Lepatriinu teater tähistas suurejooneliselt oma 20. sünnipäeva

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatrinukkude näitus.
Teatrinukkude näitus. Foto: Peeter Lilleväli

Laupäeval kogunesid lapsed ja täiskasvanud Jewe kaubanduskeskusesse, kus Jõhvi nukuteater Lepatriinu nukuetenduste laadaga oma 20. sünnipäeva tähistas. Kõik etendused ja üritused olid kohaletulnutele sel puhul tasuta. 

Juubelipäeval läks kõik plaanipäraselt, etendusi oli vaatama tulnud hulgaliselt lapsi ja nende vanemaid. Lepatriinu sünnipäevale olid kogunenud ka nukuteatri sõbrad ja kolleegid, et sünnipäevalast õnnitleda ja pidupäeva oma loominguga kaunistada.

Lepatriinu teatri kunstilised juhid ja näitlejad on abikaasad Jelena ja Aare Vaher. Oma kolleege õnnitledes rõhutas Tuuleveski teatri direktor Valentina Fursova, et kõikidel nukuteatritel on ühine eesmärk − õpetada lastele headust.

"Meil on tõepoolest väga palju ühist: eesmärgid, mured ja rõõmud," lisasid Eesti nukuteatri esindajad Are Uder ja Riho Tammert.

Kogu varandus ühes kohvris

Kõik Jõhvi kokku tulnud nukuteatrid on mobiilsed teatrid ning kogu nende varandus mahub üldjuhul paari kohvrisse. Etenduste laadal esitati viis lõbusat ja õpetlikku lugu ning peale Jõhvi teatrite sai näha Viljandi ja Tallinna teatri etendusi. Rahvusvahelise nukuteatrite liidu Unima Eesti keskuse juht Vilma Ilves märkis, et talle oli eriti meelt mööda see, et etendusi vaatasid üheskoos nii eesti kui vene lapsed.

Tallinna teatri Marionett kunstilise juhi Mart Puusti sõnul ei jäta sellised etendused väikesi vaatajaid kunagi ükskõikseks ning just tänu nukkudele avastavad paljud neist ümbritseva maailma mitmekesisuse.

Mitte ainult etendused

Kaubanduskeskuse avaras fuajees toimusid kogu päeva jooksul meistriklassid, kus lapsed said ise nukke teha ja oma lemmikmuinasjutukangelasi joonistada. Vaadata sai ka teatrinukkude näitust.

"Kui pärast seda üritust tekib kas või paar perekondlikku nukuteatrit, kus igaüks on ise nii režissöör, kunstnik kui näitleja, tähendab see, et me pole oma tööd ilmaasjata teinud," rääkis Jelena Vaher. "Tahaks, et emad, isad, vanaemad ja vanaisad nakatuksid samuti teatripisikusse ning tunnetaksid, kuidas tänu teatrile muutuvad lapsed palju mõistetavamaks, avatumaks ja kuulekamaks."

Laada lõppedes kogunesid näitlejad sünnipäevatorti sööma ja juttu ajama.

"Kõigile meeldis üritus väga ning näitlejate sõnul oleks tore, kui sellest traditsioon saaks," lausus Jelena Vaher. "Sellega on nõus ka Unima juht Vilma Ilves ja Jõhvi vallavanem Aivar Surva. Kuid teatril on sellist üritust üksi korraldada väga keeruline ning vaevalt see meil sõprade, kolleegide, vallavalitsuse ja kaubanduskeskuse töötajate abita õnnestunud oleks. Projekti toetasid materiaalselt ka kultuuriministeerium ja kultuurkapital. Eestis on palju väikesi nukuteatreid ning säärased laadad võiksid tõepoolest traditsiooniks saada, kuid selleks on kõigepealt tarvis toetusmehhanismid välja töötada," lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles