Kogu Eestit kattev interneti põhivõrk saab valmis (6)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Valguskaabli paigaldus.
Valguskaabli paigaldus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Lairiba Arenduse SA (ELASA) saab kogu Eestit katva interneti põhivõrgu käesoleva aasta lõpuks plaanitud mahus valmis.

«Need piirkonnad ja sidesõlmed, mis olid planeeritud ühendada, on ühendatud. Välja arvatud piirkonnad, kus on võrku arendanud MTÜ Eesti Andmesidevõrk,» ütles Postimehele ELASA juht Priit Soom.

Baasvõrgu rajamine läks kokku maksma 69,95 miljonit eurot, millest Euroopa Liidu sihtfinantseering moodustas 60,3 miljonit. Kokku paigaldati baasvõrku 6226 kilomeetrit ja selles on 2479 ühenduspunkti.

Baasvõrgul on täna üle Eesti 20 klienti, kes omakorda internetti lõppkasutajatele jagavad.

Priit Soomi sõnul jääb järgmisse aastasse veel vaid üks 47-kilomeetrine projekt, mis suuresti koosneb Eesti erinevates piirkondades paiknevatest väikestest lõikudest.

«Midagi olulist rahaliste vahendite lõppemise tõttu lauale jäänud ei ole,» kinnitas Soom.

Kui valitsus otsustas 2009. aastal alustada Euroopa Liidu struktuurifondide toel lairiba baasvõrgu ehitamist, seati eesmärgiks ehitada ligi  6600 kilomeetrit baasvõrku ning tagada sellega valguskaablil põhineva võrgu jõudmine 98 protsendi majade, asutuste ja ettevõteteni kuni 1,5 kilomeetri kaugusele.

Eelmisel aastal toimunud avaliku konkursi tulemusel sai Elektrilevi OÜ 20 miljoni suuruse toetuse, et luua aastatel 2019–2023 üle Eesti kokku 40 016 aadressile liitumise võimalus valguskaablitel põhineva juurdepääsuvõrguga.

Lõuna-Eesti maakondades peaks nn viimase miili lahendusi looma AS Eesti Andmesidevõrk, mis kogus tuhandetelt inimestelt liitumise ettemaksu ja on hakanud neist esimetele valguskaablit koju vedama. 

«Eesti Andmesidevõrk on asunud rajama viimase miili ühendusi vastavalt liitumissoovidele. Viimase miili ühenduste välja ehitamisega on tänaseks alustatud kahes vallas - Kastres ja Kanepis. Hetkel on saanud valguskaabli majja juba ca 100 liitujat,» teatas Eesti Andmesidevõrgu AS Postimehele. 

Ettevõte leiab ka, et tulenevalt riikliku infoühiskonna arengukava eesmärkidest peab baasvõrk asuma keskmiselt 1,5 km kaugusel tarbijatest. «Antud eesmärgi saavutamiseks on eraldatud baasvõrgu arenduseks EL struktuurifondide rahastusi, kuid näiteks tulenevalt Rõuge valla elanike hajaasustusest ei ole Rõuge vallas see eesmärk seni täidetud,» leiab ettevõte.

Interneti on lubanud see ettevõte viia majapidamisteni vaid kohtades, kuhu on rajatud MTÜ Eesti Andmesidevõrk põhivõrk, mitte aga ELASA võrk.

«Tänase seisuga ootame majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja rahandusministeeriumi seisukohta, kas 2020. aastaks eraldatakse vahendeid baasvõrkude rajamiseks hajaasustuse aladele. Kui riik jätab need eesmärgid täitmata, siis ei saa kõikides hajaasustuse piirkondades projekti Internet Koju arendada ja Eesti Andmesidevõrk on sunnitud taganema osa lepingutest. Lepingutest taganemisel tagastame liitujatele liitumistagatise,» teatas ettevõte näiteks ühele Peipsiääre valla elanikule.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles