Mida oodata uuelt valitsuselt?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõigi eelduste järgi asub järgmisel nädalal Eestis ametisse uus, Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide valitsus.

Kuigi uus võimuliit peaks riigi valitsemisse tooma uusi tuuli, ei tasuks siiski ootusi väga kõrgeks ajada.

Juba ainuüksi seepärast, et selle valitsuse eluiga kujuneb väga lühikeseks. Paratamatu on, et uutel valitsusliikmetel võtab oma aja ära ametisse sisseelamine. Nende esimestes intervjuudes domineerivadki väljaütlemised, et tuleb valdkonnas toimuvat põhjalikumalt analüüsida ja tundma õppida. Lisaks vajavad sisseelamisaega ka uute ministrite tööle asuvad poliitilised nõunikud ja muud abilised.

Õige pea on ees puhkuste aeg, mil poliitiline elu ikka tavaliselt soiku jääb. Sügisest koondub aga suur osa tähelepanust juba järgmisel kevadel toimuvatele riigikogu valimistele.

Seega ongi nüüd ametisse asuv valitsus mõnes mõttes niinimetatud soojendusesineja enne peaesineja lavale tulekut. Mõlemad võimuerakonnad loodavad aga ilmselt kõige enam seda, et hea etteaste enne riigikogu valimisi võib kindlustada neile ka järgmised neli aastat Eesti riigitüüri juures. Suund suuremale sotsiaalsusele peaks teoreetiliselt garanteerima valijatelt ka plusspunkte.

Sellele viitab suuresti ka koalitsioonilepe, kus suurem osa tegevusi on suunatud kaugemasse aega, kui kestavad selle valitsuse volitused. Iseasi, kas argipäevane madala majanduskasvu väljavaatega tegelikkus võimaldab ülesupitatud ootusi täita. Aga valimisteni jäänud vähema kui aasta jooksul õnnestub neid ehk elus hoida.

Ühtlasi on eelseisev aeg vastandliku maailmavaatega liberaalide ja sotside mesinädalad, mille jooksul peaks selguma, kas teineteist suudetakse üleüldse taluda ja teineteisega sisulist koostööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles