jõuluajal käitus eriti küüniliselt üks telefoni teel tolmuimejaid müüv firma, kui selle esindaja kõne vastuvõtjale teatas, et ta ei soovi midagi müüa ega pakkuda, vaid soovib hoopis teha ettepaneku osaleda heategevuskampaanias autistidest laste toetamiseks. Edasi läks aga jutt juba nagu ikka: meie esindaja tuleb teile koju ja puhastab teil tolmuimejaga vaiba... Mida peavad küll tundma autistidest laste vanemad, nähes, kuidas üks firma sellisel kombel raha püüab teenida?

Tänase Põhjaranniku laupäevalisas on aga lugu Tallinna vandeadvokaadist Urmas Ustavist, kes oma mõttekaaslastega Tudulinnas asuvat laste asenduskodu abistab. Ja seda mitte ainult jõulude ajal suure reklaamikampaania saatel, vaid juba aastaid ja tõepoolest siirast soovist seda teha.

Kuid ega heategevus ei ole ju pelgalt kellelegi mingite asjade või raha kinkimine. Märksa sagedamini piisab inimesele rõõmu valmistamiseks heast sõnast või lihtsalt meelespidamisest. Tehkem siis seda sagedamini ja mitte ainult jõulude ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles