VKG kummutab linnavõimude väiteid palgakulude vähendamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve maksumaksjate sissetulekud on kasvanud tunduvalt vähem kui möödunud aastal.
Kohtla-Järve maksumaksjate sissetulekud on kasvanud tunduvalt vähem kui möödunud aastal. Foto: SCANPIX

Viru Keemia Grupi hinnangul ei ole pädev Kohtla-Järve linnavõimude oletus, et  linnaeelarve loodetust väiksemad tulud on tingitud sellest, justkui oleks suurettevõte vähendanud lisatasude maksmist.  

Kohtla-Järve abilinnapea Ljudmila Jantšenko sõnul moodustas tulumaksulaekumiste kasv möödunud aastaga võrreldes selle aasta kümne kuuga 4,26 protsenti, samas kui majandusministeeriumi prognooside kohaselt pidanuks see olema 8,5 protsenti. 2013. aastal oli tulumaksulaekumiste kasv tunduvalt suurem − 11,35 protsenti. Kasvu vähenemise peamisi põhjusi on maksumaksjate arvu vähenemine (tänavu kaheksa kuuga 119 inimese võrra). Teine põhjus on Jantšenko sõnul seotud töölistele tehtavate väljamaksetega.

"Töölistele tehtavad väljamaksed ei ole vähenenud, kuid nende kasvutempo on pidurdunud ning on märgatavalt väiksem kui möödunud aastal," rääkis Jantšenko. "Seda ma pidasingi silmas, märkides varem Põhjarannikule, et Viru Keemia Grupp on lõpetanud selliste lisaväljamaksete tegemise nagu varem. Seda kinnitab linna tulude näitaja ühe maksumaksja kohta, kelle pealt tulumaksu arvestatakse. Tänavu kaheksa kuuga kasvas see vaid 3,5 protsenti, samas kui möödunud aasta samal perioodil oli kasv tunduvalt suurem − 9,9 protsenti."

Töölisi ja makse varasemast rohkem 

Viru Keemia Grupi andmetel töötas eelmise aasta 31. oktoobri seisuga kontsernis 2094 inimest, täpselt aasta hiljem − 31. oktoobril 2014 − oli ettevõttes töötajaid 2278. Aastaga kasvas tööliste hulk 184 inimese võrra.

"Kontsern kandis maksuametile töötajate tulumaksuna tänavu sepembris 108 353,35 eurot rohkem kui eelmise aasta septembris. Tänavu oktoobris kanti üle 89 426,56 eurot rohkem kui 2013. aasta oktoobris," teatas VKG personaliosakonna juhataja Tea Allikmäe. "Muidugi ei laekunud kogu see summa Kohtla-Järve linnaeelarvesse, kuna mitte kõik töötajad ei ole meie linna elanikud, kuid suur osa neist elab siiski siin."

Tasutud tulumaksu summa kasv kinnitab veel kord, et kontsernis ei ole vähenenud väljamaksed ega ka töötajate hulk. Midagi ei ole teada ka selle kohta, nagu oleks VKG töötajad massiliselt väljapoole Kohtla-Järvet kolinud.

Vähendavad linna kulutusi

Tea Allikmäe märkis, et VKG ja paljud teised Kohtla-Järve tööstuspiirkonna ettevõtted on enda peale võtnud linna ühistranspordikulude vähendamise. Selleks, et Kohtla-Järve elanikud − linna maksumaksjad − üldse tööle pääseksid ja nende pealt tulumaksu saaks arvestada, kulutab Viru Keemia Grupp iga kuu üle 11 000 euro ühistranspordi organiseerimisele.

"See oleks mõistetav, kui tootmine asuks metsas," märkis ta. "Kuid VKG asub linnaservas. Meie töötajad lihtsalt ei mahu bussidesse. Või ei ole linn arvesse võtnud tööstusala territooriumil töötavate inimeste vajadusi."

Keemikute ametiühingu esimehe Julia Leontjeva sõnul on palgad kasvanud peaaegu kõikides tütarettevõtetes − võib-olla küll mitte soovitud mahus, kuid on siiski kasvanud. Sellesse ametiühingusse kuulub ka Viru Keemia Grupp.

"Räägitakse, et elanikud kolivad ära teistesse omavalitsustesse ning see on ka üks tulumaksu laekumise vähenemise põhjus," märkis ta. "Aga mida on linn teinud oma elanike heaks, et nad siit ära ei läheks? Tahaks väga, et linna jääksid alles noored, et emad-isad saaksid linnalt lapse sünni puhul suuri toetusi... Kui ma ei eksi, siis kooli minejatele ei maksta Kohtla-Järvel üldse mingit toetust ning see langeb suurte tööandjate õlule, kes korraldavad 1. klassi minejatele koolimineku puhul pidusid."

Tea Allikmäe märkis samuti, et VKG on mitmete aastate jooksul ulatanud abikäe paljudele linna asutustele ja algatustele. Olles üks Eesti juhtivaid ja kõrge sotsiaalse vastutustundega ettevõtteid, lubab Viru Keemia Grupi kontsern ka edaspidi linnale toeks olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles