Tuntud muusikud astusid koolikiusamise vastu

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talendisaate võitja Erki-Andres Nuut esitas lehepillil Justin Bieberi ühe paljudest hittidest, pälvides tulise aplausi. Klaveril saatis teda Tenfold Rabbiti trummar Oliver Rõõmus.
Talendisaate võitja Erki-Andres Nuut esitas lehepillil Justin Bieberi ühe paljudest hittidest, pälvides tulise aplausi. Klaveril saatis teda Tenfold Rabbiti trummar Oliver Rõõmus. Foto: Peeter Lilleväli

Ida prefektuur ühendas jõud Eesti muusikutega, et öelda koolikiusamisele kindel "ei".

Ida prefektuuri teabebüroo vanemspetsialist, koolikiusamisvastase projekti eestvedaja Svetlana Šiškina avas Jõhvi gümnaasiumis toimunud seminari "Ei kiusamisele!" sõnadega, et kõik küllatulnud muusikud on koolikiusamist omal nahal kogenud ja nõus seda Ida-Viru koolinoortega jagama.

Helen Adamson tutvustas oma uut singlit "Sing it", millele valmis Hooandja.ee toetajate abiga koolikiusamise vastane muusikavideo.

"Laul räägib usu säilitamisest endasse," rääkis lauljatar, kes oli ise kooli ajal põlu all, kuid muutus sellest enda sõnul tugevamaks. "Eestis on kahjuks ka traagilisi juhtumeid, kus noor inimene on otsustanud koolivägivalla tõttu oma elu lõpetada."

Sõnad teevad haiget

Muusikavideost kasvas välja koolikiusamise vastane kampaania "Ei kiusamisele!" just seetõttu, et teadvustada, kui palju võivad sõnad haiget teha.

"Mina ei langenud füüsilise, vaid just vaimse vägivalla ohvriks. Mind kutsuti põhikooli ajal nöbinina pärast seaninaks. Mäletan, kui minu päeviku peal oli notsu pilt, siis poisid narrisid, et Helen pani enda pildi. Mind tõrjuti ka sellepärast, et kasvasin vaeses peres ja isa oli invaliid."

Adamsoni sõnul oli see eriti valus just seetõttu, et laps ei saa valida peret, kuhu ta sünnib, ega olukorda muuta.

"Tegelikult peaks kool olema turvaline keskkond," kutsus lauljatar üles kõiki sellesse oma osa andma. "70-80 protsenti on kõrvalseisjad. Mõelge, kui on grupp, kus on üks kiusatu, viis kiusajat ja kaheksa kõrvalseisjat. Kui pealtvaatajad astuksid vahele, oleks jõudude vahekord muutunud."

Jäi jalgu

Eesti talendisaate võitja, lehepillimängija ja pianist Erki-Andres Nuut ühines koolikiusamise vastase kampaaniaga, sest tal pole enda kooliajast midagi head meenutada.

"Jäin millegipärast teistele jalgu. Ma polegi aru saanud, mida ma valesti tegin. Füüsilist vägivalda ei tundnud, pigem vaimset − mõnitati, võeti asju ära. Mäletan, et soovisin kord haigestuda, et sellest kõigest paar päeva puhata, ja jäingi palavikku."

Ida prefektuuri noorsoopolitseinik Maksim Šarabanov tuletas õpilastele meelde, et koolivägivald ei pruugi põhjustada ebameeldivusi ainult ohvrile, vaid ka kiusajale endale, sest see on kriminaalkorras karistatav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles