Eesti noorte suusatamises on Illuka valitsemisaeg

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illuka valla noormees Vane Vähk on kuni 14aastaste seas Eestis praegu kõikidest konkurentidest selgelt parem.
Illuka valla noormees Vane Vähk on kuni 14aastaste seas Eestis praegu kõikidest konkurentidest selgelt parem. Foto: Matti Kämärä

ETV noortesarja avaetapil näitasid väikesest Illuka vallast pärit noored, et kuni 14aastaste vanuseklassis on nad praegu Eesti parimad. 

Eelmisel hooajal oma vanuseklassis selle  sarja üldvõitjaks tulnud Vane Vähk tõestas Põlvamaal Mammastes toimunud tänavusel avaetapil, et pole suve jooksul konkurentidega võrreldes sugugi kehvemaks muutunud, vaid pigem vastupidi.

Tipus ühe treeneri õpilased

Kõigest 2,5 km pikkusel vabastiilis sõidetud võistlusel edestas Alutaguse suusaklubi esindav Vähk  lähimat konkurenti koguni 24 sekundiga.

Et seda  vanuseklassi valitsevad Eesti suusatamises Illuka noored, tõestas Deniss Kaširovi kolmas koht. Samasugune seis on ka tüdrukute samas vanuseklassis, kus  Aveli Uustalu sai küll teise koha, kuid jäi  alla vaid lätlannale Patricia Eidukale.

Kõiki neid kolme nagu ka poiste seas neljandaks tulnud Armand Pihlakut Avinurme suusaklubist treenib Timo Juursalu. Tema sõnul oli Aveli Uustalu tulemus meeldiv üllatus, seda enam, et tema tugevam külg on olnud pigem klassika- kui vabastiil.

Omaette vägitükk oli Deniss Kaširovi kolmas koht, arvestades, et suusatrennis hakkas ta käima alles eelmisel aastal. "Ta jäi kevadel kohalikel jooksuvõistlustel mitmel korral neljandaks. Vihastas selle peale ja otsustas suusatrenni tulla. Ja nüüd sõitis kohe esimesel suuremal võistlusel konkurentsis teiste Eesti noortega kolmandaks," rääkis Juursalu.

Juursalu loodab, et Vähk, Kaširov ja Pihlak säilitavad hea mineku hooaja lõpuni. "Päris võimas, kui esikolmikus oleksid kõik oma õpilased," tunnistas ta.

Tublid ka teised Ida-Viru noored

Nädal tagasi Eesti meistritiitliga 15 km klassikasõidus pääsu U23 maailmameistrivõistlustele taganud Avo Sambla jäi 10 km vabastiilis sõidus seekord kolmandaks, kaotades võitjale laskesuusatajale Jan Treierile ligemale poolteist minutit.

Ka teised Alutaguse suusaklubi noored tegid  Juursalu hinnangul Mammastes hea võistluse, sest peale poodiumikohtade jõudsid mitmed ka esikümnesse. Näiteks  Illuka poisid, kaksikvennad Alain-Marco ja Danny-Rocco Anton olid kuni 13aastaste seas vaid kahesekundilise vahega viies ja kuues.

Martin Müüdla sai 12aastaste poiste seas 7. koha, kaotades sõidu võitnud olümpiavõitja Andrus Veerpalu pojale Andersile 1 km rajal pool minutit. Helin Müüdla sai aga samuti 7. koha 14aastaste tüdrukute seas.

"Otseselt alt ei läinud kedagi. Kõik sõitsid oodatud tulemuse välja," ütles Juursalu.

Teistest Ida-Viru suusaklubidest oli edukaim Kaarel Karri Iisaku Marguse suusaklubist. Ta tuli kuni 16aastaste noormeeste 7,5 km sõidus kolmandaks, kaotades võitjale veidi üle 22 sekundi.

Veronika Kaldma Avinurme suusaklubist jõudis kuni 14aastaste tüdrukute seas kuuendale kohale. Vialina Pavlova Narve Äkke klubist oli samas vanusegrupis üheksas.

ETV noortesarja teine etapp sõidetakse eelseisval laupäeval Ida-Viru noortele kodustel Pannjärve radadel.  Tegu on detsembri lõpus lumepuuduse tõttu edasilükatud võistlusega. Starti on oodata üle poole tuhande noore suusataja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles