Taaniel Raudsepp: Eestile ei ole vaja veel üht kulukat riigiteatrit (12)

Taaniel Raudsepp
, Tallinna Kunstihoone juhataja
Copy
Tallinna Linnahall. 
Tallinna Linnahall. Foto: Mihkel Maripuu

Meil tasub põhjalikult vaagida, kuidas kasutada seda hiigelsummat, mis kuluks linnahalli plaanitava ooperiteatri peale. Mis oleks parim, eesti kultuuri säilimise vaates tulemuslik investeering? See debatt on pidamata ja see on demokraatlikus riigis suur probleem, kirjutab Tallinna Kunstihoone juhataja Taaniel Raudsepp. 

Minister Tõnis Lukas on viimas valitsusse ettepanekut rajada kultuurkapitali finantseerimisel linnahalli ooperiteater. Kas Eesti vajab veel üht kallist riigiteatrit? Kui kalliks läheb selle ülalpidamine? Mis saab Estonia majast? Kas kultuurkapitali rahaga võiks teha ka midagi muud? Need küsimused on läbi arutamata, uudiseid vaadates tundub, et kõik on selge ning ooper tuleb sama vältimatult nagu Tutti Gabbati Verdi ooperi «Falstaff» lõpus.

Kulka toel on ehitatud terve rida suuri ja olulisi objekte – muuhulgas Kumu, Eesti Rahva Muuseum ja muusika- ja teatriakadeemia uus saal. Praeguseks kapitaalremonti vajava kunstihoone ehitust finantseeris 85 aastat tagasi samuti kultuurkapital. Kõik need majad ei ole olnud mitte ainult kallid ehitada, vaid on kahtlemata ka kulukad üleval pidada. Iga uus hoone tähendab lisaks ehitamiskulule ka eelarvet nende asutuste tööks. Kultuur on kallis, ja peabki olema ambitsioonikas, aga alati tuleb küsida ka alternatiivide ja valikute üle.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles