Kataloonia ekspresident andis end Belgia võimudele välja (8)

Copy
Kataloonia endine president Carles Puigdemont.
Kataloonia endine president Carles Puigdemont. Foto: Kurt Desplenter/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Endine Kataloonia president Carles Puigdemont, kelle suhtes Hispaania võimud väljastasid esmaspäeval uue vahistamiskäsu, andis end Belgia võimudele välja.

Puigdemonti büroo teatas täna, et endine Kataloonia president ilmus koos advokaatidega vabatahtlikult Belgia võimude ette.

Hispaania vahistamiskäsk, mis taotleb Puigdemonti kinnipidamist mässule ässitamise ja riigi raha väärkasutamise eest, anti välja vahetult pärast seda, kui ülemkohus mõistis süüdi 12 Kataloonia iseseisvuslaste liidrit, kellest üheksale määrati kuni 13-aastane vanglakaristus.

Puigdemont põgenes Hispaaniast pärast Madridi keelu vastaselt läbiviidud Kataloonia iseseisvusreferendumit ning sellele järgnenud iseseisvuse väljakuulutamist 27. oktoobril 2017.

Koos temaga põgenes välismaale veel viis separatistide juhti, kes elavad Belgias, Šveitsis ja Šotimaal ning kellest neli on tagaotsitavad mässule õhutamise ja kaks riigi raha väärkasutamise eest.

Hispaania ülemkohtu teatel vastas juurdluskohtunik Belgia kohtuvõimude järelpärimise peale, et Puigdemontil ei ole parlamendisaadiku puutumatust, mis takistaks teda Hispaaniale välja andmast.

Puigdemont valiti mais Euroopa Parlamenti, aga Hispaania kohtuniku Pablo Llarena sõnul ei saa ta saadikukohale asuda, sest ei ole andnud vannet Hispaania põhiseadusele, see on aga Hispaania valimisseaduste järgi vältimatu.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles