JUHTKIRI: Kui valitsus tõepoolest Ida-Virumaast hoolib...

Põhjarannik
Copy
Auvere elktrijaam.
Auvere elktrijaam. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Kui valitsus tõepoolest Ida-Virumaast hoolib, siis ei tohi ta lasta rohkem kui tuhande kaevuri ja energeetiku vallandamisel sündida.

Üldjuhul ei ole valitsusel tavaks sekkuda ettevõtlusesse. Kuid tuleb tunnistada, et energeetika on selline valdkond, kus turu avamisest hoolimata mõjutavad tegelikult siiski eri riigid tugevasti selle turgu. Nad teevad seda nii oma riigi julgeoleku, varustuskindluse, tarbijate kui ka oma energeetikaettevõtete huvides.

Ka praegu põlevkivienergeetikas kujunenud kriisiolukord tuleneb suuresti vaba turu moonutustest, mis võimaldab näiteks Soome ja Baltimaade turule tulla kvoodivabal Venemaa elektril, mille omahind on tänu sellele tunduvalt odavam. 

Kujunenud olukorras tuleb Eesti riigil kui Eesti Energia omanikul anda kiiresti selge sõnum, mida nad selle ettevõtte ja tema töötajate ning koos sellega ka Ida-Virumaa kaitseks ette võtavad. 

Siiani on Eesti Energia ja sealhulgas ka Ida-Virumaa kaevurite ja energeetikute töö toonud aastate jooksul riigile ligikaudu miljard eurot dividende ja veelgi suuremas ulatuses muid makse. Kui nüüd on tekkinud vajadus teha aastas 15-20 miljoni suurune kulutus selleks, et kaevurite töökohad uute õlitehaste ootuse aastatel ei kaoks, siis tuleb seda teha.

See on õigustatud ja põhjendatud kulutus nii sotsiaalses kui julgeoleku mõttes. Aga suures plaanis on see ka majanduslikult õige valik, sest kui põlevkivikaevandused ja elektrijaamad seisma jäävad, vähenevad riigi tulud mitu korda rohkem kui 15-20 miljonit eurot ja lisaks tuleb teha suuri kulutusi tekkivate sotsiaalprobleemide lahendamiseks. 

Peaminister Jüri Ratas tunnistas sel nädalal riigikogus ridade vahelt, et riik pole suutnud Ida-Virumaale tagasi anda sealt võetut. Nüüd on viimane aeg teha vigade parandus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles