Eesti tuntud startup langes varjusurma

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Rode Luhaäär
Rode Luhaäär Foto: Silver Tõnisson

Pea 200 000 eurot investeeringuid kogunud Eesti tuntud mobiilimakse lahenduste startup Paytailor on kaotanud kõik palgalised töötajad ja teeb ametlikel andmetel nullkäivet, kuid surmavarju taga peitub siiski elumärke.

Äriregistri andmeil ei maksnud ettevõte teises ega kolmandas kvartalis sentigi riiklikke ega tööjõumakse, ettevõtte 2018. aasta majandusaruanne on esitamata ning tiksumas on 200-eurone maksuvõlg.

Ettevõtte asutaja ja suurim osanik Rode Luhaäär ütles Postimehelt neid asjaolusid kuuldes, et võttis raamatupidajaga ühendust ja lubas peagi vajalikud deklaratsioonid riigile esitada. «Käivet on olnud ja deklareerime selle ka kohe,» kinnitas ta.

Palgalisi töötajaid Paytailoril aga enam tõesti pole.

«Töötajaid pole, sest ostame tööd teenusena sisse ja bootstrapime (tasuta töö tegemine – toim). Mina konkreetselt elatun säästudest, olen müünud väikeses mahus väärtpabereid ja samuti mulle kuuluvat kinnisvara,» rääkis selgitas Rode Luhaäär.

Tema sõnul saavad ka teised tiimi liikmed mujalt sissetulekuid.

«Kuna me opereerime startup'ilikult, siis – tsiteerides Eesti idufirmade kommuuni eestvedajaid – idufirmad opereerivad tihti ebastabiilsetes tingimustes. Ettevõte tegevust pole lõpetanud,» kinnitas Luhaäär.

Paytailori lahendus võimaldab vahendada mobiiltelefoni kaudu makseid kaupmehe ja kliendi vahel, nii et ostusumma lisandub mobiiliarvele või läheb maha pangakaardilt.

Kui veel aasta eest oli selliseid maksekohti 14, siis tänaseks on neid järel vaid kolm. Ühe põhjusena tõi Luhaäär välja selle, et kuu tagasi tuli ettevõttel välja vahetada maksete protsessi läbiviijat. Paytailori kasutajainfos seisab siiamaani, et maksete teostajaks on GFC Good Finance AS, kuid finantsinspektsioon võttis sellelt asutuselt makseasutuse tegevusloa juba 27. mail seoses rahapesuvastaste ning makseasutuste ja e-raha asutuste seaduse nõuete rikkumisega.

Mobiilioperaatoritest on ettevõtte partner Elisa, kes kinnitab mullu juulis alustatud koostöö jätkumist.

«Elisa ja Paytailori vahel on jätkuvalt koostöö, kuid koostöövõimalusi on jõustunud maksete direktiivist lähtudes piiratud,» ütles Elisa pressiesindaja Taavi Teder. Tema viidatud direktiiv lubab mobiiliarvetele kuus lisada vaid kuni 50-eurost maksekrediiti.

Paraku on mobiilimaksed jõudnud tänaseks massidesse ka näiteks läbi Swedbanki äpi või Telia taskurakenduse.

Rode Luhaääre sõnul ongi ettevõte võtnud uueks suunaks e-kaubanduse tervikliklahenduste pakkumise.

«Pakume tarkvara, mis võimaldab ettevõttel oma tooteid pakkuda. Makse on üks osa sellest ja sel puhul on kaupmeestel otselepingud pankadega. Meie oleme vaid tarkvara pakkujad,» ütles ta ja tõi kliendinäidetena Alexela nutika gaasijaama Rocca al Mares ja autopesula Otepääl ning veebipoe Anita Butiik.

Aastal 2014 tegevust alustanud Paytailor on kaasanud 180 000 eurot investeeringuid ning teinud aastate jooksul kokku 80 000 eurot käivet. Viimane rahakogumisvoor toimus aastal 2016.

Rode Luhaäär on ka Ettevõtluskõrgkoolis Mainor internetiturunduse õppjõud. Paytailori suuruselt teine osanik on Haapsalu ärimees Arne Veske. Kolmandaks suuremaks osanikuks ja ka ettvõtte kaasasutajaks on kommunikatsioonispetsialist Mariliis Mia Topp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles