Viru Rand ehitab spaa asemel kalatsehhid

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Rand lubab uusi tsehhe rajades nüüdisaegseid töötingimusi. Pilt on tehtud omaaegses Viru Ranna Voka kalatsehhis. Praegu on Voka kalatööstusel teised omanikud.
Viru Rand lubab uusi tsehhe rajades nüüdisaegseid töötingimusi. Pilt on tehtud omaaegses Viru Ranna Voka kalatsehhis. Praegu on Voka kalatööstusel teised omanikud. Foto: Matti Kämärä

Viru Ranna omanikuvahetus pani puhuma uued tuuled: ujula-, spaa- ja hotellikompleksi rajamise asemel soovitakse oma Toila alevi keskel asuval kinnistul laiendada kalatööstust.

Põhjarannik kirjutas 2008. aasta novembris, et OÜ Viru Rand kavatseb kalatootmise lähiaastatel täielikult Vokka üle kolida, kavandades oma ligemale 7 hektari suurusele Toila kinnistule ujulast, spaast ja hotellist koosnevat kompleksi. Spordi- ja vabaajakeskuse südameks saanuks 50meetrine bassein.

Detailplaneeringu algatanud toonased omanikud leidsid, et kuna kavandatav veekompleks Toila spaahotelli ei kopeeri, mahub see pakutavate võimaluste kõrvale ära küll. Mõte oli meeltmööda ka vallavõimudele, kes teatasid, et vald tulevikus oma alevikes suurtootmist eriti näha ei tahaks - Vokas asub kalatööstus elukeskkonnast natukene eemal.

Seaduslik õigus

Sel kolmapäeval oli kalatööstuse territooriumi tulevik taas päevakorral. OÜ Viru Rand taotles, et volikogu tunnistas kehtetuks Jõe tn 12 detailplaneeringu, põhjendades seda plaanide muutusega ja sooviga laiendada olemasolevat kalatööstust.

Vallavalitsuse maakorraldaja Hannes Kohtring ütles, et ettevõtet ei saa sundida kehtivat detailplaneeringut ellu viima ja kui ta loobub oma plaanidest, pole põhjust keelduda.

Toila vallavolikogu esimees Roland Peets ütles, et majanduskomisjonis kujunes detailplaneeringu küsimus tõeliseks pähkliks.

"Võiksime öelda, et detailplaneeringu avaliku aruteluga on aleviku elanikel ootused, et sinna tuleb sanatoorium. Me polnud kindlad, kas Toila rahvas rõõmustab, kui saab sanatooriumi asemel kalakombinaadi, olles eelnevalt rõõmustanud, et see läheb Vokka."

Peets lisas, et seaduse järgi on omanikul siiski õigus taotleda detailplaneeringu kehtetuks tunnistamist ja vallal pole juriidilist alust seda tagasi lükata, vastasel juhul võib otsuse vaidlustada.

"Selle otsusega me ei anna siiski jämedat otsa käest ära. Kui Viru Rand tahab hakata tehast ehitama, on ta kohustatud tegema uue detailplaneeringu ja aleviku rahvas saab avalikul arutelul öelda, kas ta on sellega nõus või mitte."

Uued töökohad

OÜ Viru Rand tegevjuht Igor Solomkin selgitas, et ettevõtte uuele omanikule spaahotelli projekt ei meeldinud. "Kaaludes kõiki võimalusi ja piirkonna tööpuudust, otsustas ta investeerida tööstusesse," vahendas ta Venemaal elava omaniku eelistusi.

Ettevõttel on praegu 60 töötajat, aga plaanis on ehitada kaks uut tsehhi ning luua vähemalt 100 töökohta.

"Jutt käib uuest konservi- ja kulinaariatsehhist, mis vastaks kõikidele keskkonna- ja veterinaarianõuetele. See tähendab, et ei tule mingit haisu ning inimesed saavad töötada nüüdisaegsetes tingimustes. Ma ei oska rääkida kõigi Toila elanike eest, aga usun, et need, kellel on vaja tööd, on selle väljavaate üle rõõmsad," ütles Solomkin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles