Maakohad püünele

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2012. aastal alguse saanud kampaania "Maale elama" ajab viimaks juuri ka Ida-Virumaal ning on veennud esimesi kogukondi, et oma kodukoha turundamine väärtusliku elupaigana võib peatada piirkonna tühjaks jooksmise.

"1551 inimest, kelle hing ihkab maale," raporteeriti "Maale elama" Facebooki lehel pärast Tartus toimunud messi, kus osales 59 kogukonda üle Eesti, teiste seas ka Avinurme vald.  Üle 30 otsekontakti peredega, kes kaaluvad elukohana Avinurme kanti, pole esimese messilkäigu kohta sugugi paha tulemus.

Lõuna-Eestil on küll kodanikualgatuse hällina mõningane eelis. Samas kui linnast maale ihkajad panevad kaalukausile näiteks Mikitamäe valla, mis pakub küll kirevat setu kultuuri ja kaunist loodust, kuid ainult ühte vaba töökohta, ning Avinurme valla arenenud väikettevõtluse ja paarikümne töökohaga, on pikkade traditsioonidega puutöökantsil trumpe küll. Peipsi lähedus, korralik infrastruktuur, vilgas kultuurielu ja heal tasemel haridus pealekauba.

"Maale elama" eesmärk pole maaelu ilustada ega kutsuda inimesi uisapäisa linnast ära, vaid aidata teha teadlikke valikuid. Seetõttu on kokku koondatud info nii vabade töökohtade, elamispindade kui ka seltsielus osalemise võimaluste kohta.

Algatuse levimine kõikidesse Eesti maakondadesse ja kolm korda suurem messikülastajate hulk kui aasta tagasi on märk sellest, et maale kolimine on aina tõsiseltvõetavam valik. Ida-Virumaa vallad ei tohiks seda maha magada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles