Autod, mis 5 aastaga kaotavad enim väärtust

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
2014. aastakäigu Maserati Quattroporte.
2014. aastakäigu Maserati Quattroporte. Foto: Paul Sancya / AP

Autotööstuse uuringufirma ISeeCars viis läbi uuringu, milles selgusid viimase viie aastaga enim väärtust kaotanud mudelid, vahendas Business Insider.

ISeeCarsi uuringu kohaselt oli suurim kaotaja Maserati Quattroporte, mille ostuhind langes viie aastaga koguni 72,2 protsenti. Uuringus analüüsiti üle 6,9 miljoni 2014. aastakäigu auto, mis ka väljalaske aastal müüdi, ning nende tollaseid müügihindu kõrvutati üle 800 000 vastava kasutatud mudeli müügihinnaga selle aasta jaanuarist oktoobrini. Odavnemise keskmine kõigi masinate arvetuses oli 49,6 protsenti. Uuring oli USA-keskne ning selles arvestati ka inflatsiooniga, et 2014. aastal ostetud autode hinnad vastaksid praegusele dollari kursile. 

Uuringufirma tegevdirektori Phong Ly sõnul ei ole Quattroporte hinna kukkumine imestusväärne, kuna tegemist on luksussedaaniga, mis on algselt väga kallid, kuid mille hind alaneb kiirelt olukorras, kus auto pole enam uus ja ihaldusväärne toode turul ning kasutatud mudelite eest ei taha nendega äritsejad hingehinda välja käia. Samuti on luksusautodele varuosade muretsemine kallis. ISeeCarsi uuringu esikümnes oligi kuus luksussedaani ja neli elektriautot.  Tabelis olevate elektriautode odavnemine toimus Ly sõnul eelkõige iganenud tehnoloogia tõttu, mis viis nende edasimüügi väärtuse ajapikku alla. 

Kõige rohkem odavnenud mudelite esikümnesse mahtusid Quattroporte kõrval veel järgmised autod:

1. Maserati Quattroporte (langus 72,2%)

2. BMW 7 seeria (langus 71,3%) 

3. Nissan Leaf (langus 71%) 

4. BMW i3 (langus 70,9%) 

5. BMW 5 seeria (langus 69,2%) 

6. Acura RLX (langus 69,2%) 

7. Ford Fusion Energi (langus 69,1%)

8. BMW 6 seeria (langus 69%)

9. Jaguar XJL (langus 68,9%)

10. Chevrolet Volt (langus 68,1%)

Kui kõige rohkem ja kiiremini kaotavad autoturul väärtust luksussedaanid ning elektriautod, siis kõige paremini hoiavad oma hinda maasturid, pikapid ja sportautod. Uuringu kohaselt hoidsid USA turul viimase viia aasta jooksul kõige paremini oma väärtust maasturitest Jeep Wrangler Unlimited (odavnemine 30%), pikapitest Toyota Tacoma (odavnemine 32%) ja sportautodest Porsche 911 Coupe (odavnemine 37,2%). Parima edasimüügiväärtusega hübriidmasin oli Toyota Prius c. 

Kõikide uuringu tulemustega on võimalik tutvuda SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles