Läti annab mittekodanike lastele automaatse kodakondsuse (1)

Copy
Läti mittekodanike pass.
Läti mittekodanike pass. Foto: Starkov Vladimir / ITAR-TASS / Scanpix

Seim kiitis täna heaks Läti endise presidendi Raimonds Vējonise algatatud seaduseelnõu Lätis sündinud mittekodanike lastele automaatse kodakondsuse andmise kohta alates 2020. aastast.

Eelnõu võeti vastu arvuka häälteenamusega, vastu hääletasid vaid Rahvusliku Liidu «Kõik Läti eest!» – «Isamaale ja Vabadusele/LNNK» saadikud. Erakonna saadiku Janis Dombrava väitel viib Läti seaduseelnõuga ellu Venemaa välispoliitilisi eesmärke.

Maria Golubeva erakonnast Arengu Eest! rõhutas aga, et mittekodaniku staatus loodi vaid ajutise lahendusena ning kutsus üles usaldama Lätis sündinud inimesi.

«Meil on ainulaadne ajalooline võimalus lõpetada mittekodanike staatuse määramine vastsündinud lastele,» ütles Golubeva. «Ma ei soovi uusi mittekodanikke. Kas Läti soovib selle staatusega elada igavesti? Meil ​​pole sellest mingit kasu.»

«Sündimata laste kartuses ei ole patriotismi ega julgust. Sündimata lapse vihkamine on kuri,» arvas erakonna KPV/LV saadik Aldis Gobzems.

Vējonise esitatud eelnõus on sätestatud, et pärast 2020. aasta 1. jaanuari Lätis sündinud lastele ei tohiks mittekodaniku staatust anda, kui lapse vanemad ei soovi tema jaoks mõne teise riigi kodakondsust või kui laps pole teise riigi kodanik.

Tegelikkuses mõjutab see vaid väikest arvu lapsi, sest kodakondsus- ja migratsiooniameti andmetel registreeriti 2016. aastal mittekodanikena 47 last, 2017. aastal 51 last ja 2018. aastal 33 last.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles