Vene sõjaväepolitsei alustas patrullimist Süüria-Türgi piiriregioonis (3)

Copy
Vene sõjaväepolitseinikud Kobanes.
Vene sõjaväepolitseinikud Kobanes. Foto: AFP/SCANPIX

Vene sõjaväepolitsei alustas kolmapäeval patrullimist Süüria-Türgi piiril, lääne pool sellest piirkonnast, kus Türgi on läbi viimas operatsiooni Rahuallikas, ütles Vene sõjaväe esindaja Süürias kindralleitnant Igor Seritski.

«Vene sõjaväepolitsei üksused on patrullinud Süüria-Türgi piiril alates kella 12-st,» ütles ta intervjuus Vene telekanalile Rossija-24.

Patrullimine on osa memorandumist, milles Vene ja Türgi president teisipäeval kokku leppisid, lisas Seritski.

USA president Donald Trump nimetas lepet suureks eduks ning kuulutas, et tema administratsioon tühistab sanktsioonid, mis kehtestati Türgile selle pealetungi algul varem sel kuul. 

Kurdi võitlejad, kes varem kontrollisid pea kolmandikku Süüriast, kaotasid leppega peaaegu kõik. Türgi väed jäävad araablaste enamusega piirkonda, mis oli kahenädalase sõjalise operatsiooni peamine sihtmärk. 

Kuid Sotšis sõlmitud leping nõuab kurdi vägedelt ka taandumist 30 kilomeetri kaugusele piirist kogu selle ulatuses (440 kilomeetrit). See aga sunnib neid maha jätma paljud oma tähtsamad linnad ning purustab unistused autonoomiast.

Trumpi on teravalt süüdistatud selles, et ta reetis Ühendriikide võtmeliitlase võitluses äärmusrühmitusega Islamiriik (IS).

Leping, mida Türgi president Recep Tayyip Erdoğan nimetas ajalooliseks, põrmustab kurdi vähemuse unistused poolautonoomsest piirkonnast ja avab tee nende de facto sõjaväe sulandumiseks režiimivägede koosseisu.

Erdoğan tõotas, et Türgi teeb kõik, mis vaja, kui lubadusi kurdi võitlejad piirilt eemale viia, rikutakse.

Leppe kohaselt aitavad Vene sõjaväepolitsei ja Süüria piirivalve viia Kurdi Rahvakaitseüksuste (YPG) ja võitlejad ja nende relvad 30 kilomeetri kaugusele Türgi-Süüria piirist 150 tunni jooksul. 

Seejärel alustavad Venemaa ja Türgi ühispatrulle kahes piirkonnas, mis ulatuvad 120 kilomeetri pikkusest Türgi turvatsoonist 10 kilomeetrit itta ja läände. 

See võimaldab Türgil patrullida aladel, mis ei ole osa Ankara pealetungist.

«Me oleme kahe kilomeetri kaugusel Ayn al-Arabi (Kobane) linnast. Siin, selles baasis, hakkab Vene sõjaväepolitsei paiknema ja patrulle korraldama,» sõnas kindral Seritski.

Kobane on Põhja-Süüria linn, mis asub Türgi vägede tegevuspiirkonnast läänes. Uudisteagentuuri AFP ajakirjanik kinnitas, et nägi linna lähedal mitmeid Venemaa lipuga sõjaväemasinaid. 

Kobanes asuvad Süüria relvajõudude üksused.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmeil oli turvatsoonis kolmapäeval rahulik. 

Kuid plahvatused kärgatasid mitmel pool Süüria kirdeosas, sealhulgas kurdienamusega Qamishli linnas ning Türgi piiri lähedases Sulukis.

Qamishlis autopommi plahvatuse tagajärjel keegi kannatada ei saanud, kuid Ankara liitlastest mässuliste kontrolli all olevas Sulukis gukkus kolm võitlejat. 

Kurdid korraldasid kolmapäeval oma de facto pealinnas Qamishlis vihaseid meeleavaldusi. 

«Leping teenid välisriikide, mitte rahva huve,» lausus ametnik Talaat Youndes. «Türgi eesmärk on kurde tappa, sundida nad kodust lahkuma ja nende maa okupeerida.»

Türgi 9. oktoobril alanud pealetungi tegi võimalikuks USA vägede lahkumine piirilt. Ühendriikide sõdurid oli puhverjõud NATO liitlase Türgi ja Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) kurdi võitlejate vahel. 

Senise toetaja lahkumine sundis kurde paluma kaitset Türgi pealetungi eest Damaskuse režiimilt. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles