Sisekaitseakadeemia tekitab võimuliidus pingeid

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva, kus on piiripunkt ja hulk teisi sisekaitselisi objekte, oleks Reformierakonna hinnangul ideaalne sisekaitseakadeemia praktikabaas.
Narva, kus on piiripunkt ja hulk teisi sisekaitselisi objekte, oleks Reformierakonna hinnangul ideaalne sisekaitseakadeemia praktikabaas. Foto: Ilja Smirnov

Neljapäeval otsustab riigikogu, kas teha valitsusele ettepanek viia sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale. Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide arvamused lähevad lahku ning see jagab kahte leeri ka Ida-Virumaalt valitud saadikud.

Eelmisel nädalal leidis riigikogu kultuurikomisjonis toetust opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) idee teha valitsusele ettepanek viia sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale, kuhu ehitataks eelnõu järgi ka uus õppehoone.

Üllatavalt lõppenud hääletusel andsid vastuhääle ainult Reformierakonna saadikud, kelle hinnangul oleks sisekaitseakadeemia kolimine riigile liiga kallis ning seetõttu peaks piirduma Narva praktikabaasi rajamisega.

Sel neljapäeval toimub hääletus riigikogus; vastuvõtmiseks vajab eelnõu vähemalt 51 saadiku toetust.

Kultuurikomisjoni liige, sotsiaaldemokraat Jaak Allik ütles, et annab ka riigikogu suures saalis eelnõule poolthääle. "Olen seda ideed kolm ja pool aastat kaitsnud, aga riigikogu neljapäevasest otsusest ei sõltu tegelikult sisekaitseakadeemia saatus. Kui peaminister, siseminister ja rahandusminister on selle vastu, siis sellest niikuinii midagi ei tule."

Alliku sõnul on sisekaitseakadeemia küsimusest saanud võimuliidu tüliõun. "Kolmapäeva hommikul kohtume siseministriga, kellel on praktikabaasi plaan. Ma ei ole siiani aru saanud, mida see endast kujutab, ja eks siis kuuleb sellest lähemalt."

Erakonnakaaslane Etti Kagarov tunnistas, et üksmeel sisekaitseakadeemia kolimise asjus puudub ka sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioonis. "Mina igal juhul toetan seda, aga Tallinna inimesed on vastu, sest tunnevad muret, mis saab olemasolevatest kinnistutest. Arutelu veel käib ja homme (täna − toim.) toimub selles küsimuses koalitsiooni nõupidamine."

Kagarovi sõnul pole välistatud ka kompromisslahendus. "Reformierakonna pakutud praktikabaas on praegu ainult jutt, paberil pole seda kusagil näha. Andku siis kindel sõnum, et praktikabaas tuleb. Parem pool muna kui tühi koor," arutles ta.

Poolik lahendus

Riigikogu liige Erki Nool (IRL) arvas, et praktikabaasist ei piisaks. "Me ei tohiks teha poolikuid asju. Kui me aastast aastasse räägime, et peame riigi kohalolekut Ida-Virumaal suurendama, siis sisekaitseakadeemia kolimine oleks üks konkreetne ettevõtmine, mida toetavad ka kohalikud inimesed."

IRLi piirkonna juhatus teatas, et tunnustab riigikogu kultuurikomisjoni otsust. "Leiame, et piirkonnas, kus arvestatava osa elanikkonnast moodustavad Venemaa ja muude riikide kodanikud ning määratlemata kodakondsusega inimesed, on vaja suurendada riigi kohalolekut. Muu hulgas tooks sisekaitseakadeemia üleviimine Ida-Virumaale paarsada uut töökohta," ütles IRLi Ida-Viru piirkonna esimees Joel Guljavin.

Ka Ida-Viru maavanem Andres Noormägi avaldas kultuurikomisjoni otsuse üle heameelt.

"Ausalt öeldes ei uskunud ma sellise otsuse sündi. Osalesin ise selle teema esimesel arutelul kultuurikomisjonis 9. juunil ja osa kohalolnud inimeste demagoogia, populism ning mitteriigimehelikkus olid väga masendavad. Tänan tublisid komisjoniliikmeid, kellele läheb korda nii Ida-Viru kui ka kogu riigi pikaajalisem kestmine."

Ei pea ratsionaalseks

Reformierakonna Ida-Virumaa saadik Rein Aidma ja erakonna Ida-Viru maakondliku organisatsiooni esimees Deniss Boroditš nentisid, et terve kompleksi ehitamiseks Ida-Virumaale raha ei ole − kogu akadeemia üleviimine maksaks 60-70 miljonit eurot. Küll leiab Reformierakond, et riigi kohaloleku suurendamiseks võiks Ida-Virumaale rajada õppeasutuse praktikabaasi, kus oleks pidevalt kohal sada kadetti.

"Ma ei taha olla akadeemia Ida-Virumaale toomise vastu, aga see käib praegu üle jõu. Alustame minimaalsega ja lepime praktikabaasiga, aga samas on sada mundrikandjat Ida-Virumaal kohal. Kuna maakonnas on palju sisekaitselisi objekte − piir, maksu- ja tolliamet, pääste, politsei, vangla −, on siin head praktikavõimalused. Selle sammu astumist pooldan sada protsenti, sest see on reaalne," ütles Aidma.

Boroditš lisas, et riigil jätkub raha akadeemia olemasolevate objektide säilitamiseks ja korrastamiseks ning praktikabaasi rajamiseks Narva. "Peame vaatama, mis on majanduslikust aspektist kõige otstarbekam, kas ehitada nullist uus või teha korda väiksema summaga ja luua Narva praktikabaas. See, et keegi üritab praegu populismi teha, seades kahtluse alla ratsionaalsuse − las see jääda nende südametunnistuse peale."

Boroditši kinnitusel leiavad kõik erakonnad, et riik peab oma kohalolekut Ida-Virumaal suurendama. "Julgeolekuaspektist olekski kõige praktilisem praktikabaasi loomine. Sada inimest saaks pidevalt kogemusi ja Ida-Virumaal oleks sada korrakaitsjat juures."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles