Videod: venelased uudistavad ameeriklaste hüljatud baasi (3)

Copy
Vene palgasõdureid saatev korrespondent endises USA vägede laagris.
Vene palgasõdureid saatev korrespondent endises USA vägede laagris. Foto: twitter

Sotsiaalmeediasse postitatud videod näitavad venelasi uudistamas Ameerika Ühendriikide vägede hüljatud sõjaväebaasi Põhja-Süürias.

Ühendriikide väed lahkusid Manbiji baasist eile hommikul pärast president Donald Trumpi korraldust Põhja-Süüriast tagasi tõmmata. USA üksuste esindaja kinnitas lahkumist eile.

Twitterisse postitatud videotes on näha, et hüljatud baas on endiselt varustatud varjualuste, raadiomastide ja varjevõrkudega.

Videod filminud mehena tuvastati Vene sõjakorrespondent Oleg Blokhin, kes on tuntud Wagner Grupi palgasõdurite jälgimise poolest.

Kurdide juhitud Süüria Demokraatlike Jõudude (SDJ) ametnik Manbijis kinnitas, et USA väed jätsid baasi Vene palgasõduritele, samuti kinnitas SDJ videote autentsust. Vene sõjaline rühmitus Wagner Grupp toetab Kirde-Süürias valitsuse sõjalisi operatsioone.

«Eile olid siin nemad, täna oleme siin meie,» lausus Blokhin baasis filmitud videos. «Vaatame, kuidas nad elasid ja mida nad sõid.» Teises videos tõstab ja langetab Blokhin laagri väravate juures mehaanilist tõkkepuud.

Üks põhjalikumaid Manbiji baasi kirjeldavaid videoid ilmus Vene sõjaväe uudistelehel ANNA News, mille kirjelduses kuulutatakse «Manbij on meie!».

Erikorrespondendi filmitud videos on näha laudadele jäetud toitu ja jooke ning varusid täis külmikuid, mis viitab ameeriklaste ootamatult kiirele lahkumisele. Lisaks näitab video mahajäetud kasarmuid, internetipunkte ja treeningväljakuid. 

Vene üksused on hakanud patrullima territooriumil, mis eraldab Türgi toetusega Süüria mässulisi president Bashar al-Assadile ustavatest valitsusvägedest. Tegu on selge märgiga, et Venemaa on muutunud USA lahkumisel riigis de facto vahemeheks.

Riiklik telekanal Rossija-24 näitas, kuidas Vene soomusmasinad Manbijis patrullivad. Telekanal RT andis eetrisse videolõigu Manbiji ja Türgi piiril asuva Kobane vahelisel maanteel teineteisest mööduvatest USA ja Süüria sõdurite konvoidest.

Pärast ligi tuhande sõduri äratoomist Süüria põhjaosast jäävad väikesearvulised ameeriklaste väeüksused vaid riigi lõunaossa Al-Tanfi baasi.

Süüria meedia teadetel heisati täna Manbiji linnas üle aastate esmakordselt Süüria lipp. Manbij on olnud seitse aastat kurdide poolautonoomse valitsuse all.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles