JUHTKIRI 15 aastat abielu Euroopa Liiduga

Põhjarannik
Copy
Foto: Erik Prozes / Postimees

Sel nädalal täitus juba 15 aastat päevast, mil Eestist sai Euroopa Liidu liige. 

Riigikogu värske esimees Henn Põlluaas pidas uues ametis ühe esimese suuremat tähelepanu pälvinud ettevõtmisena vajalikuks lasta tõsta parlamendihoone valges saalis Eesti lipu kõrvalt ära Euroopa Liidu lipp. Võimalik, et euroskeptiline spiiker soovis sellise märgilise žestiga meeldida veelgi rohkem oma valijatele. Kuid vaevalt et Põlluaaski tahaks järgmise sammuna Eesti lippu Brüsselist ära tuua. 

Eks mitmesuguseid raskesti arusaadavaid euronorme, regulatsioone ja muud bürokraatiat ning pikki ja vaevalisi otsustusprotsesse ole ikka olnud kombeks igasugustes seltskondades kiruda. Kuid üldine toetus Euroopa Liidule on Eesti elanike seas kasvutrendis ja liidu riikidest üks kõrgemaid. Vaid veidi alla kümne protsendi Eesti elanikest suhtub Euroopa Liitu negatiivselt.

Miks peakski? Tänu Euroopa Liidust tulnud miljonitele on Ida-Virumaal korda tehtud veevärgid, ehitatud teid, promenaade, raviasutusi, turismiobjekte ja palju muud. Kõige selle tulemusel on kohalik elukeskkond muutunud oluliselt paremaks, kui see oli 15 aastat tagasi. Meenutagem kas või, kuidas nägid tollal välja Jõhvi ja Kohtla-Järve vaheline maanteelõik, Kohtla-Järve haigla või kui vähe oli tollal rattateid. On selge, et ainuüksi oma maksumaksjate rahaga arvestades oleks suur osa sellest tänini tegemata. 

Õigeks ei saa pidada ka seda, et Eesti seisukohad Euroopa Liidu otsuste tegemisel midagi ei maksa ja kuue Eesti saadiku hääl 751 liikmega Euroopa Parlamendis ei kosta. Kõik oleneb sellest, kuivõrd võimekad, asjatundlikud ja silmapaistvad esindajad me ise sinna valime ja oma huve kaitsma saadame. Ida-Virumaa ja Eesti huvid on nüüd juba iseenesestmõistetavalt ka Euroopa Liidu huvid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles