Narva paadikuuride vahel kõlab instrumentaalteos allveelaeva Kursk mälestuseks

Teet Korsten
Copy
Asian Dub Foundation annab festivalil laupäeval, 21. septembril lausa kaks kontserti: kõigepealt kell 16 nn Narva Veneetsias ehk paadikuuride rajoonis ning sama päeva õhtul kuuleb neid täisvõimsusel Vaba Lava black-box´is.
Asian Dub Foundation annab festivalil laupäeval, 21. septembril lausa kaks kontserti: kõigepealt kell 16 nn Narva Veneetsias ehk paadikuuride rajoonis ning sama päeva õhtul kuuleb neid täisvõimsusel Vaba Lava black-box´is. Foto: Umberto Lopez

Tänavuse "Station Narva" (SN) muusikaprogramm koondub 20. ja 21. septembril Narva Vaba Lava keskusesse ja Ro-Ro klubisse. Paarikümne esineja seas on nimekamaid Londoni jungle-dub-pungi pioneere Asian Dub Foundation, kes astub üles ka Narva paadikuuride rajoonis ehk kohalikus Veneetsias tasuta kontserdiga, kus muu seas kõlab instrumentaalkompositsioon allveelaev Kurskile.

Eestis varemgi esinenud, ent Narva esimest korda saabuv Islandi duo GusGus on oma ligi veerandsaja aasta pikkuse karjääri jooksul katsetanud lugematute muusikastiilidega techno´st soulini ja triphopist sündipopini.

Allveelaeva mälestuseks 

Sealjuures on alati suudetud säilitada oma eripärast, kõrgläikeliselt sünteetilist atmosfääri. GusGusi nimi pärineb Saksa filmiklassikast, täpsemalt Rainer Werner Fassbinderi filmist "Hirm närib hinge seest", kus peategelasele kuskussi pakutakse. "Station Narval" esinetakse reedel, 20. septembril Vabal Laval.

Samuti juba 1990. aastatest tegutseva Londoni kamba Asian Dub Foundation (ADF) loomingus ristuvad aga karmid jungle´i rütmid, dub´ilikud bassikäigud, teravad kitarririfid ja militantlik räpp, mis kostab muu hulgas ka noore kliimaaktivisti Greta Thunbergi hoiatusklippides.

ADF annab festivalil laupäeval, 21. septembril lausa kaks kontserti. Kõigepealt kell 16 ainulaadses postarhitektuurses "tee ise" linnakus ehk Narva Veneetsias, kus lastakse käiku oma võimsaimad muusikalised ja verbaalsed relvad, levitamaks sõna meie planeeti ähvardavast hädaolukorrast. Sama päeva õhtul kuuleb neid täisvõimsusel Vaba Lava black-box´is. 

"ADFi kohta veel selline värske info otse bändilt, et nn Veneetsias teevad nad väga erilise instrumentaalkava, sealhulgas pala "Kursk", mis on pühendatud 2000. aastal lahinguõppustel plahvatanud, uppumatuks ja hävinematuks peetud allveelaevale. Seda lugu on nad seni vaid kaks korda avalikult esitanud. Sellega viidatakse nii meie piirkonna vastuolulisele ajaloole kui ka sõjatööstuse poolt maailmale põhjustatud kahjule," raporteerib SNi pressijuht ja festivali muusikaprogrammi kuraatoreid Ingrid Kohtla.

Festivali sõnakamaid esinejaid on ADFi kõrval ka tänavusel "Eurovisiooni" lauluvõistlusel laineid löönud Islandi šokiroki rühmitus Hatari, kes lubab piirilinnas anda etenduse, mis paljastab "armutut pettust nimega igapäevaelu ja selle tarbetust" ning "madalat hinda, mille eest end tänapäeval jultunult müüakse".

Üks omakõlalisemaid nüüdisaegse elektroonilise muusika loojaid Aïsha Devi lubab aga Narva tuua suisa materiaalse maailma vibratsioone muutvaid digimantraid ning dünaamiline Jaapani müraroki duo MOJA oma humoorikalt vastuolulist pealkirja "Be Quiet" ("Ole vakka") kandva albumi kuulmekilesid nüpeldavat kraami. 

nublust Jaapanini

Laupäeval, 21. septembril laieneb festivali muusikaprogramm korraks ka Narva linnuse valgesse saali, kus astub üles Venemaa neoklassika skeene rahvusvaheliselt nimekamaid esindajaid, muu hulgas ka tuumafüüsiku ja moekunstniku karjäärikõveraid kombanud pianist ja helilooja Kirill Richter, kelle portfelli kuuluvad nii teosed sümfooniaorkestritele kui ka FIFA maailmameistrivõistluste tunnusmuusika.

Nihkes "head uut ilma" manab piirilinnas esile kuulsa Vene bändi Glintshake (ГШ) ninamehe Evgeny Gorbunovi audiovisuaalne improgrupp Inturist. Moskva ettearvamatuima muusikalise avantüürina tuntud komando lubab publikut "vangistada transsi, mis meenutab undava masina käitlemist või igikestvat tulutut katset helistada pangateenuse numbrile ja vedada kõiki ninapidi nagu Primorski krai ilmaennustus".

Laupäeval kuuleb Inturisti vähendatud kooslust kell 14 tasuta kontserdil vaba loome keskuses ja kogu orkestrit õhtul Vabal Laval. Valgevene pealinna Minski bänd Molchat Doma pakub aga vana head Joy Divisioni pärandis sobravat − kuigi venekeelset − gooti ja sündipopi sulamit ning Peterburi tegijaim shoegaze`i bänd Blankenberge sooja ja õhulist unelmapoppi.

Kodumaiste artistide stiilispekter ulatub pungist mõminaräpini. Pealinnast saabuvad "Station Narvale" menusingliga "für Oksana" lakkamatut "Privet, gorod Narva!" kaasalaulmise võimalust pakkuv nublu, moodsa R&B ning räpi ristteede suunanäitaja YASMYN, alati kõike mängu panev Psychoterror eesotsas rock´n´roll´i kehastuse Freddy Grenzmanniga, pop-funk´i vibratsioonidest laetud Gram-Of-Fun, postroki kollektiiv Kaschalot, spacerock´i ja industrial´i ühendav KEETAI ning meloodilise indie bänd Lemon Trees.

Võõrustajalinna esindavad ska/rokipunt Absolut-2, kes tähistab tänavu 25. tegutsemisaasta täitumist, ning vene rokki ja elektroonika kokteili segav AveNova. Mullusel "Station Narval" Una Bomba koosseisus esinenud DJ Raul Saaremets astub koos teise Ida-Viru päritolu mehe Ivar Murdiga, kellega koos "Mägede hääle" festivali teeb, üles laupäeva õhtul Vabal Laval plaate mängitades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles