Hääl ostab Kiviõli päitsetest vabaks

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti üks suurema haardega ärimehi Heiti Hääl tunnistas juba kaks aastat tagasi, et tahab mitte ainult poolt, vaid tervet Kiviõli Keemiatööstust endale. Nüüd on tema soov täitumas.

Selline tehing peaks olema hea nii Kiviõli Keemiatööstuse kui kogu selle piirkonna jaoks. Olukord, kus osalus ühes suures ettevõttes jaguneb võrdselt pooleks, on ettevõtte seisukohast enamasti pigem pärssiv kui arengut soodustav. Erimeelsused võivad tuleneda nii investeerimistahtest kui võimekusest, riskide võtmise läve kõrgusest, juhtimisstiilist ja paljudest muudest asjadest.

Ei ole ka saladus olnud, et Kiviõli Keemiatööstuse kahe suuromaniku ettekujutused, kuidas selle õlitööstusega edasi minna, on olnud erisugused. See on ilmselt olnud ka üks põhjus, miks Heiti Hääle poolt 2012. aasta alguses välja öeldud õli tootmise mitmekordistamise plaanidest pole seni veel asja saanud.

Nüüd on ta ostmas endale vabu käsi ning võib arvata, et juba lähiaastatel suureneb Põhja-Kiviõli teises karjääris põlevkivi kaevandamise maht, hakatakse rajama uusi õlitootmise seadmeid ja juurde tuleb ligikaudu sada uut töökohta, nagu Alexela Energia eilses teates kinnitas.

Hääle tegemiste kõrval on kindlasti huvipakkuv ka see, mida Kiviõli Keemiatööstuse senised omanikud, isa ja poeg Toomas ja Raivo Tamm, teenitud rahaga peale hakkavad. Ida-Viru põlevkivi ja Kiviõli Keemiatööstus on teinud neist 15 aastaga Eesti mõistes pururikkad mehed. Kas nad investeerivad müügiga teenitud raha mõnda ettevõtmisesse Ida-Virumaal või lähevad uusi riske võtma kusagil kaugemal?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles