Kiviõli Keemiatööstus lämmatas linna tossuga

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval hakkasid sotsiaalmeedias levima pahased kommentaarid ja pildid Kiviõli Keemiatööstuse tossavast korstnast.
Teisipäeval hakkasid sotsiaalmeedias levima pahased kommentaarid ja pildid Kiviõli Keemiatööstuse tossavast korstnast. Foto: Facebook

Teisipäeval toimunud tahke soojuskandja katsekäivitamisel korstnast tulnud suitsupilve ning sellega koos tekkinud sudu ja haisu iseloomustasid kohalikud kõige hullemana, mida nad Kiviõlis näinud on. 

"Ma ei mäleta, et olukord oleks kunagi nii hull olnud," kinnitas üks linnakodanik, et kontoris olemine oli sel päeval tõsiselt ebameeldiv ning sellist linna kohal levivat sudu ja ebameeldivat lõhna ta ei mäletagi.

Pidev probleem 

Ehkki Kiviõli Keemiatööstus teatas Kiviõli linna kodulehes, et 26. augustil toimunud katsetuse käigus oli kella 10-15 tehnoloogiline vahejuhtum, mille likvideerimisega tegeletakse, kinnitasid Kiviõli elanikud, et tossu tuli juba 25. augusti õhtul ning see kestis järgmise päeva õhtuni välja.

Keemiatööstuse tahke soojuskandja katsetused tunnevad kohalikud ära eelkõige just korstnast tuleva tossu ja ebameeldiva lõhna järgi ning neid katsetusi tundub olema oluliselt rohkem kui teatatud perioodid. Samas kinnitavad nii keskkonnaamet kui keskkonnainspektsioon, et kõik on normi piires, ning sinna kaebused sumbuvad.

"Kui nüüd tossas väike korsten, siis tegelikult teeb kurja ka suurem - sealt lenduvad tahmatükid jäävad autode esiklaasile niimoodi kinni, et neid on sealt võimatu eemaldada, ja Varinurme inimeste basseinid on suuri musti tahmatükke täis."

Just Varinurme küla on see, mis pidevalt põlevkivitööstusettevõtte poolt tuleva tahma, sudu ja ebameeldiva lõhnaga hädas on.

Sel nädalal toimunud katsetamine lämmatas aga kogu linna ning tossavate korstnate kohta levis sotsiaalmeedias mitmesuguseid pilte ja videoid koos inimeste pahameelt täis kommentaaridega.

Mehhanismis oli tõrge

"Tegemist oli seadme katsekäivitamisega, mis ebaõnnestus," põhjendas Kiviõli Keemiatööstuse keskkonnadirektor Vahur Keerberg linna kohal levinud tossupilve. Küll ei osanud ta arvata, kas tossu on tulnud samas mahus ka enne, sest tema staaž keemiaettevõttes pole selleks piisavalt pikk. "Eelmise aasta novembrist alates küll midagi sellist toimunud ei ole."

Tehniline rike toimus tahke soojuskandja tigutransportööris, mis hakkas tõrkuma. Kiiresti õnnestus küll see uuesti tööle saada, kuid seadme tööd enam stabiliseerida ei õnnestunud ning õhtul kell 18 tuli seade seisata, mille tõttu tekkis tehnoloogiline äkkheide kestusega 30 minutit.

Keerbergi sõnul on selge, et erisuguste seadmete käivitamine ja ka seiskamine tekitab oluliselt rohkem saasteaineid kui stabiilne töötamine. "Kui suvi läbi seisnud katlamaja käivitada, tekib ka rohkem musta suitsu, aga kui see korraliku töörežiimi saab, muutub olukord paremaks," lisas ta selgituseks.

Tahke soojuskandja, millega saab õlitootmiseks kasutada ka peenpõlevkivi tavapäraste suurte tükkide asemel, on keskkonnadirektori sõnul nagu rätsepaülikond, mida masstoodanguna ei saa ning mida tuleb pidevalt parandada ja muuta. "Selge on see, et see süsteem ei hakka kunagi pidevalt tööle nagu näiteks generaator-tüüpi tootmisel, mis käib kogu aeg. Juba ainuüksi põlevkivi koostis on eri kaeveväljadel erisugune, mistõttu tuleb masinat pidevalt seadistada," ütles ta vastuseks küsimusele, kas aastatepikkused katsekäivitamised võiksid peagi lõppeda ning seade korralikult töösse saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles