Põlevkivi kokkukraapimise aeg

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aastaid on Eestis peetud filosoofilise maiguga vaidlust teemal, kui kauaks meil põlevkivi jätkub.

Kaevurite päeva pidukõnedes on räägitud, et kaevuritel on Eestis tööd veel sajanditeks. Riiklikus keskkonnaregistris on fikseeritud põlevkivivaru suuruseks 4,8 miljardit tonni ehk mitu korda rohkem, kui seni saja aasta jooksul maa seest välja toodud.

Ent sellise suure ja raskesti hoomatava numbri kõrval tuleb arvesse võtta väga palju nüansse, mis mänguruumi kõvasti kitsamaks tõmbavad. Varud võivad olla nii maapõues kui registrites hiiglaslikud. Oluline on, kuivõrd hästi ja milliste kuludega ning keskkonnamõjudega on need kättesaadavad ja milline on nende kvaliteet ehk kütteväärtus.

Tõsiasi on, et valdav osa odavamalt kättesaadavast ja kõrgema kütteväärtusega põlevkivist on juba elektrijaamades ära põletatud ning vabrikutes õliks kuumutatud. Mida enam kaevandamine Peipsi järve suunas liigub, seda sügavamale tuleb minna ja samas muutub Eesti pruun kuld aina "lahjemaks". Lisaks piiravad võimalusi karstialad, kus kaevandada pole võimalik, ja kaitsealad, mille alt kaevandada ei tohi.

Nii ongi praegu vajaliku 15 miljoni tonnise aastatoodangu kindlustamine Eesti Energia Kaevanduste juhtidele üha enam halle karvu ja närvipinget tekitav katsumus.

Kui Eesti Energial peaks õnnestuma Enefit280 õlitehas käima saada ja sünnib otsus ehitada neid veel ridamisi juurde, siis muutub ilmselgeks, et uue kaevanduseta võib tekkida põlevkivi defitsiit.

Uus-Kiviõli kaevanduse rajamine on esialgsetest plaanidest aga juba mitu aastat maas. Nii arvatust pikemaks veninud planeeringute menetlemise tõttu Lüganuse vallas kui ka aeganõudva kohtuvaidluse tõttu VKGga, kes on seadnud kahtluse alla kaeveloa väljastamise.

Samas on positiivne mõju see, et võimaliku defitsiidi hirmus otsitakse kaevandamiseks aina efektiivsemaid võimalusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles