Uus hooaeg tuleb klaverine

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarja "Pärimusmuusika ait soovitab" raames rõõmustab detsembri algul Jõhvi publikut oma kontserdiga Liisi Koikson.
Sarja "Pärimusmuusika ait soovitab" raames rõõmustab detsembri algul Jõhvi publikut oma kontserdiga Liisi Koikson. Foto: Matti Kämärä

Jõhvi kontserdimaja uue hooaja, mis algab 20. septembril Vanemuise sümfooniaorkestri, ooperikoori ja Tartu noortekoori kontserdiga, märksõnad on "klaver", "noored interpreedid" ja "Aasia".

Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm, kes on pääle lapsepuhkust taas alates 1. septembrist oma juhitöö ülesandeid täitmas, nimetab uue hooaja märksõnadena klaverit, noori interpreete ja Aasiat.

"Kuldsed keeled"

Hooaja avakontserdi kohta 20. septembril ütleb Tamm, et tegu on niivõrd suure koosseisuga laval, et sellist kontserti ei tule hooaja sees tihti ette. Vanemuise sümfooniaorkester, ooperikoor ja Tartu noortekoor esitavad dirigent Paul Mägi juhatusel César Francki sümfoonia d-moll ja Charles Gounod` "Püha Cecilia missa". Kontsert sünnib koostöös Vanemuise teatriga. Gounod` looming kõlas kontserdimajas viimati 2012. aasta lõpus, mil Ida-Viru koorilauljad esitasid tema "Missa Solemnise" rahvusooperi Estonia solistide ning meie rokkmuusika klassikute Ain Vartsi, Raul Vaigla ja Andrus Lillepeaga.

3. oktoobril kell 19 kuuleb kontserdisarjas "Kuldne klassika" dirigent Risto Joosti juhatusel Tallinna kammerorkestrit, kes esitab ühes fagotivirtuoos Martin Kuuskmanniga kahte fagotikontserti - Mozartilt ja Hummelilt. "Grammy nominatsiooniga eestlasest fagotivirtuoos Martin Kuuskmanni veenvad ja karismaatilised esitused kõikjal maailmas on toonud talle tänapäeva juhtiva fagotimängija reputatsiooni," ütleb Tamm. New York Times on Kuuskmanni kohta kirjutanud: "Tema mäng on hämmastav, rabav."

12. oktoobril kell 17 kuuleb aasta vahest eksootilisemal kontserdil "Kuldsed keeled" Hiina simblite (yangqin) ansamblit, mille kunstiline juht on Shi Yue, ning esitatakse Hiina traditsioonilist ja uut muusikat.

"Kuldsed Keeled on noortest yangqin´i virtuoosidest koosnev ansambel, mis on esinenud nii paljudel festivalidel ja tähtsamates kontserdisaalides üle Hiina kui ka kontserdireisidel Euroopas ja USAs. Ansambli liikmed on paljude konkursside laureaadid. Ansambli juht Shi Yue, kes on ühtlasi õppejõud kahes juhtivas Hiina muusikakõrgkoolis ning keda tuntakse kui noorema põlvkonna üht paremat yangqin´i mängijat, on saanud kuulsaks kui yangqin´i printsess. Ansambli mängustiili on kirjeldatud kui "värsket ja nooruslikku, suursugust ja peenekoelist ning samas loomulikku"," ütleb Tamm kontserdi kohta, mis valmib koostöös Tartu vanamuusika festivaliga.

Uus sari, mille kahte kontserti saab hooaja esimesel poolel külastada, on "Pärimusmuusika ait soovitab". Sari kasvas välja mullu Saka mõisa suvelaval "7 linna muusika" festivali raames toimunud pärimusmuusika päevast. 5. novembril kell 17 esineb duo Kulno Malva ja Tõnis Kirsipu (perkussioon, kehapill). Tegu on duoga, kus "akordion koos laulu- ja kehapillirütmiga kõlab juba nagu ansambel". Kusjuures Kulno on Kiviõli poiss! Ja 10. detsembril kell 17 kuuleb kontsertkohtumisel Liisi Koiksonit, keda saadab Marek Talts kitarril. "Kontsertkohtumine on uus formaat, mille raames toimub vestlus armastatud muusikuga. Räägitakse muusiku elutööst, põnevatest juhtumistest ning loomulikult põimitakse see kõik kauni muusika sisse," räägib Tamm.

Noored tähed

14. novembril kuuleb Jõhvis taas klassikatähte: kell 19 on kavas "Klassikatäht 2014" võitja auhinnakontsert, kus musitseerib viiuldaja Katariina Maria Kits. Mariat saadavad sama konkursi eelmine võitja, tema kaksikvend Marcel Johannes Kits tšellol ja Sten Heinoja klaveril.

November ongi Jõhvi kontserdimajas noorte kuu - 23. novembril kuuleb sarjas "Kontsertjazz" Joel Remmeli triot. Lisaks trio pealkirjas esindatud noorele pianistile Joel Remmelile mängib ta vend Heikko-Joseph Remmel kontrabassi ja trummitüdruk on Aleksandra Kremenetski. Tegu on ühtlasi uue albumi "More than Fisherman" esitluskontserdiga, kus triole lisaks musitseerivad külalisesinejad Casey Moir (laul) ja Johan Moir (trompet) Rootsist.

Noorte kuu lõpetab 26. novembril kell 19 pianist Kadri-Ann Sumera kontserdiga sarjast "Eliitkontserdid". Kontserdil kõlavad Ludwig van Beethoveni sonaat Es-duur op. 7 ja sonaat E-duur op. 109 ning Erich Wolfgang Korngoldi ja Johannes Brahmsi klaveripalad.

Lisaks on november teadupärast hingede kuu ja hingedepäeva kontserdil 2. novembril kell 17 laulab kammersaalis Collegium Musicale Haagi kuninglikus konservatooriumis vanamuusika laulmist õppiva Endrik Üksvärava juhatusel. Tamme sõnul esineb koor harrastuskoori kohta väljakutsuva kavaga - nimelt kuuleb Jõhvis Erkki-Sven Tüüri "Missa Brevist". Kontserdil mängib orelit Ene Salumäe.

14. detsembril kell 17 kuuleb Saksa vokaalansamblit Amarcord, mis on välja kasvanud Leipzigi toomkoori poistekoorist. Tihtilugu võrreldakse viisikut inglaste tuntud vokaalkvartetiga The Hilliard Ensemble või maailmakuulsa vokaalsekstetiga The King´s Singers. Kollektiiv on pälvinud palju erisuguseid rahvusvahelisi auhindu - muu seas Supersonicu auhinna.

Jõulu teisel pühal, 26. detsembril kell 19 kuuleb Alexela pühademuusika kontserdil Gerli Padarit, keda saadab Pärnu linnaorkester ning  kaastegevad on Martin Parmas (tants) ja Tiit Kalluste (akordion). Kolme staari ühendab armastus Argentina tango vastu.

Aastalõpu kontserdil 30. detsembril kell 19 kuuleb Risto Joosti juhatusel Tallinna kammerorkestrit ja kammerkoori Voces Musicales ning solistid on sopran Maria Valdmaa, metsosopran Marianne Pärna, tenor Hanno Mölderkivi ja bass Alvar Tiisler. Pühadekavas on Händeli kolm teost. Tallinna kammerorkestrile anti mullu Eesti muusikanõukogu interpretatsioonipreemia ja tänavu on nad muu seas Arvo Pärti esitades tuuritanud nii USAs kui Hiinas.

Direktor Tamm lubab, et jaanuargi ei tule igav. Jaanuaris ja veebruaris on idavirulastel võimalik kokku saada korraga nii kujutava kunsti kui muusikaga - kontserdisarjas "Helisevad šedöövrid Kadriorus". Nimelt tutvustatakse 9. jaanuaril kell 19 Saka mõisas tundmatu kunstniku loodud Peeter I portreed 18. sajandi algusest ning vokaalansambel Orthodox Singers esitab kunstilise juhi ja dirigendi Valeri Petrovi juhatusel Vene heliloojate ülistuslaule. Ja 14. veebruaril kell 19 tutvustatakse Kukruse mõisas Vassili Andrejevitš Tropinini maali "Lauljatar Anna Petrova portree" ning laulavad sopran Ksenja Kutšukova ja tenor Andrei Bogatš, keda saadab Helin Kapten klaveril. Kontserdi kavas on vene romansid Glinka, Dargomõžski ja Mussorgski loomingust.

Müstiline klaverikontsert kõlab Jõhvi kontserdimajas 11. jaanuaril kell 17 sarjas "Müstilised kõlad", kus pianist Kristjan Randalu esitab new-age´i eelkäija, Armeenia-Kreeka päritolu vene-prantsuse müstikust-esoteerikust filosoofi Gurdjieffi klaverimuusikat. Gurdjieffi muusika mängis 1980ndatel maailmale kuuldavaks džäss- ja klassikaline pianist Keith Jarrett. Tutvustava sissejuhatusega esineb kontserdisarja kunstiline juht Peeter Vähi.

30. jaanuaril kell 19 kuuleb kammersaalis "MustonenFesti" raames vokaalansamblit Armenian Voices.

Piia Tamm tuletab meelde, et 14. septembrini on müügil sooduspiletid hooaja kontsertidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles